Vlad PlahotniucMai multe companii off-shore din Scoţia au fost implicate în schema frauduloasă de 1 miliard de dolari de la trei bănci din Republica Moldova, se arată într-o investigaţie Business New Europe.

Aceleaşi firme off-shore au participat în atacurile raider de la bănci din Moldova în perioada 2011-2012, al căror beneficiar final este oligarhul Vladimir Plahotniuc, potrivit Înaltei Curţi de Justiţie de la Londra. Tot companiile off-shore scoţiene sunt prezente şi în schema de spălare de bani din perioada 2010-2014, când 20 de miliarde de dolari, bani iliciţi proveniţi din Rusia, au trecut printr-o bancă din Moldova.

„Companiile off-shore enumerate în raportul Kroll au legătură cu o serie de fraude bancare mari din Moldova care au avut loc anterior, sugerând că persoane de rang înalt, care fură ţara de un deceniu, au planificat ultima şi cea mai mare înşelătorie”, comentează Business New Europe.

Potrivit Kroll, companiile off-shore înregistrate în Scoţia, care la rândul lor aparţin altor companii off-shore şi cel mai des cu persoane false la conducere, erau folosite alături de băncile lituaniene şi structuri ruse pentru a scurge aproape 1 miliard de dolari din cele trei bănci moldoveneşti în beneficiul lui Shor la sfârşitul anului 2014.

Începând cu sfârşitul lui 2014, Bancă Socială, Banca de Economii şi Unibank au oferit credite în total de aproximativ 18 miliarde de lei (897 de milioane de euro), mai mult de 10% din PIB-ul Moldovei, dar nu s-a oferit nicio garanţie pentru împrumuturi, iar banii sunt acum pierduţi.

Moldova şi-a construit o reputaţie de gaură neagră bancară şi a fost implicată în scheme de spălare de bani în timpul investigaţiilor în urma crizei bancare din Cipru din perioada 2012-2013, care au descoperit că sectorul bancar moldovenesc are relaţii strânse cu Rusia şi este în mod obişnuit folosit pentru a canaliza banii din Moscova spre conturi off-shore din Cipru.

În ultimele două decenii, Moldova are de suferit de pe urma mulţimii de fraude bancare masive, iar Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare a avertizat despre pericolul tranzacţiilor dubioase.

Companiile off-shore scoţiene sunt rare

Ultima schemă de 1 miliard de dolari atribuită lui Ilan Shor are multe în comun cu fraudele anterioare, ceea ce ridică întrebarea dacă acesta este într-adevăr beneficiarul principal. Ceea ce este neobişnuit în investigaţia companiei Kroll este folosirea considerabilă a companiilor off-shore înregistrate în Scoţia pentru prima dată.

Pe când companii off-shore înregistrate în Anglia şi Ţara Galilor sunt un fenomen des întâlnit în schemele internaţionale de spălare a banilor, în special din Europa de Est, companiile off-shore scoţiene sunt rare, deoarece Scoţia are o jurisdicţie aparte.

„Eu nu-mi amintesc să văd măcar o companie off-shore din Marea Britanie înregistrată în Scoţia, spune investigatorul din Marea Britanie Andrew Bousfled, coautor al unui studiu despre companiile off-shore din Marea Britanie şi spălările de bani.

Experţii anticorupţie de la NGO Global Witness, una dintre cei mai principali combatanţi ai companiilor off-shore din Marea Britanie, au afirmat că companiile off-shore scoţiene sunt foarte rare. Potrivit profesorului universitar de drept fiscal de la Universitatea din Edinburgh Luca Cerioni, acest fapt se datorează prevederilor diferite privind legea parteneriatului şi a răspunderii.

Dar a existat o proliferare în utilizarea companiilor off-shore scoţiene, bizar implicând aproape în întregime o altă ţară mică din colţul opus al Europei: Moldova. Opt companii off-shore enumerate în raportul Kroll ca mijloace de spălare a banilor sunt înregistrate în capitala Scoţiei, Edinburgh, şi patru în pitorescul oraş Iverness.

Legătura cu Plahotniuc

Primul caz de prezenţă a unei companii off-shore moldoveneşti în Scoţia a omului de afaceri Călin Corjan într-o companie din Edinburgh pe adresa strada Duke, 39+43, care a fost înfiinţată în 2011. Pe adresa strada Duke, 39-43 se află oficiul furnizorului de servii Axiono, care are oficiu şi pe strada Brunswick, 71.

Potrivit zdg.md Călin Corojan este unul dintre martorii interogaţi în cadrul urmării penale în baza cărora omul de afaceri Viorel Ţopa a fost pus sub învinuire şi condamnat ulterior. În instanţă de judecată procurorii renunţând pănă la urmă la declaraţiile martorului Corojan.

Într-o serie de atacuri raider la bănci din Moldova în perioada 2011-2012 au fost implicate masiv companii scoţiene, alături de companiile off-shore „tradiţionale” din Anglia.

Firmele din Edinburgh Victoria Invest Limited, Financial Investments Corporation Limited şi Maxpower Invest Limited au avut toate legătură cu exproprierile şi transferurile ulterioare de acţiuni din băncile Moldovei, cazul unor acţionari expropriaţi ajungând la Înalta Curte de Justiţie din Londra.

O investigaţie a bneIntelliNews privind atacurile raideri la bănci din 2011-2012 îl citează pe avocat acţionarilor care au fost expropriaţi, care a spus că o firmă cu denumirea Suntiger a comandat încorporarea firmelor off-shore din Anglia şi Scoţia.

