Liderul Platformei Demnitate şi Adevăr, Andrei Năstase, vorbeşte despre evoluţia situaţiei politice în Republica Moldova, modificarea sistemului electoral, candidatura sa la Primăria capitalei, dar şi despre alte aspecte importante într-un interviu pentru Oficial.md.

O.: În ultima perioadă Republica Moldova a trecut printr-o serie de evenimente politice de impact, cum ar fi modificarea sistemului electoral, reforma Guvernului, probabil urmează şi unul sau două referendumuri. Per ansamblu, cum vedeţi aceste evenimente?

A.N.: Aceste evenimente fac parte dintr-o agendă străină de interesele cetăţeanului preocupat de nevoi de ordin social, economic, de siguranţă, sub toate aspectele acesteia: securitate personală şi pace, justiţie, un loc de muncă bine plătit alături de familia reîntregită acasă. E un joc perfid al guvernanţilor, care îşi identifică soluţii în propriul interes, pe care le prezintă şi le promovează pe banii furaţi de la oameni ca pe reforme necesare. Toate sunt îndreptate spre menţinerea actualei guvernări la putere în scopul de a-şi proteja averile şi libertatea.

O.: Chiar dacă Comisia de la Veneţia a avut obiecţii faţă de modificarea sistemului electoral, în Parlamentul Republicii Moldova acesta a fost adoptat cu votul a 74 de deputaţi din cei 77 prezenţi în sală. Care ar fi, în opinia Dvs., motivul acestor acţiuni ale guvernării de la Chişinău care sunt în disonanţă cu recomandările partenerilor europeni?

A.N.: Discrepanţa dintre motivaţia guvernanţilor şi intenţiile partenerilor europeni a existat întotdeauna din simplul motiv că ele nu sunt convergente, ci opuse. Cel mai mare pericol al modificării legislaţiei electorale este că, astfel va fi închisă ultima „supapă” de libertate, de democraţie şi va fi instaurat un regim dictatorial, în cadrul căruia Plahotniuc şi partenerii săi de moment să controleze în totalitate Republica Moldova şi cetăţenii ei. Altfel spus, schimbarea legislaţiei electorale de către o guvernare cu grave probleme de legitimitate, contestată de majoritatea cetăţenilor Republicii Moldova, reprezintă un atentat direct la adresa democraţiei reprezentative din ţara noastră şi o tentativă de uzurpare totală a puterii în stat. Pe când UE oferă bani generoşi pentru reforma în justiţie, aceasta stagnează de ani buni. Ba mai mult, degenerează într-o şi mai mare independenţă faţă de legi şi devine şi mai dependentă de oligarhia politico-mafiotă. Efectele finanţării occidentale ale justiţiei moldoveneşti, cetăţeanul le vede spre regret, în confortul personal al unor judecatori şi procurori corupţi, pricopsiţi cu salarii grase, proprietăţi inestimabile şi condiţii de muncă mai mult decât suficiente, jignitoare pentru o întreagă societate, care este victima unor acte de justiţie defectuoasă.

O.: Aţi anunţat că veţi continua să protestaţi împotriva sistemului electoral mixt. Credeţi că aceste proteste vor schimba situaţia?

A.N.: Protestele paşnice sunt unica soluţie legală de exprimare a voinţei poporului. Evident, în ţările civilizate orice protest este un semn clar de alarmă pentru guvernare şi el nu poate fi pur şi simplu ignorat. La noi acest exerciţiu democratic este în ascensiune. Cu ajutorul acestui gen de manifestare a activismului civic am reuşit să împiedicăm continuarea „jafului secolului”, am determinat regimul să publice raportul Kroll, am sensibilizat partenerii de dezvoltare ai Republicii Moldova asupra crimelor politice şi economice care sunt comise. În cazul sistemului mixt suntem determinaţi să nu cedăm şi vom protesta atât cât este nevoie pentru a impune revenirea la sistemul anterior, cel proporţional, îmbunătăţirea esenţială a acestuia în beneficiul populaţiei şi nu a unui cerc restrâns de oligarhi şi moguli.

O.: În baza noului sistem electoral mixt, Partidul „Platforma Demnitate şi Adevăr” va participa la următoarele alegeri parlamentare?

