Andrei Năstase și Maia Sandu vor duce mâine, în Parlamentul European, REZOLUȚIA marelui protest din 1 iulie

UPDATE 17.52 // Andrei Năstase și Maia Sandu vor duce mâine, în Parlamentul European, rezoluția votată astăzi de miile de protestatari. Liderii opoziției antioligarhice au anunțat în fața mulțimii că pleacă mâine la Bruxelles.

„Am transmis un mesaj foarte puternic partenerilor externi: Republica Moldova vrea democrație. De luni vom veni în localități, sperăm să vă alăturați și acolo evenimentelor pe care le vom organiza. Vă rugăm să-i informați și pe ceilalți despre lucrurile care s-au întâmplat aici, despre planurile guvernării și despre ce putem facem. Mâine, împreună cu Andrei Năstase, Viorel Cibotaru și alți colegi vom duce în Parlamentul European rezoluția votată astăzi”, a declarat Maia Sandu.

„Vom merge acolo în numele fiecăruia dintre dumneavoastră, în numele acestei țări care se vrea liberă. Doar împreună putem să scăpăm de această guvernare putred de corupă și nedreaptă față de oameni atât de frumoși și luptători adevărați”, a menționat Andrei Năstase.

UPDATE 17.28 // „Victorie”, „Jos dictatura, jos Plahotniuc”- se scandează în acest moment în centrul capitalei. După un marș de protest care a umplut artera principală a orașului, oamenii au revenit în Piața Marii Adunări Naționale.

UPDATE 16.10 // Miile de oameni prezenți la protest au votat o rezoluție prin care fiecare cetățean al Republicii Moldova este îndemnat să participe la proteste permanente până la eliminarea dictaturii.

Revendicările înaintate către guvernare sunt următoarele:

– Confirmarea legalității alegerilor și validarea mandatului de primar al lui Andrei Năstase;

– Anularea sistemului electoral mixt și revenirea la cel proporțional;

– Demiterea și tragerea la răspundere a judecătorilor care au participat la luarea deciziilor ilegale ce au dus la invalidarea mandatului de primar al lui Andrei Năstase.

„În cazul în care guvernarea nu va curs acestor revendicări, în localități și diasporă vom întreprinde acțiuni pașnice de nesupunere civică împotriva dictaturii: greve colective și individuale, proteste permanente în fața Guvernului și Parlamentului, blocarea instituțiilor capturate și a căilor de acces către acestea.

Convocăm, pentru 26 august, Adunarea Generală a Cetățenilor atât din țară, cât și din Diasporă”, se spune în textul rezoluției, votată unanim de mulțime.

UPDATE 15.50 // „Năstase e primar!” – asta au scandat miile de oameni în momentul în care liderul Platformei DA, Andrei Năstase, a urcat pe scena din PMAN.

Andrei Năstase a purtat la mână jucăria fiicei sale de trei ani, care se află peste hotare. „Vorbesc în numele copiilor noștri nevoiți să stea în străinătate, în numele lor trebuie să luptăm până la capăt”, a spus Andrei Năstase emoționat.

„Acest protest nu este doar despre un mandat sau despre Chișinău, despre Năstase. Este despre întreaga țară, despre viitorul generațiilor următoare”, a mai spus Andrei Năstase.

UPDATE 14.55 // „În această piață miroase a libertate” și-a început discursul istoricul și publicistul Octavian Țâcu.

„Nu am avut asemenea emoții la intonarea imnului de stat de când am ridicat drapele pe marile arene sportive”, a adăugat multiplul campionul al RM la box.

Octavian Țâcu a menționat că pe fundal de pesimism, alimentat de evenimentele din România sau Ungaria, „aici în această piață, o mare de oameni a venit să arate că susțin democrația. Chișinăul dă Europei o lecție de democrație”, a spus Țâcu.

UPDATE 14.44 // „Hoții”, „Libertate”, „Jos dictatura”, asta scandează mulțimea adunată în centrul capitalei.

„Mafia lui Plahotniuc a pus stăpânire pe toate instituțiilor statului. Pentru prima dată de la indepență alegerile au fost anulate. Toate instituțiile au îndeplinit ordinile abuzive a lui Plahotniuc. Asta înseamnă începutul dictaturii”, a declarat președinta PAS, Maia Sandu, în fața oamenilor.

„Regimul ne-a declarat nouă cetățenilor și democrației război. În Republica Moldova nu mai există autorități legitime în Republica Moldova ne confruntăm cu un regim care a uzurpat puterea cetățenilor. Noi nu putem admite acest lucru”, a adăugat Maia Sandu.

Piața Marii Adunări Naționale este neîncăpătoare în acest moment pentru miile de oameni veniți laChișinău din toate colțurile țării.

Moldovenii au ieșit în stradă la apelul Comitetului de Rezistență Națională, format după ce regimul dela guvernare a ignorat votul cetățenilor, iar alegerile din Chișinău, câștigate de Andrei Năstase, au fostanulate de justiție.

Sunt înaintate trei revendicări către guvernare: validarea alegerilor la Chișinău, anularea sistemuluimixt de vot, demisia și urmărirea penală a președintelui Curții Supreme de Justiție și a celorlalțijudecători responsabili de deciziile abuzive de anulare a alegerilor și anume: Luiza Gafton, VictorBurduh, Vlad Clima, Ecaterina Palanciuc, Ala Malîi, Valentin Lastavețchi, Rodica Berdilo.

Imagini live din centrul capitalei:

Urmăriți live evenimentul pe jurnal.md

(488 accesari)

Articole similare

Corupție

DOC // Analizele Maiei Sandu și ale lui Andrei Năstase, care DOVEDESC concentrația mărită a mercurului în sânge

Politic

Suspiciuni rezonabile că Maia Sandu și Andrei Năstase au fost otrăviți cu MERCUR: „Această guvernare ne dorește morți”

Corupție

Celebrul „Laundromat rusesc”, schema care a folosit băncile și justiția din RM: 50 de mil. de euro, confiscate în Germania

Corupție

Maia Sandu: „Avem suspiciuni rezonabile să credem că regimul a încercat să ne otrăvească”

Justiție

Băsescu: Îmi pare rău că nu mai am cetățenie pentru a vota „ACUM”. Dar o va face soția mea Maria

Eveniment

Mesajul de mobilizare la vot al lui Andrei Năstase: „Duminică va fi momentul istoric al eliberării de sub dictatură”

Nu există comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *