Congresul Autorităţilor Locale din Moldova (CALM) este ţinta mai multor atacuri, afirmă directorul executiv al CALM, Viorel Furdui, secretarul Delegaţiei Naţionale al RM la Congresul Autorităţilor Locale şi Regionale al Consiliului Europei. 

„Se încearcă un nou atac raider asupra CALM! Una dintre puţinele organizaţii indendente şi neafiliate politic este în pericol. CALM şi eu personal suntem supuşi unor presiuni şi campanii de denigrare fără precedent! La comanda unor regizori experimentaţi cu astfel de metode, recent a apărut prima „păsărică”, un reportaj cu evidentă tentă de material la comandă, prin care, pe de o parte, se încearcă de a discredita activitatea CALM-ului în general, iar pe de altă, a mea personal, în calitate de director executiv. Iar înainte de aceasta, Cancelaria de Stat a atacat în judecată, în baza unor temeiuri total absurde, decizia municipiului Chişinău de a acorda CALM nişte spaţii”, explică directorul CALM.

Potrivit lui Furdui, atacurile ar fi orchestrate de reprezentanţi ai guvernării de la cel mai înalt nivel. „Este evident că anumite forţe sunt deranjate de activitatea independentă şi neafiliată a CALM şi au decis să ne închidă gura şi să preia controlul asupra CALM. Niciodată nu am fi crezut in că aceste acţiuni pot fi aprobate/acceptate din partea persoanelor din cadrul guvernului cu care am colaborat destul de reuşit, care nu pot să nu înţeleagă consecinţele acestor acţiuni, chiar dacă CALM nu a fost un partener uşor. Însă, tot mai multe semnale există precum că fără aprobarea din partea guvernării de la cel mai înalt nivel, un astfel de atac nu ar avea loc”, susţine directorul CALM.

Viorel Furdui afirmă că atacurile se manifestă prin reportaje denigratoare despre el şi familia sa, prin şantajarea reprezentanţilor autorităţilor publice locale etc.

Atacurile asupra CALM şi a directorului organizaţiei ar fi cauzate de mai multe motive, spune directorul organizaţiei:

1. Neacceptării amestecului politicului în activitatea CALM şi poziţiilor proactive în toate problemele ce vizează APL şi descentralizarea.
2. Poziţiei principiale a CALM în cazul presiunilor şi arestărilor de primari: Taraclia, Basarabeasca, mun. Chişinău etc. În toate aceste cazuri CALM s-a autosesizat şi a venit cu poziţii foarte clare de neacceptare.
3. Adresărilor CALM către toţi partenerii de dezvoltare, inclusiv Consiliul Europei în susţinerea colegilor primari.
4. Poziţiei principale a CALM în problema descentralizării şi reformei administrativ-teritoriale.
5. Poziţiei active, propunerilor şi cererilor permanente către instituţiile guvernamentale de a implementa angajamentele asumate şi restante în domeniul descentralizării şi autonomiei locale.
6. Mai recent, poziţiilor şi reacţiilor foarte critice ale reprezentanţilor CALM în cadrul Comitetului de Monitorizare al Congresului Autorităţilor Locale şi Regionale al Consiliului Europei, în legătură cu arestările primarilor şi situaţia de frică şi intimidare creată în rândul APL din Republica Moldova, prin folosirea organelor de control şi judiciare ale statului în calitate de instrumente de presiune.

„Cu alte cuvinte, suntem atacaţi, pentru că acţionăm conform statutului, ne facem datoria. Pentru că nu permitem amestecul politicului în activitatea CALM, pentru că urmăm cu stricteţe obiectivele statutare, respectăm membrii noştri, pentru că i-am apărat, pentru că am avut poziţii mai critice pe anumite subiecte, dar în acelaşi timp şi constructive, venind cu soluţii concrete. Atragem atenţie asupra faptului, că CALM a mai fost supus unor încercări de atacuri raider şi mai înainte, s-a încercat dezbinarea APL pe criterii politice, au fost chiar încercări de a crea organizaţii de „alternativă”, dar CALM a rezistat datorită faptului că este o organizaţie sănătoasă, transparentă şi pluralistă, iar membrii CALM NU sunt o unealtă şi înţeleg foarte bine ceea ce se întâmplă. Chiar dacă mulţi din APL sunt în prezent sub o presiune enormă politică, administrativă şi judiciară; chiar dacă împotriva lor se intentează dosare la comandă, chiar dacă multora li se indică ce şi cum să spună, totuşi suntem siguri că majoritatea din ei cunoscând activitatea CALM-ului şi a mea personală, au suficientă înţelepciune, demnitate şi onoare ca să NU permită dezbinarea şi distrugerea CALM-ului”, spune Viorel Furdui.

