Interviul Europei Libere cu liderul Partidul „Platforma Demnitate şi Adevăr”, Andrei Năstase

Dezbaterile publice pe marginea preconizatei reforme electorale vor fi reluate astăzi pe platformă parlamentară. De această dată experţi, politicieni, jurişti şi membri ai societăţii civile vor pune în discuţie recomandările Comisiei de la Veneţia în vederea îmbunătăţirii proiectului votului mixt, adoptat în prima lectură la începutul lunii mai.

Spicherul Andrian Candu a lansat un apel public prin care i-a îndemnat pe toţi cei interesaţi de subiect să participe la dezbateri. Mesajul său a fost adresat şi liderilor opoziţiei extraparlamentare. Iată cum a reacţionat liderul Platformei Demnitate şi Adevăr, Andrei Năstase.

Europa Liberă: A ajuns invitaţia de la spicherul Andrian Candu pentru a participa pe această platformă de discuţii a modificării legislaţiei electorale?

Andrei Năstase: „Am primit un mesaj de la Andrian Candu, care mă invită pentru vineri seara să vin la dezbateri în Parlamentul Republicii Moldova pe un sistem electoral, pe care l-au respins şi Comisia de la Veneţia, şi partenerii noştri de dezvoltare. L-au respins şi cetăţenii Republicii Moldova.”

Europa Liberă: Deci, mergeţi mâine la discuţii cu dl Candu?

Andrei Năstase: „Agenda mea este încărcată şi exact vineri, în momentul în care Candu ar vrea să fim la Parlament, eu voi fi la Iaşi şi n-am cum să dau curs invitaţiei lui Candu, dar nu acesta este motivul principal pentru care nu voi fi prezent acolo.”

Europa Liberă: Dl Năstase, dar pe o platformă de dezbateri se nasc adevărurile.

Andrei Năstase: „De acord. Şi noi am propus o platformă de dezbateri, am făcut astăzi o scrisoare publică lui Andrian Candu, în care îi explic foarte clar că ar trebui să-şi retragă imediat proiectul care este păgubos pentru Republica Moldova, pentru că este un proiect similar cu al lui Ianukovici şi ştim foarte bine ce s-a întâmplat după ce Ianukovici a introdus acel sistem electoral, după ce a câştigat alegerile – s-a produs Maidanul şi s-a produs un război civil în Ucraina. Şi platforma pe care o reprezint eu a reuşit de-a lungul timpului să demonstreze că noi suntem paşnici, că vrem pace în ţara noastră, pace pentru cetăţenii noştri; nu vrem ca din cauza unor indivizi – Plahotniuc şi Dodon, certaţi cu bunul-simţ, – să aibă de suferit o ţară, pentru că, dacă ne uităm la scenarii, sunt exact identice cu scenariul propus de Ianukovici atunci.”

Europa Liberă: Şi atunci, Dvs. insistaţi pe ideea ca să fie retras acest proiect al democraţilor şi socialiştilor din Parlament şi propuneţi ca să fie îmbunătăţită actuala legislaţie electorală?

Andrei Năstase: „Sistemul electoral actual se cheamă proporţional şi noi vrem să-l îmbunătăţim cu deschiderea listelor, astfel încât cetăţenii sau simpatizanţii acelui partid să decidă ordinea în acea listă. O a doua ca importanţă chestiune din acest proiect este introducerea votului prin corespondenţă, astfel încât cei din diasporă să nu trebuiască să facă sute de kilometri pentru a participa la alegeri, dar să poată vota prin corespondenţă. Deschiderea mai multor secţii de votare pentru diasporă, acordarea mai multor buletine de vot, cel puţin 10 mii de…”

Europa Liberă: Şi credeţi că într-o circumscripţie 10 mii de buletine de vot nu e prea mult?

