Proiectul de lege privind schimbarea sistemului electoral de vot în unul mixt a fost criticat dur de către experţii Comisiei de la Veneţia, care au constatat că nu există consens politic larg, pentru înfăptuirea acestei reforme.

Experţii Comisiei de la Veneţia consideră că „reforma propusă nu poate fi considerată ca una care a întrunit un consens larg. Aceasta ridică „îngrijorări semnificative”, inclusiv riscul ca parlamentarii aleșii să fie influențați de interesele mediului de afaceri”.

În plus, conform opiniei experţilor, „responsabilitatea Comisiei Electorale Centrale (CEC) de a stabili circumscripții cu mandat unic pentru componenta majoritară se bazează pe criterii vagi care prezintă un risc de influență politică asupra acestui aspect al activității CEC”.

Alte preocupări din avizul Comisiei de la Veneţia se referă la faptul că nu sunt stipulate criterii detaliate şi cuprinzătoare pentru constituirea circumscripţiilor electorale pentru Transnistria şi pentru cetăţenii din străinătate, iar modificările propuse nu vor îmbunătăţi reprezentarea femeilor şi a minorităţilor în Parlament.

Avizul complet al experţilor Comisiei de la Veneţia va fi publicat până la 19 iunie curent.

Sursa:independent.md

(88 accesari)