În acest context, CALM face un apel la conducerea de vârf a statului – premier, preşedintele parlamentului, parlamentari, preşedinte. „NU permiteţi trecerea liniei roşii, folosirea metodelor criminale, dezbinarea APL/CALM şi NU aruncaţi ţara cu zeci de ani în urmă! NU permiteţi atacul asupra oamenilor care nu au ambiţii politice şi şi-au dedicat în întregime activităţii profesionale. Oare nu este suficientă dezbinarea şi confruntarea din societate? NU admiteţi crearea încă a unui focar cu efecte imprevizibile pe plan intern şi extern! Nu permiteţi abuzul şi folosirea instrumentelor statului împotriva practic unicii organizaţii care UNEŞTE, dar nu dezbină societatea. Cerem în mod repetat convocarea şedinţei Consiliului de Securitate pe problemele presiunilor asupra guvernării locale, arestările aleşilor locali şi atacul asupra CALM. Stare de frică şi de teroare care s-a instaurat în rândul APL este una insuportabilă şi afectează securitatea statului!”, spune directorul CALM.

Organizaţia face apel şi la partenerii de dezvoltare ai RM, în special cei din Uniunea Europeană: „NU permiteţi să fie distrusă şi dezbinată una din puţinele organizaţii de sistem, neafiliată politic, autonomă şi care are suficientă capacitate instituţională de a promova reformele necesare acestui stat! Lipsa de reacţie promptă la ultimele cazuri de arestări ai primarilor şi reprezentanţilor din APL, conduce la abuzuri şi mai mari. Iar eşuare totală a reformei justiţiei/organelor de justiţie şi neîncrederea totală în posibilitatea actului de justiţie în Republica Moldova, ne lipseşte de orice drept la apărare.”

„Facem apel la Consiliul Europei, Vă rugăm să vă autosesizaţi şi să NU admiteţi, distrugerea CALM, deoarece cunoaşteţi bine câţi ani şi ce efort s-a depus, inclusiv de către Consiliul Europei, pentru a consolida autorităţile locale din Republica Moldova într-o organizaţie cu adevărat independentă, credibilă şi efectivă. Din păcate, reacţiile întârziate, încurajează abuzul şi derapaje de la fundamentele democratice. Deja după presiuni asupra primarilor, se trece la presiuni şi distrugerea asociaţiei lor. Facem apel pentru susţinere şi neadmitere a amestecului în activitatea CALM către partenerii noştri din organizaţiile la care suntem membri: Consiliul European al Municipalităţilor şi Regiunilor (CEMR), Reţeaua Asociaţiilor Autorităţilor Locale din Sud Estul Europei (NALAS), Uniunea Oraşelor şi Autorităţilor Locale din Lume (UCGL), Asociaţia Agenţiilor Locale de Dezvoltare (ALDA) şi tuturor organizaţiilor noastre partenere cu care CALM a încheiat acorduri de parteneriat: din România, Letonia, Lituania, Estonia, Norvegia, Bulgaria, Slovacia, Georgia, Ucraina, Ungaria, Cehia, Polonia, etc.”, mai spune directorul CALM.

În acelaşi timp, directorul CALM îndeamnă membrii Autorităţii Publice Locale să nu se lasă şantajaţi. „Ştim ca nu este uşor, într-un sistem în care nu exista justiţie şi dreptate, unde instituţiile statului sunt împotriva celor care muncesc pentru comunităţile sale locale şi care sunt de bună credinţă! Dar trebuie să rezistăm şi putem să rezistăm doar fiind uniţi! Ştiţi foarte bine ce este CALM, ce face şi ce a făcut în realitate! Nu permiteţi divizarea şi distrugerea casei voastre. Apăraţi-vă casa! Pentru că sunteţi o forţă adevărată şi de neînvins dacă veţi rămâne uniţi! Am demonstrat-o nu o dată şi dacă va fi necesar o vom demonstra încă o dată!”, conchide Viorel Furdui.

(37 accesari)