Andrei Năstase: „Nu, sigur că nu. Se poate, dacă organizăm foarte bine alegerile, vom avea o mobilizare şi mai bună decât cea pe care am avut-o în 2016. Un alt lucru este că ridicăm ponderea femeilor în politică şi în listele electorale – de la 40 la sută, care sunt încurajările chiar ale instituţiilor europene, până la 50 la sută. Noi acordăm 20% diasporei, noi acordăm 25% tinerilor în liste; peste 60 la sută din cei care trebuie să candideze, ar trebui să fie din regiunile noastre, din sate, din teritorii.

O altă chestiune pe care o cerem noi este interzicerea propagandei, inclusiv în campania electorală; interzicerea publicităţii comerciale, pentru că vin cei de la guvernare care au furat banii şi tot pe banii cetăţenilor îi mint de la televizoare cu publicitate comercială şi poate cel mai important care ar trebui să se facă, fără proiecte politice, este depolitizarea CEC-ului, depolitizarea CCA-ului şi sancţionarea celor care au făcut fraude la trecutele alegeri şi care intenţionează să le facă şi în viitor.”

Europa Liberă: Aceste modificări pe care le propuneţi Dvs. ar putea să nu adune suficiente voturi în Parlament, pentru că în Legislativ există acest consens şi s-a văzut, în prima lectură 74 deputaţi au votat pentru modificarea sistemului electoral. Cu 74 de voturi, totuşi, ei spun că adevărul e de partea lor. 

Andrei Năstase: „Ceea ce s-a realizat în Parlament, am spus-o tot la Europa Liberă, este un compromis mafiotic între Plahotniuc şi Dodon şi nicidecum un consens politic naţional sau social, aşa cum solicită Comisia de la Veneţia. Noi suntem conştienţi de faptul că cei care şi-au pus în plan să modifice sistemul în interesul lor personal, nu vor ceda, dar noi trebuie să avem agenda noastră.

Trebuie să ne vedem de interesele cetăţenilor, să facem tot posibilul ca acest sistem să nu fie aprobat în Parlament. Iată de ce la prima şedinţă a Parlamentului ne-am propus să venim acolo în număr cât mai mare, iar în paralel propunem o platformă de dialog sau, pornind de la acest sistem pe care îl propunem noi, şi să ştiţi că nu-l propunem doar noi, îl propun şi instituţii specializate în materie electorală, îl propun şi instituţii în materie de drepturile omului. Dacă vă uitaţi la „Promo-LEX”, m-am uitat prin recomandările lor, exact asta propun. Deci, noi nu venim cu nişte proiecte care sunt fie inventate, fie care şi-au produs efecte negative în ţările din preajmă, noi venim cu nişte proiecte viabile, nişte proiecte în beneficiul cetăţenilor.”

Europa Liberă: Pe moment, situaţia pare să se prezinte în aşa fel – dvs., cei care sunteţi în opoziţia extraparlamentară, sunteţi decişi să luptaţi până în pânzele albe ca să vă atingeţi scopul, iar pe de altă parte, guvernarea şi ea a zis sus şi tare că vor merge până când vor obţine modificarea sistemului electoral.

Andrei Năstase: „Cu o singură precizare – vom merge până în pânzele albe să apărăm democraţia în Republica Moldova, să apărăm dreptul cetăţeanului de a fi reprezentat de un număr cât se poate de mare de cetăţeni în Parlament, să fim reprezentaţi în Parlament de către oameni integri, de către oameni profesionişti, de oameni care nu sunt certaţi cu legea, de oameni care nu au furat miliardele şi acum vor să se salveze. Iată pentru ce ne batem noi până în pânzele albe. Ei se bat pentru ei, pentru a se salva de la răspundere penală, pentru a se salva de la răspundere politică, pentru că o dată la patru ani noi tot trebuie să răspundem politic cei care am venit în politică. Deci, n-ai reuşit, ai dezamăgit electoratul, trebuie să pleci; nu schimbi regulile de joc la final de mandat, pentru a te mai menţine şi a-ţi mai bate joc de cetăţenii care nu te mai au la suflet.”