A.N.: Să nu anticipăm evenimentele. Noi vom insista mai întâi de toate pe abrogarea legii votului mixt. Plahotniuc a fost afectat enorm de amploarea mitingului din 30 iulie. E deranjat de faptul că mişcarea protestatară creşte, creşte revolta faţă de un stat capturat, fără justiţie, fără locuri de muncă, fără o siguranţă personală şi naţională în ziua de mâine. Spre organizarea lor este îndreptat acum efortul nostru şi estimăm că pe 17 septembrie, când se preconizează următorul protest, centrul capitalei ar putea să fie neîncăpător. Dacă însă Plahotniuc va insista în propria prostie şi actorii politici, societatea civilă, instituţiile specializate în materie electorală şi de apărare a drepturilor omului şi printr-un larg consens, vor constata că alegerile sunt fraudate înainte de a fi declanşate, atunci participarea noastră nu ar face decât să legitimeze binomului Plahotniuc-Dodon şi rămânerea lui la putere în pofida voinţei oamenilor. Orice scenariu e posibil.

O.: Recent, Curtea Constituţională a anunţat despre neconstituţionalitatea referendumului consultativ, iniţiat de Preşedintele ţării. Cum vedeţi Dvs., acest răspuns al Curţii în raport cu iniţiativa şefului statului?

A.N.: Un atare referendum a fost de la bun început pus sub semnul întrebării pentru că Dodon, conştient de finalitate, a lansat ideea doar ca pe un mijloc de a acumula dividende politice pentru partid şi nu efecte benefice pentru oameni şi ţară. E vorba de o crasă agramaţie juridică asupra căreia Platforma DA a arătat imediat după publicarea decretului. Pe lângă chestiunea ce ţine de milliard şi cea legata de numărul de deputaţi, Dodon a introdus şi nişte probleme inventate, lipsite la ora actuală de orice relevanţă pentru societate, cu un caracter doar consultativ. Era şi mai este nevoie de un elementar referendum legislativ, care ar fi produs reale efecte juridice obligatorii, cu o singură chestiune, cea legată de anularea legii miliardul furat pus în mod cinic pe spatele poporului.

Acum, după ce majoritatea parlamentară coruptă şi şantajată de Plahotniuc, a adoptat legea sistemului electoral mixt, mai există şi pericolul real ca UE să sisteze asistenţa macro-economică a Republicii Moldova. Referendumul lui Dodon ar fi o problemă, practic imposibil de realizat – acesta e un aspect. Celălalt ar fi din nou jocul duplicitar al lui Plahotniuc, care probabil s-a gândit să demonstreze europenilor „independenţa” Curţii Constituţionale pe de o parte şi pe de alta să arate că el nu este de acord cu tot ce face Dodon, insinuând că binomul Plahotniuc-Dodon nu există. Or, jocurile acestea sunt desconspirate demult şi nimeni nu mai crede în ele.

O.: De curând, aţi adresat o scrisoare publică lui Dorin Chirtoacă. Ce a stat la baza deciziei de a scrie această scrisoare?

A.N.: Am scris-o pentru a încerca să protejez municipiul Chişinău în faţa pericolului de a fi acaparat de către Plahotniuc. Din păcate la câteva zile distanţă, tot ce am prevestit s-a adeverit. Faptul că acum el controlează primăria prin viceprimar este cert. Totuşi, dacă Chirtoacă ar fi acceptat sfatul meu de a-şi da demisia, un eventual scrutin ar fi oferit şanse candidaţilor merituoşi, necorupţi, demni, să acceadă la cârma oraşului şi să-l gestioneze în interesul oamenilor, al chişinăuenilor. Acum Chirtoacă, fiind suspendat din funcţie, alegerile sunt imposibile conform legii şi Plahotniuc va opera fără jenă prin viceprimari şantajabili, PL-ul fiind dat la o parte fără prea mari scrupule. L-am avertizat despre lucrul acesta pe Chirtoacă, dar nu a vrut să audă, făcând şi de această dată jocul tandemului Plahotniuc-Dodon, ignorând vrerea celor care l-au ales, dând cu piciorul în încrederea chişinăuenilor, una legată de declaratele principii pro-europene ale edilului. Iată că Chirtoacă a trădat principiile şi oamenii, iar prin nedorinţa sa de a demisiona a oferit capitala mafioţilor. A fost, dacă putem spune aşa, bomboana de pe coliva sa politică.

O.: În cazul unor alegeri anticipate locale, Dvs. aţi fi tentat să candidaţi la Primăria capitalei?

A.N.: Marele meu interes, şi cred că lumea bună vede acest lucru, e ca orice cetăţean să fie reprezentat cu demnitate, iar în speţă orice chişinăuian să aibă un primar vrednic, capabil să soluţioneze problemele urbei, să o apere de ingerinţele unor sus-puşi corupţi cu pofte exagerate, să aibă capacitatea de a lucra cu proiecte europene, cu agenţii economici autohtoni şi investitori străini în beneficiul cetăţenilor. Vă asigur că Platforma Demnitate şi Adevăr ar propune un asemenea candidat pentru alegerile locale, care ar corespunde tuturor rigorilor, ar fi o persoană neşantajabilă, ar activa în baza valorilor democratice şi ar avea calităţi administrative de excepţie.

