casa lui ChetraruOpinie expediată redacției

Pe scena  politică de la Chişinău  au apărut băieţi tineri, toţi parcă făcuţi de o mamă. Tunsoare scurtă, ochi de sticlă şi aroganţă  fără limite. Au studii făcute la noi şi în România, posedă un şir de termeni de specialitate, iar cuvintele moralitate, dreptate sau echidistanţă le trezesc un zîmbet batjocoritor.

Sunt băieţii de la Procuratura Generală,  procuraturile  municipale şi raionale, de la  CNA, inspecţie financiară, tineri deputaţi, miniştri etc.

Ani de zile băieţii cu ochi de sticlă, cot la cot cu Fiscul, Vama, Curtea de Conturi,   clasau, sau nici nu intentau, dosare  penale pe fapte evidente de corupţie sau crimă economică. Astfel şi-au  clădit averi fabuloase materializate în case  somptuoase de sute de mii de euro, vile confortabile în prejma Chişinăului, maşini de lux. Noi cei   mai în vîrstă avem, de regulă, mai mulţi ani lucraţi decît ei trăiţi.

Ziarul de Gardă  ne oferă din cînd în cînd dovezi clare că băieţii cu ochi de sticlă  s-au îmbogăţit ilicit. Însă această informaţie trezeşte  interes şi nedumerire doar pentru cîteva zile. Nu urmează nimic pentru că cei care trebuie să reacţioneze sunt chiar ei, băieţii cu ochi  de sticlă. Aici există o solidaritate de breaslă pe care nici Poligraful n-o poate zdruncina.

În mod logic e nevoie de o campanie naţională a societăţii civile pentru a sparge acest cerc vicios. Dacă vom scoate la iveală averile  fabuloase ale  “justiţiarilor” moldoveni  sporadic, atunci principiul o “mînă spală pe alta”  îi va feri pe aceşti băieţi de adevărata justiţie  încă mult timp. Cu excepţia momentelor cînd justiţa va fi la comandă.

De ce să nu organizăm campanii naţionale  ale societăţii civile la teme concrete şi cu obligativitatea organelor de resort să reacţioneze în  baza legii despre petiţii?  Iar această  lege este încălcată la orice pas, inclusiv de către Preşedintele Curții Supreme de Justiție, d-nul   Poalelungi? Vreţi dovezi, domnule magistrat-şef ? Le veţi avea cu nemiluita.

S-o începem însă cu terenurile pentru construcţia caselor de locuit.  Zeci de Primari  şi Secretari ai Consiliilor locale au fost purtaţi pe la fostul  CCCEC, unii chiar închişi, pentru atribuirea incorectă  a terenurilor pentru construcţia caselor de locuit.  Ca să vezi  la Chişinău, în  viziunea băieţilor cu ochi de sticlă, totul este în regulă. În baza articolului 11 al Codului Funciar, teren  intravilan cu titlu gratuit se oferă familiei nou create. Chiar dacă în  Codul Familiei nu sunt stipulate termenele  pentru a menţine o familie în această prevedere legală, juriştii consideră în acest caz că trei ani aici sunt un  segment de timp rezonabil. Aflăm cu stupefacţie  că zeci de mii de cetăţeni, fără a face parte dintr-o listă oficializată, cu familii create de zece şi mai bine ani în urmă, au bineficiat de terenuri de construcţii achitînd doar preţul normativ, adică câteva sute de lei. De regulă aceştia sunt oameni bogaţi, deputaţi, miniştri, procurori, ofiţeri anticorupţie sau soacrele lor, poliţişti, vameşi etc. Or, fiţi atenţi,  legislaţia prevede că pentru această categorie de cetăţeni  terenurile se vînd numai la licitaţie, preţul de pornire fiind cel normativ.

Să credem că soacra  lui Viorel Chetraru a participat la licitaţie şi a cîştigat-o la preţul normativ, după cum declară ginerele ei. La fel au câştigat licitaţiile, Oleg Voronin, Vasile Tarlev, Valeriu Zubco, Anatol Donciu, Vladimir Plahotniuc, Valeriu Guma, Viorel Melnic, antijudecătorul Zubati  şi mulţi, mulţi alţi îmbogăţiţi în perioada de tranziţie?

Ai văzut, dragă cititorule, vreun anunţ  public al Primăriei despre scoaterea la licitaţie a terenurilor intravilane pentru construcţia individuală ?

Nu cumva cunoaşteţi oameni săraci care locuiau prin cămine şi au primit aceste terenuri? Evident, cei din cămine nu puteau să ridice asemenea palate de sute de mii de euro. Ei îşi continuă viaţa în sărăcie pe cînd Urechean, şi nu numai el, a ajutat , “bieţi” bussinesmani şi politicieni, luptători contra corupţiei să se căpătuiască cu un lot practic gratuit.

Cine poate scoate la  iveală aceste fărădelegi, care după unele estimări au prejudiciat bugetul municipal  în 22 de ani cu circa 2 miliarde de euro. Calculul este făcut în cazul când la licitaţiile, absolut necesare şi strict prevăzute de lege, era plătit un preţ mediu de piaţă la acel moment.

Au oare dreptul  zecile de mii de cetăţeni  cărora li s-a refuzat un lot, măcar şi prin imposibilitatea de a participa la o licitaţie legală, să acţioneze  Primăria în judecată? Ar trebui oare băieţii cu ochi de sticlă să intenteze dosare penale pe aceste cazuri?  Sau noii îmbogăţiţi ai Moldovei  Independente,  cu multă  mustrare de conştiinţă, se vor apropia de casa Primăriei şi vor achita preţul comercial al terenurilor obţinute ilegal?

E din domeniul fantasticului, vor spune  cititorii. Şi eu cred tot aşa, însă mai am o convingere. Pentru a nu împuşca cu tunul în vrăbii, pentru a nu-i zădărî doar cu lotul soacrei lui Chetraru sau cel al lui Pulbere, să începem o acţiune  de proporţii a societăţii civile cu genericul: cum ai obţinut terenul pentru construcţii ? Deputaţii de ieri şi de azi, miniştri, procurorii, ofiţerii anticorupţie,vameşii şi mulţi alţi profitori ai independenţei noastre să declare dacă au obţinut terenul legal. După aia trecem la vile unde situaţia este şi mai interesantă. Cetățenii noștri sunt de acord să li se deschidă dosare penale atunci când o merită. Să fie judecaţi atunci cînd sunt probe. Însă aceste acţiuni au dreptul moral să le facă cei curaţi şi necertaţi cu legea. Să demonstreze  acest lucru băieţii cu ochi de sticlă, declarînd cinstit, la prima etapă, cum au obţinut terenurile intravilane.

P.S. În cazul cînd loturile  obţinute ilegal vor fi achitate în Primărie  la preţul comercial, vă asigur că putem avea în oraş drumuri ca în Germania.

Iulian Codreanu

(1631 accesari)