Europa Liberă: Iar în consecinţă, această polarizare a societăţii devine şi mai pronunţată.

Andrei Năstase: „Polarizarea societăţii s-a produs anume din cauza acestui concert, pus la cale de către Plahotniuc şi Dodon. Vedeţi cum Plahotniuc procedează – seara se înţelege cu Dodon pe un scenariu, Dodon iese a doua zi şi se bate cu americanii, se bate cu românii, se bate cu europenii… După ce face asta Dodon, iese Plahotniuc; ne apără de propaganda rusească. Ei ne fac acest circ – unul merge la Moscova şi se plânge pe celălalt şi celălalt merge, chipurile, la Bruxelles…”

Europa Liberă: Dl Năstase, circul acesta trebuie să aibă şi o finalitate.

Andrei Năstase: „Sigur că da. Trebuie să scăpăm şi de unii, şi de alţii. Şi de Dodon, şi de Plahotniuc. Putem scăpa printr-un sistem proporţional. Iată de ce îndemn toţi cetăţenii să înţeleagă că aceasta este şansa noastră. Dacă vrem să scăpăm odată şi odată de corupţie, de fraudă, dacă vrem să scăpăm de sărăcie, trebuie să scăpăm şi de Plahotniuc, şi de Dodon.”

Europa Liberă: Vorbeam despre polarizare. Ideea e că această dezbinare a societăţii încă mai continuă să se producă şi pe baza simpatiilor celor care îmbrăţişează Estul şi Vestul. Unii sunt de părere că planează riscuri şi la acest capitol. 

Andrei Năstase: „Marele risc pentru Republica Moldova legat de introducerea unui sistem mixt sau uninominal este aceea că Republica Moldova, după ce a ajuns să aibă un preşedinte aservit străinilor, aservit Rusiei, acum riscă să aibă şi un Parlament aservit Rusiei. Plahotniuc are interesul primar de a ajunge la denunţarea Acordului de Asociere. El înţelege foarte bine că, dacă implementăm Acordul de Asociere, dacă ajungem să ne integrăm în Uniunea Europeană, calea lui este la puşcărie. Şi în interesul lor personal, Plahotniuc şi Dodon sacrifică Republica Moldova pe altarul libertăţii lor. Dar cel mai grav este că, pe banii europenilor, Plahotniuc duce ţara în mâna ruşilor.”

Europa Liberă: Am auzit tot mai multe voci, inclusiv din rândurile dvs., care spun că în caz că cei de la putere vor merge până la a modifica acest sistem electoral, s-ar putea ca la alegerile parlamentare din 2018 să chemaţi lumea să nu participe la vot. 

Andrei Năstase: „Este prematur să vorbim despre acest lucru. Ceea la ce am chemat Platforma Demnitate şi Adevăr a fost la consolidarea societăţii civile, în primul rând, şi a opoziţiei democratice, consolidarea, fortificarea şi dacă noi vom găsi de cuviinţă atunci, nu acum; acum am vorbit despre proiecte ipotetice şi mie nu-mi stă în fire să vorbesc despre proiecte ipotetice, atunci vom decide împreună cum vom proceda. Pentru că, dacă va decide doar Platforma DA sau doar PAS-ul, sau doar Partidul Nostru, nu va fi o soluţie. Acest lucru trebuie să se producă consolidat, acest lucru trebuie să fie discutat, analizat şi totul trebuie făcut în beneficiul cetăţeanului, şi nu al unui partid sau al unui lider politic.”

Europa Liberă: Ceea de ce a fost învinuit Andrei Năstase că l-a avut partener acolo, în timpul protestelor, şi pe Igor Dodon, îl are pe Renato Usatîi şi foarte greu de înţeles cum se împacă aceşti actori politici care, totuşi, au viziuni diferite.