O.: În ultima perioada subiectul problemei transnistrene se bucură de un mare interes, atât din partea guvernării de la Chişinău, cât şi a Federaţiei Ruse. Unii vorbesc chiar despre posibilitatea unui nou război pe Nistru. Dvs. ce părere aveţi?

A.N.: Şi această problemă a fost adusă pe ordinea de zi în mod deliberat în cadrul jocurilor politice ale lui Plahotniuc şi Dodon pentru a sustrage atenţia de la votul mixt, de la protestele împotriva acestora şi pentru a forţa mâna instituţiilor europene să-i dea bani lui Plahotniuc de frica lui Dodon.
Vladimir Plahotniuc, coordonatorul regimului, face totul pentru a provoca un nou război la Nistru. El face acest lucru ştiind că nici personal, nici anturajul său sau al lui Dodon nu vor participa şi cu atât mai puţin ar participa progeniturile lor. În nebunia lui, el crede că tinerii noştri şi occidentul ar interveni de partea sa. Intenţia lui Dodon, de a decora militarii ruşi şi transnistreni cu distincţii de stat a fost o invenţie de-a lui Plahotniuc în acelaşi context. Dodon mereu va face ceea ce i se spune – va pedala tot mai isteric pe imaginea sa de sperietoare pro-rusească pentru a-l ajuta pe „pahanul” său să manipuleze partenerii de dezvoltare. Plahotniuc are nevoie de imaginea aceasta pentru a-şi continua filmul horror despre pericolul geopolitic, în încercarea sa de a-i minţi a câta oară pe europeni, inducând ideea perfidă că votul mixt este o nimica toată în raport cu ameninţarea deturnării cursului european al RM, pe care el, chipurile îl reprezintă.

O.: Şi declararea lui Rogozin persona non-grata cum se înscrie în această logică?

A.N.: Declararea lui Rogozin persona non-grata face parte din spectacolul geopolitic Plahotniuc-Dodon, repet, girat de Moscova. E o reacţie butaforică, mult întârziată a guvernării, emisă doar după ce scrisoarea pe care am făcut-o publică a ajuns la Bruxelles. Amintesc aici ceea am spus acasă, la Bruxelles şi i-am scris şi lui Rogozin când a decis să se frăsuiască public, dând impresia că nu cu el şi cu regimul separatist de la Tiraspol s-ar fi înţeles Plahotniuc să jefuiască moldovenii prin sistemul energetic.

Şi Dodon, şi Plahotniuc, şi Rogozin au ştiut din timp că avionul în care va veni la Chişinău va trebui să zboare pe alături. S-a făcut o înţelegere că de-acum încolo o vreme nu va mai veni Rogozin la Plahotniuc şi Dodon, vor merge ei la Moscova, fără obstacole, aşa cum venea şi Rogozin la Chişinău până la intervenţia Bucureştiului. Iată de ce, odată ajunsă la guvernare, Platforma DA nu va anula această decizie, dacă nu va fi deja anulată. Noi o vom suplimenta cu sancţiuni de ordin punitiv, inclusiv penal şi la adresa complicilor lui Rogozin din Moldova.

O.: Cum vedeţi evoluţia situaţiei politice în următoarea perioadă în Republica Moldova?

A.N.: Ne aşteaptă o perioadă deloc uşoară. Cu cât mai puternică va fi presiunea populară, cu atât mai rău se vor zvârcoli Plahotniuc, Dodon şi camarila lor pentru a supravieţui, pentru a-şi păstra averile şi libertatea. În ceea ce ne priveşte, nu vom ceda, nu vom renunţa la luptă pentru scoaterea ţării din captivitate. Dimpotrivă, vom fortifica partidul, vom lărgi structurile teritoriale nu numai aici, ci şi în diaspora. Noi nu avem ce pierde, avem doar de câştigat. În septembrie vom ieşi cu un nou protest, mai masiv, mai viguros. Vom transpira şi în continuare pentru o Moldovă în care să vrei să trăieşti.

Vom continua dialogul cu partenerii de dezvoltare, cărora nu vom obosi să le explicăm situaţia reală din ţară şi că programul de asistenţă macro-economică serveşte de fapt un regim poliţienesc şi autoritar, nu oamenii. Iar oamenii se deşteaptă şi împreună cu ei facem istorie, nu doar politică.

Sursa:jurnal.md

(38 accesari)