Clădirea GBC, din offshore în Gibraltar; Plahotniuc ar fi vândut trei proprietăți, printre care reședința de pe bd. Cantemir

Acum câteva luni, Finpar Invest SRL – companie de bază în imperiul imobiliar al oligarhului Vlad Plahotniuc, liderul Partidului Democrat (PD), a vândut trei proprietăți în valoare de peste jumătate de miliard de lei. Printre ele și Global Business Centre, scrie RISE MOldova.

Tranzacția nu s-a făcut direct, ci prin cedare de firmă. Cumpărătorul e o companie din paradisul fiscal Gibraltar cu beneficiari reali ascunși în spatele unor firme-paravan. Acum proprietățile sunt administrate de o rusoaică cu trecut afiliat gigantului energetic Gazprom.

Activele deținute de compania șefului PD au fost supuse în ultimii ani unui proces mai amplu de reconfigurare. Amintim aici doar de vânzarea a șapte benzinării (2015), clădirea de pe malul lacului din Parcul „Valea Trandafirilor” (2016) și fosta Cafenea „Guguță” (2017). Pe fundalul acestor cedări continue a și avut loc înstrăinarea în offshore a celor trei proprietăți.

Global Business Centre (GBC) de pe bd. Dimitrie Cantemir din capitală a fost ani la rândul reședința de afaceri a lui Plahotniuc. Acesta e un imobil luxos compus din două clădiri: cea principală are șapte etaje, o suprafață totală de peste 5.200 de metri pătrați și o valoare cadastrală de 55,7 milioane de lei; cea secundară – două etaje, circa 300 de metri pătrați și o valoare de 4,6 milioane de lei.

Terenul de 16 ari pe care e amplasat centrul de afaceri, rezultat din comasarea a două loturi mai mici, a ajuns în proprietatea Finpar Invest în 2004-2006, în plină guvernare comunistă. Compania, care la acel moment avea denumirea veche de Minor SRL, a plătit pentru el aproape 270.000 de lei (circa 17.000 de euro la cursul de atunci). În 2018, când a ajuns să fie vândut, terenul a fost evaluat la un preț de aproape 70 de ori mai mare – 18,7 milioane de lei (circa 960.000 de euro).

La intersecția anilor 2017-2018, Plahotniuc s-a transferat în noul sediu de lux al PD din centrul Chișinăului, fiind urmat de mai multe organizaţii pe care le-a fondat, inclusiv Asociaţia Oamenilor de Afaceri din Moldova și Fundaţia Edelweiss.

Odată cu plecarea proprietarului și a organizațiilor afiliate, centrul de afaceri de pe bd. Dimitrie Cantemir a fost părăsit și de alte companii și persoane. De exemplu, Victoriabank și-a închis Agenția 51 din cadrul GBC, iar notara Olga Bondarciuc şi-a mutat oficiul pe str. 31 august 1989 – nu departe de sediul PD, noua reședință a lui Plahotniuc.

Pe când activa la GBC, Plahotniuc a fost vizat de o tentativă de asasinare, plan dejucat de forțele de ordine din Moldova și Ucraina în primăvara lui 2017 (Detalii, AICI). Conform imaginilor prezentate de poliție, killerii și-au schițat planul pe nisip și urmau să folosească aruncătoare de grenade.

Sursa:jurnal.md

(45 accesari)

Articole similare

Corupție

Maria Ciobanu, despre mitingul PD de mâine: Primarii vor fi aduși de funie, precum capra la piață

Corupție

Urmele afacerilor lui Șor, distruse? O pungă cu acte nimicite, în posesia Jurnal TV

Corupție

Șor face spume la gură după investigația Jurnal TV privind vacanța de lux și AMENINȚĂ jurnaliștii

Corupție

Încă 630 de mii de euro din miliardul furat, cheltuiți de Șor pentru o vacanță de lux pe Coasta de Azur

Corupție

Cine sunt „purtătorii de cuvânt” ai oligarhului Plahotniuc în Parlamentul European și la ce manevre recurg aceștia

Corupție

Platforma DA cere demisia lui Leancă după investigația Jurnal TV, despre studiile fiului său care au fost finanțate de Șor

Nu există comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *