Comisia Europeană ar putea deschide o anchetă privind jaful miliardului: „E inacceptabil că încă n-au fost găsiți vinovații”

Moldova – un stat eșuat sau unul capturat? Aceasta pare să fie întrebarea, este de părere europarlamentarul german de stânga Helmut Scholz, scrie Europa Liberă. În timp ce o parte din diplomația UE consideră Moldova un stat eșuat, analiștii consideră țara un stat capturat. Există un adevăr în ambele evaluări, crede Scholz, care pune pe seama grupurilor oligarhice situația dezastruoasă a unei țări, care în urmă cu doar câțiva ani, era speranța Parteneriatului Estic.

Scholz consideră inacceptabil faptul că încă nu a fost identificat vinovații pentru furtul miliardului, si a cerut în scris Comisiei Europene să deschidă o anchetă.

„Am decis să chestionez Comisia Europeană fiind convins că atât noi, cei care ne ocupăm de R.Moldova, care urmărim evoluția țării, cât și cetățenii moldoveni, avem dreptul să știm ce s-a întâmplat și ca banii să fie recuperați și aduși înapoi în Moldova. Milioane de euro din banii plătiți de cetățenii europeni la buget prin taxe ajung în Moldova de ani de zile. Acești bani ar trebui să ajungă în programe care ajută la creșterea nivelului de trai în R.Moldova, nu în cine știe ce bănci, în conturile cine știe căror persoane. Nu ar trebui să fie atât de greu. Există raportul Kroll, care a fost comandat de banca națională. În acest raport este evidențiat faptul că aproape jumătate din sumele dispărute se află în UE. Ce înseamnă asta? Comisia Europeană are datoria să dea o explicație și să investigheze unde sunt acesti bani”, a declarat Helmut Scholz.

Europarlamentarul a fost solicitat să spună în ce măsură aceste crize, preucm furtul miliardului de dolari sau anularea alegerilor afectează relațiile UE cu Republica Moldova.

„Eu cred că relațiile UE cu Moldova sunt solide și pe termen lung. Ca atare, astfel de evenimente nu cred că pot zdruncina sau deteriora relațiile noastre. Dimpotrivă, în astfel de situații se dovedește importanța relațiilor Moldovei cu UE, căci noi nu facem altceva decât să fim consecvenți în a rămâne de partea cetățenilor, pentru ca acestora, cu ajutorul sprijinului de la UE, să li se îmbunătățească viața. Noi cerem insistent soluții in interesul cetățenilor. Nu e posibil ca nici presedintele țării să nu știe unde sunt banii, deși raportul Kroll dă niste indicii. Această anchetă trebuie dusă mai departe, găsiți vinovații și recuperați banii. Este ceea ce cerem Comisiei Europene”, a adăugat europarlamentarul.

Sursa:jurnal.md

(79 accesari)

Related Posts

Justiție

A fost anunțat concursul pentru ocuparea funcției de director al Administrației Naționale a Penitenciarelor

Justiție

PSD a ales o firmă afiliată lui Plahotniuc pentru a repara mai multe școli din București; DNA a demarat cercetările

Justiție

Activitatea CNA va fi supusă controlului parlamentar

Justiție

Președinția anunță concurs de selectare a candidatului la funcția de membru al CSP

Justiție

Judecătorul Ion Muruianu, care a numit jurnaliștii „câini turbați”, a fost eliberat din sistem

Justiție

Agenția pentru recuperarea bunurilor infracționale (ARBI) a aplicat sechestru pe bunuri în valoarea de circa 4 milioane de lei

Nu există comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *