Partidul de la guvernare a prelungit acţiunile de persuasiune pe lângă instituţiile europene pe marginea introducerii votului mixt, chiar şi după adoptarea acestuia pe 20 iulie 2017, scrie politologul Dionis Cenuşă într-un articol de analiză pentru IPN.

Prin intermediul lobby-iştilor, Partidul Democrat tinde să convingă decidenţii de la Bruxelles că la adoptarea votului mixt au fost luate în considerare toate recomandările Comisiei de la Veneţia şi că noul sistem electoral are sprijin public larg, comentează politologul.

Instituţiile ţintă ale lobby-ului Democraţilor sunt Comisia Europeană şi Serviciul European pentru Acţiune Externă, care în timpul apropiat urmează să decidă dacă “pre-condiţiile politice” au fost violate şi dacă alocarea asistenţei macrofinanciare de 100 milioane EUR este posibilă sau nu, explică Dionis Cenuşă.

În opinia politologului, scopul Democraţilor este mult mai larg decât obţinerea unor surse financiare nerambursabile, iar acordarea asistenţei de către UE va fi echivalată automat cu legitimarea guvernării şi a deciziei acesteia de a schimba sistemului electoral.

Deşi ar fi o eroare, nu poate fi nicidecum exclusă probabilitatea ca UE să fie convinsă de argumentele Democraţilor cu privire la caracterul legitim, legal şi inofensiv al votului mixt, conchide politologul.

Dionis Cenuşă consideră că mobilizarea protestelor, combaterea argumentelor democraţilor cu argumente juridice şi nu prin declaraţii publice şi populiste, precum şi comunicarea activă cu instituţiile europene, sunt esenţiale pentru a pune la dispoziţia UE informaţia veridică despre natura reală a votului mixt şi a amâna asistenţa macro-financiară pentru neîndeplinirea “pre-condiţiilor politice”.

Sursa:independent.md

(23 accesari)