Andrei Năstase: „Ceea ce este esenţial pentru cetăţenii noştri, este omul şi faptele lui. Eu am rămas consecvent în ceea ce am făcut. Eu am militat în permanenţă pentru consolidarea societăţii, nu mi-a păsat de cei care stau pe o scenă sau merg în primele rânduri; a contat cine stă în piaţă, cine suferă, iar în piaţă stăteau şi sufereau sau în ţara noastră suferă oamenii care au viziuni politice diferite.

Fie că este cu Dodon, fie că este cu Maia Sandu, fie că este cu Andrei Năstase sau Partidul sau Platforma DA, fie că este cu Renato Usatîi – toţi aceşti oameni suferă, plătesc aceleaşi facturi, plătesc aceleaşi servicii comunale. Iată de ce atunci când ţara noastră era măcinată de corupţie şi mai este de sărăcie, eu am ales să fiu alături de întreaga mea ţară şi nu a contat cine este pe dreapta sau pe stânga. Maia Sandu era alături de noi prin mesajele sale. Am mărşăluit împreună cu Maia Sandu; în campania prezidenţială am susţinut-o pe Maia Sandu, fără ca să-mi pun problema ce face Usatîi sau ce face Dodon, pentru că acţiunile mele sunt consecvente. Ele sunt îndreptate spre interesul cetăţeanului, întâi de toate, şi al ţării. Noi trebuie să scăpăm de acest regim odată şi pentru totdeauna şi să nu mai admitem niciodată ca un oligarh, doi sau trei să captureze Republica Moldova.”

Europa Liberă: Vă solicitam câteva soluţii pentru problemele pe care le abordaţi cu insistenţă încă de la momentul primei apariţii în Piaţa Marii Adunări Naţionale.

Andrei Năstase: „Pe domeniul de pensionare – noi am propus şi am adus şi soluţii; am spus foarte clar că în subteranul economiei naţionale se ascund 70-90 de miliarde de lei.”

Europa Liberă: Cum le scoateţi dvs. la suprafaţă?

Andrei Năstase: „Simplu de tot – cu măsuri de fiscalitate. Reducerea impozitării de la 12 la 10, scoaterea din subteran a celor de la 70 la 90 de miliarde de lei care ar furniza Bugetului de Stat încă 30 de miliarde de lei; din achiziţiile publice – încetarea de a mai fura din achiziţiile publice, care ar duce în Bugetul de Stat încă vreo 16 miliarde de lei. Iată banii care ar ajunge în sectorul de pensionare şi ar face ca Republica Moldova, cel puţin, nu mai mult decât în doi ani de zile, noi să nu avem o pensie mai mică decât 2000 de lei, pentru că astăzi minimumul de existenţă este de 1834 şi noi avem peste 500 de mii de cetăţeni care au 1000 de lei sau poate chiar mai puţin. Acum, transparenţă pe segmentul energetic. Uitaţi-vă ce se întâmplă cu contractele astea cu Transnistria. Atunci când cetăţenii Republicii Moldova plăteau în plus 120 de milioane de dolari, pe care îi împărţeau Şevciuk şi Plahotniuc şi astăzi Şevciuk îşi cere azil pe aici, pe la Chişinău; sau transparenţă în domeniul bancar, acţionariatului actului bancar. Nimeni încă nu ştie în Republica Moldova cui i se plătesc dividende la băncile de aici. Dacă înainte erau Platon, Plahotniuc, Gorbunţov ş.a.m.d. care controlau sistemul bancar, astăzi îl controlează un singur individ…”

Europa Liberă: Acum se vorbeşte că ar exista o transparenţă a acţionariatului în cadrul instituţiilor bancare…

Andrei Năstase: „Pe hârtie. Pe hârtie da, dar în realitate însă, nu. Uitaţi-vă pe hârtie – nu s-a realizat o transparenţă pe segmentul media? Numai că Plahotniuc şi-a dat Publika pe mâna consilierului său, Cristal. D-apoi asta înseamnă demonopolizare? Demonopolizarea, de-offshorizarea economiei naţionale, decentralizarea economiei naţionale, detenebrizarea, debirocratizarea – iată cinci de- pe care, dacă-i realizăm, şi atunci când îi realizăm Republica Moldova va fi o ţară în care să vrei să trăieşti.”

