Președintele Platformei DA, Andrei Năstase, i-a transmis premierul României, Viorica Dăncilă, o scrisoare deschisă, prin care îi solicită acesteia să intervină pentru a asigura accesul la vot cetățenilor moldoveni aflați în afara Republicii Moldova.

Năstase îi amintește premierul României de recomandările Comisiei de la Veneția privind alegerile din 24 februarie, ignorate de puterea de la Chișinău, „sancțiunile severe” ale Parlamentului European pentru regimul de guvernare din Republica Moldova, precum și faptul că în ultimii 2 ani țara noastră a ajuns să fie clasificată în studiile internaționale drept un „regim de guvernare hibrid”.

„Toate aceste elemente, care descarcă de conținut falsa retorică pro-europeană a Guvernului format și asumat de către Partidul Democrat condus de Vladimir Plahotniuc, au fost completate, relativ recent, de o decizie profund neconstituțională și ne-democratică a Guvernului de la Chișinău. Astfel, Guvernul Filip a decis să permită cetățenilor moldoveni cu domiciliul stabil în diaspora să voteze doar cu pașaportul valabil sau cu carnetul de marinar, fiind de notorietate faptul că mulți dintre cei stabiliți în străinătate au pașapoartele expirate. Pentru conformitate, precizez că la nici un alt scrutin electoral din ultimii 28 de ani o astfel de restricție nu a fost aplicată, tocmai pentru a nu îngrădi un drept, deși relativ dar esențial, al cetățenilor”, se arată în scrisoarea lui Năstase către Viorica Dăncilă.

Co-președintele blocului „ACUM” acuză că prin această decizie se încalcă prevederile Constituției Republicii Moldova, care garantează dreptul la vot și pentru cetățenii aflați în străinătate, dar și că ar fi ignorate recomandările Comisiei de la Veneția.

„Decizia Guvernului Filip nu face altceva decât să compromită în mod decisiv și fundamental, fără nici un fel de precedent tehnic în acest sens, derularea și rezultatele finale ale scrutinului de la 24 februarie 2019. Concret, votul diasporei este obstrucționat de actuala putere de la Chișinău deoarece, potrivit celor mai recente și veridice evaluări, acesta va fi acordat, într-o majoritate covârșitoare, opoziției extra-parlamentare reprezentată în aceste alegeri de blocul electoral ACUM”, se mai arată în scrisoare.

„Vă rog respectuos să analizați cu celeritate situația fără precedent generată de această ultimă și anti-democratică decizie a Guvernului Republicii Moldova și să evaluați oportunitatea de a văimplica și formula o poziție publică pe aceasta temă, în dubla calitate pe care o aveți în această perioadă. Vă cer acest lucru având încredere că parteneriatul extins pe care România îl are cu Republica Moldova conține și operaționalizează inclusiv recomandări ferme în ceea ce privește setul de reguli de-mocratice care stau la baza drepturilor fundamentale ale cetățenilor europeni, inclusiv al celor aspiranți la această calitate, așa cum sunt cetățenii Republicii Moldova”, continuă Andrei Năstase.

În final, Năstase a precizat că solicitările sale au la bază „convingerea sinceră că valorile comune ale Europei sec. XXI, cele care susțin un spațiu comun guvernat de principii solide care au în centrul lor cetățeanul și drepturile sale, sunt valori care nu se mai pot negocia la mai bine de 30 de ani de la momentul la care România și Republica Moldova s-au înscris pe drumul implementării unor reforme care să facă ireversibilă revenirea în spațiul nostru comun al oricărei forme de dictatură sau autocrație”.

Sursa:cotidianul.md

(48 accesari)