Guvernarea coruptă din Republica Moldova ne supune riscului de a pierde și regimul liberalizat de vize, întrucât acțiunile cerute de Comisia Europeană pentru ca moldovenii să beneficieze în continuare de aceste facilități nu vor fi acceptate niciodată de Plahotniuc și Dodon.

Este opinia președintelui Platormei Demnitate și Adevăr, Andrei Năstase.

„Republica Moldova este singura dintre cele opt vizate în raportul anual al Comisiei Europene căreia, pe lângă măsurile de combatere a crimei organizate i se cer măsuri urgente, imediate împotriva spălării banilor şi corupţiei pentru a putea menține posibilitatea ca cetătenii moldoveni să călătorească liber către țări prospere și apoi către casele lor, către familii, către oamenii dragi”, a declarat Andrei Năstase.

„Vor lua vreodată aceste măsuri Plahotniuc și Dodon? Niciodată! Asemenea măsuri înseamnă pușcăria pentru ei și anturajul lor penal”, a adăugat liderul blocului electoral ACUM.

Potrivit lui Năstase, Platforma DA și-a facut un obiectiv prioritar din combaterea coruptiei și a crimei organizate, a schemelor de fraudare a banului și bunului public și de spălare a miliardelor de dolari din țară și din afară, obiectiv care rămâne prioritar și în cadrul blocului ACUM Platforma DA PAS.

„De ani de zile, având voință, curaj, dar în primul rând o nețărmurită dragoste de țară asta facem. De asta avem nevoie pentru a putea pune solide baze sociale și economice, de siguranță personală și națională, de respectare a drepturilor și libertăților omului, inclusiv la bunăstare acasă și libera noastră circulație oriunde în această lume”, a continuat Andrei Năstase.

„În cadrul blocului ACUM suntem și mai puternici și determinați, mult mai încrezători de reușită și avem sprijinul politic și civic pentru a duce la urmărorul nivel acțiunile noastre civice care ne definesc, încă de la înființare, identitatea noastră politică. O identitate politică așezată, de principiile sale nenegociabile, în prima linie a luptei pentru democrație și libertate. Am înțeles că împotriva acestui regim distructiv Platforma DA are nevoie de aliați. Și i-am găsit cu ușurință! Partenerii noștri, dar în primul rând oamenii cinstiți, drepți și curajoși ai acestei țări sunt cei alături de care, știm sigur, vom reuși să redăm Moldovei demnitatea pe care astăzi regimul criminal o calcă în picioare!”, a mai spus Andrei Năstase.

Comisia Europeană a transmis miercuri mai multor state din regiunea Balcanilor de Vest şi din estul Europei care nu sunt membre ale UE, inclusiv Republicii Moldova, că pentru a beneficia în continuare de regimul de scutire de la obligativitatea vizelor pentru cetăţenii lor care călătoresc în UE trebuie să depună mai multe eforturi pentru combaterea corupţiei, a crimei organizate şi a migraţiei ilegale.

Republica Moldova este singura ţară dintre cele opt căreia Comisia Europeană îi cere să ia măsuri urgente împotriva spălării banilor şi corupţiei.

Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene de la Chișinău a anunțat că a luat notă de evaluarea şi recomandările Comisiei Europene.

„Recomandările Comisiei Europene vor fi analizate şi încorporate în Calendarul naţional al îndeplinirii recomandărilor raportului Comisiei Europene privind Mecanismul de suspendare al regimului de vize”, se spune în comunicatul Ministerului de Externe.

Potrivit datelor statistice, în perioada 28 aprilie 2014 – 31 octombrie 2018, au călătorit în spaţiul Schengen 1.837.850 cetăţeni moldoveni, deţinători de paşapoarte biometrice, numărul total al călătoriilor în spaţiul european din această perioadă constituind 5.514.204. În același timp, potrivit datelor Agenției Europene pentru Poliția de Frontieră și Garda de Coastă (Frontex) în perioada respectivă de timp au fost înregistrate circa 0,3% cazuri de refuz de intrare și 0,5% cazuri de ședere ilegală.

Sursa:jurnal.md

(127 accesari)