137 de milioane de lei din miliardul furat din sistemul bancar au fost folosiţi pentru procurarea sediului central al ASITO din Chişinău, se arată într-o investigaţie RISE Moldova. Este vorba despre o clădire de birouri de peste 6.600 de metri pătraţi, situată pe str. G. Bănulescu-Bodoni din Chişinău, şi care, în ultimii doi ani,  şi-a schimbat de trei ori proprietarul. 

Potrivit investigaţiei, banii au fost luaţi din Banca de Economii din Moldova (BEM) sub forma a două credite. După ce s-au plimbat prin offshore, aceştia au revenit în ţară sub forma unei investiţii britanice. Datele Băncii Naţionale arată că cele două credite nu au fost restituite nici până în prezent. În schimb fosta clădire ASITO şi-a schimbat proprietarii de câteva ori şi, într-un final, a ajuns pe mâna omului de afaceri Vladimir Russu. Tranzacţia a coincis cu vinderea unei vile pe care acelaşi Russu a cedat-o unui offshore cipriot, reprezentat prin procură de Iurie Luncaşu – un personaj din anturajul oligarhului Vladimir Plahotniuc.

Creditele au fost scoase din bancă atunci când „operaţiunea furtul miliardului” din BEM, Banca Socială şi Unibank se apropia de apogeu. Ambele credite au fost luate de către firme care, potrivit raportului Kroll, fac parte din grupul companiilor afiliate lui Ilan Shor, aflat atunci la conducerea BEM.

Totodată, RISE arată care a fost traseul banilor de la BEM.

Astfel, pe 10 şi 11 noiembrie 2014 Banca de Economii a oferit două credite. Unul în mărime de peste 375 de milioane de lei, iar altul de peste 50 de milioane de lei. Potrivit Procuraturii Anticorupţie, banii au fost scoşi din bancă în urma unei înţelegeri între bancherul Veaceslav Platon şi Ilan Shor, care atunci era la conducerea Băncii de Economii. În prezent, cei doi sunt condamnaţi în prima instanţă pentru implicare în furtul miliardului din sistemul bancar din Moldova. Veaceslav Platon a primit 18 ani de închisoare pentru spălare de bani şi escrocherie, iar Ilan Shor şapte ani şi jumătate pentru abuz de încredere şi spălare de bani. Înainte de verdictul final al Curţii Supreme de Justiţie, Shor a fost eliberat sub control judiciar.

În investigaţie se mai arată că primul credit de peste 375 de milioane de lei a fost acordat companiei moldoveneşti „Provolirom” şi în două zile a ajuns pe conturile offshore „Veb Solution Corporation”. Cel de-al doilea credit, de peste 50 de milioane de lei, a fost acordat firmei „Voximar Com”, iar în aceiaşi zi „Voximar Com” a transferat banii unei companii fantomă din Marea Britanie. Ulterior, banii mai trec prin trei firme britanice, iar în final ajung la acelaşi offshore – „Veb Solution Corporation”. Astfel, din creditele de la Banca de Economii pe conturile firmei „Veb Solution Corporation” s-au acumulat peste 400 de milioane de lei. Câteva luni mai târziu, aproape un sfert din aceşti bani, adică peste şapte milioane de dolari, sunt transferaţi firmei britanice „Calmview Services Limited”, care la rândul ei i-a redirecţionat către compania de asigurări ASITO, controlată atunci de Veaceslav Platon. În schimbul banilor, compania din Marea Britanie prin intermediul unei firme din Republica Moldova, a primit dreptul de proprietate asupra sediului ASITO de pe strada Bănulescu-Bodoni din capitală – o clădire cu birouri care are suprafaţă de peste 6.600 de metri pătraţi, fiind evaluată la 80 de milioane de lei cu tot cu teren.

Până la această tranzacţie, clădirea a aparţinut prin diferite companii lui Veaceslav Platon. El spune, la rândul său, că a preluat imobilul de la Vladimir Plahotniuc, odată cu achiziţionarea a 83 la sută a acţiunilor companiei ASITO. Doar că Plahotniuc a negat acest lucru. Însă după această tranzacţie din 2015 şi până în 2017 clădirea ASITO, achiziţionată pe banii Băncii de Economii, şi-a schimbat proprietarul de trei ori şi toate sforile duc tot la Plahotniuc.

Contractele de vânzare-cumpărare au fost semnate şi autentificate de către Olga Bondarciuc, notarul care îşi are oficiul la Global Business Center, reşedinţa de afaceri a lui Vladimir Plahotniuc. Ultimul şi actualul proprietar al clădirii este Continental Business Invest. Firma a fost luată în martie 2017 de omul de afaceri Vladimir Russu şi partenera sa de afaceri, Nina Ladîghina, o femeie în vârstă de 75 de ani. Tot în 2017, Vladimir Russu şi Nina Ladîghina cumpără clădirea ASITO şi încă un imobil din Chişinău. Iar pe de altă parte, cedează o vilă de peste 2000 de metri pătraţi, situată în cartierul Telecentru al capitalei. Cumpărătorul este un offshore cipriot care este reprezentat la acel moment de Iurie Luncaşu, om din anturajul lui Vladimir Plahotniuc.

Potrivit Băncii Naţionale a Moldovei cele două credite BEM din banii cărora a fost cumpărată clădirea ASITO, nu au fost restituite până în prezent. În urma dispariţiei miliardului din sistemul bancar din Moldova, au fost iniţiate mai multe anchete penale. Totodată, două companii internaţionale de investigaţii financiare au fost angajate de Banca Naţională a Moldovei să dea de urma banilor.

Menţionăm că după condamnarea lui Veaceslav Platon, avocaţii săi au declarat că în scurt timp Platon va prezenta probe care vor demonstra că banii de la BEM ar fi fost furaţi de primarul de Orhei, Ilan Şor. Solicitat pentru o reacţie, purtătorul de cuvânt al primarului de Orhei, Alina Şargu, ne-a spus că trebuie să se consulte cu avocaţii lui Shor, iar apoi va reveni cu un comentariu pe marginea acestui caz. Şeful Procuraturii Anticorupţie, Viorel Morari, nu a fost de găsit la telefon pentru o reacţie, iar jurnaliştilor de la RISE le-a spus că ar fi o urmă în dosar precum sediul ASITO a fost cumpărat pe bani de la BEM.

Sursa:jurnal.md

(34 accesari)