Europa Liberă: Cine îşi va asuma responsabilitatea în eventualitatea unei confruntări între cetăţeni?

Andrei Năstase: „Responsabilă de tot ce se întâmplă în ţară este guvernarea. Ei au pârghiile, ei au totul la îndemână, ei au justiţie, ei au Curte Constituţională, ei au Parlament, ei au Guvern, ei ar trebui să facă tot posibilul ca cetăţenii să nu ajungă să se urască între ei. Am fost la nordul republicii, am fost în zona găgăuză, oamenii încep tot mai mult şi mai mult să se urască între ei. Asta este grav. Şi de unde vine această ură? Pe fundalul unei sărăcii lucii, pe fundalul unei corupţii endemice, sigur că da, se vor certa. Este suficient numai să…”

Europa Liberă: Păi, dar atâtea cazuri acum de luptă împotriva corupţiei sunt demonstrate opiniei publice.

Andrei Năstase: „Vedeţi că oamenii nu cred în asemenea cazuri. Când este arestat pentru 24 de ore…”

Europa Liberă: Nu este arestat, nu se crede; se arestează, nu se crede…

Andrei Năstase: „Pentru că guvernarea şi instituţiile statului şi-au pierdut credibilitatea şi un cetăţean nu mai crede în justeţea actelor furnizate public. Nu mai crede omul, pentru că Ema Tăbârţă de la Banca Naţională, spre exemplu, care a fost reţinută pentru o perioadă de timp, şi acum două săptămâni îşi pârjolea fesele prin Turcia. Cei vreo 13, dacă nu mai bine, judecători, pe care eu am cerut să fie arestaţi în 2013, confiscate toate averile şi întoarse la stat. Ştiţi ce se întâmplă cu ei? Stau bine mersi şi se odihnesc la răcoare, e adevărat, numai că acasă. Uitaţi-vă la miniştrii care au fost reţinuţi. Înţeleg că Chirinciuc, care în mod normal ar trebui să stea zeci de ani la puşcărie, poate, pentru mizeriile pe care le-a făcut, stă acasă. Ce se întâmplă?

Guvernarea, întâi de toate, prin instrumentele sale – prin Procuratură, prin justiţie – îi mulge de bani pe corupţi, numai că îi mulge în interesul unor indivizi de la guvernare, nu în interesul statului. Nu se face confiscarea extinsă în interesul statului, banii să ajungă în buget şi din buget să ajungă în pensii, în salarii, în indemnizaţii pentru copii ş.a.m.d., dar se duc în buzunarele unor judecători şi ale celui care controlează sistemul – ale lui Plahotniuc şi ale acoliţilor săi. Oamenii suferă tot mai mult şi mai mult…”

Europa Liberă: Iar eu când îi întreb – îi daţi jos pe cei care nu vă plac şi aţi pierdut încrederea, pe cine aduceţi? – nu prea există răspunsuri.

Andrei Năstase: „Da, pentru că cei care ne-au adus la sapa de lemn, cei care ne-au furat miliardele, deţin în acelaşi timp şi peste 90 la sută din media din Republica Moldova. Dar încetul cu încetul, oamenii se documentează din mai multe surse şi credeţi-mă către alegerile din 2018 oamenii vor înţelege foarte bine, se vor mobiliza şi eu am certitudinea că vom scăpa de această guvernare care nu face nimic altceva, deşi pretinde că este proeuropeană, linşează mediatic anume forţele veritabile proeuropene. Şi întâi de toate, vorbesc aici de Platforma Demnitate şi Adevăr.”

Sursa:europalibera.org

(22 accesari)