Potrivit documentelor Înaltei Curţi de Justiţie din Londra, văzute de bneIntelliNews, Maxpower Invest Limited a fost înregistrată pe strada Duke, 41, adresă din Edinburgh, pe când Financial Investments Corporation Limited a fost înregistrată pe adresa strada Brunswick, 71. Acţionarul nominalizat în Maxpower Invest a fost inclus în documentele cu adresa din Edinburgh, strada Royston Mains, 18/2.
edinburgO decizie a Curţii din 2012 a arătat că beneficiarul Financial Investments şi Maxpower Invest este Vladimir Plahotniuc, cel mai bogat om din Moldova şi, în acelaşi timp pe atunci prim-vicepreşedinte al Parlamentului. Prin decizii judecătoreşti dubioase, acţiunile expropriate din băncile din Moldova au fost legate cu aceste companii, potrivit reclamanţilor. Plahotniuc a spus pentru bneIntelliNews atunci că documentele au fost falsificate şi a negat orice ilegalitate.

Aceste adrese din Scoţia apar în cazurile recente de spălare a banilor masive din băncile moldoveneşti, potrivit Kroll. Aşadar, una dintre companiile off-shore scoţiene implicate, Manitoba Management Limited, a fost înregistrată pe adresa strada Duke, 41; alte două companii, Dixon Corporation şi Ayden Management Limited, au fost înregistrate pe strada Brunswick, 69 şi respectiv strada Brunswick, 71. Alte două firme menţionate în raportul Kroll, Fortuna Limited şi Novland Limited, au fost înregistrate pe adresa strada Royston Mains 18/2.

Legătura cu Platon

Tot aceleaşi adrese din Edinburgh apar într-o schemă chiar mai mare de spălare de bani din 2010-2014, când 20 de miliarde de dolari, bani ruşi, au fost transferaţi prin Moldova în Lituania.

Una dintre companii, Westburg Enterprises, de asemenea a fost înregistrată pe strada Brunswick, 71 din Edinburgh. Jumătate de miliard de dolari a fost transferat din companiile ruse spre conturile firmei Westburn din Lituania, după ce prin decizii ale judecătorilor din Moldova s-a dispus companiilor ruse să convină asupra unei garanţii pentru împrumut. Apoi banii au fost transferaţi prin Moldindconbank, a controversatului om de afaceri Veaceslav Platon.

A doua companie implicată, Roslin Enterprises, a fost înregistrată pe adresa strada Duke, 41, pe când cea de-a treia, Caldon Holdings Limited, a fost înregistrată pe strada Brunswick, 69.

Aceleaşi trei companii off-shore scoţiene, Westburn Ventures, Roslin Enterprises şi Caldon Holdings, de asemenea au fost implicate în scheme similare în care banii au fost transferaţi din sectorul energetic al Ucrainei şi Moldovei, fiind folosite decizii ale instanţelor moldoveneşti.

Aceste scheme sunt documentate în baza de date a litigiilor din Ucraina, făcând conexiune dintre companiile off-shore scoţiene şi furturile beneficiarilor moldoveni.

Aşadar, Westburn Ventures a fost o parte dintr-o schemă în care 30 de milioane de dolari au fost spălate din compania ucraineană TOV Energoalliance – furnizor de echipamente al companiei de stat de furnizare a energiei electrice din Ucraina în perioada 2009-2012 – de o combinaţie de împrumuturi şi garanţii aplicate de instanţele moldoveneşti. Fabrica de stat de produse chimice Cherkass din Ucraina de asemenea a plasat milioane de dolari în comenzi pentru materiale de la companiile off-shore Caldon Holdings şi Roslin Enterprises.

În 2012, Coaldon Holding îşi valorifică drepturile în Moldova faţă de furnizorul de energie şi căldură din Chişinău Termocom, după ce a obţinut o decizie a curţii din Kiev, care a ordonat Termocomului să plătească datorii de 3 milioane de dolari. Dorin Chirtoacă, primarul Chişinăului, a numit acest caz „un atac banditesc care protejează interesele unui număr de cetăţeni conduşi de Veaceslav Platon”, potrivit presei.

În presă se vehiculează că Platon este un aliat al lui Plahotniuc, fiind un expert în combinarea companiilor off-shore din Marea Britanie şi deciziile judecătoreşti ucrainene pentru avantaje în afaceri, mai ales în sectorul energetic din Ucraina. Platon nu a putut fi de găsit pentru comentarii legate de conexiunea sa cu companiile off-shore scoţiene şi nu există dovezi care ar arăta implicarea sa în ultimele fraude bancare.

Ce ne spune asta despre raportul Kroll din Moldova? Mecanismele folosite pentru extragerea fondurilor din Banca de Economii şi Banca Socială – în special folosirea companiilor off-shore din Scoţia aflate pe aceleaşi adrese – repetă mecanismele folosite în atacurile raider anterioare şi schemele masive de spălare a banilor din Moldova.

Aceasta sugerează că cel puţin regizorii schemelor sunt oameni de rang înalt în Moldova. Dar de ce aceşti indivizi de rang înalt ar implementa aşa scheme pentru beneficiul unei persoane ca Shor? Sau Shor este un fel de reprezentant sau ţap ispăşitor pentru ei?

Raportul Kroll a fost dezvăluit de nimeni altul decât de Andrian Candu, preşedintele Parlamentului, considerat şi ca viitorul prim-ministru. Candu de asemenea este finul lui Plahotniuc.
Sursa: Business New Europe

(107 accesari)