Matei Adrian DobroviePresiunile asupra Jurnal TV reprezintă un atac atât asupra libertăţii presei, cât şi asupra democraţiei din RM, afirmă deputatul şi jurnalistul român Matei Adrian Dobrovie.

„Restrângerea activităţii Jurnal TV mi se pare o atingere foarte gravă a libertăţii presei în Republica Moldova într-un context foarte complicat în care Jurnal TV era o sursă de ştiri credibilă şi, practic, una dintre puţinele surse alternative la propaganda televiziunilor lui Vladimir Plahotniuc şi la televiziunile ruseşti”, a declarat deputatul din partea Uniunii Salvaţi România (USR), contactat de Jurnal.md.

În opinia politicianului român, Jurnal TV era o „contrapondere la un şuvoi de propagandă” a regimului oligarhic de la putere.

„Mi se pare un lucru foarte periculos faptul că o astfel de sursă este aproape închisă prin mijloace nocive şi presiuni. În orice democraţie libertatea presei este o valoare fundamentală, iar Jurnal TV a reprezentat practic singura tribună de la care liderii opoziţiei proeuropene, Maia Sandu şi Andrei Năstase, au putut să se exprime. Jurnal TV a fost o foarte necesară contrapondere la un şuvoi, un adevărat tăvăluc de propagandă a actualei puteri şi a sistemului oligarhic. Republica Moldova, din păcate, se transformă în momentul de faţă dintr-un stat capturat – într-un regim autoritar. Ceea ce vedem astăzi, încercările de intimidare a unor jurnalişti critici cu certe competenţe profesionale, care fac investigaţii corecte, cât şi restrângerea activităţii Jurnal TV, sunt, după părerea mea, un atac la adresa democraţiei, un atac la adresa libertăţii presei”, a punctat deputatul USR.

„Cel mai grav este că, prin aceste atacuri, RM alunecă spre un regim autoritar, un regim care pune pumnul în gură şi încearcă să reducă la tăcere toate vocile critice, ceea ce este de neacceptat. Chiar şi pentru parcursul european al RM, un astfel de mod de a proceda este foarte nociv. Vreau să-mi exprim solidaritatea cu Jurnal TV şi cu toţi jurnaliştii din RM care îşi fac treaba onest, într-un moment foarte complicat. Vedem că puterea actuală continuă să intimideze şi, dacă ţinem cont de minciunile care s-au difuzat în campania electorală la adresa unor candidaţi precum Maia Sandu şi care nu au fost sancţionate, vedem că anumite organisme acţionează doar împotriva unei singure părţi. Ceea ce se întâmplă în prezent este un derapaj grav spre un regim autoritar”, a adăugat Matei Adrian Dobrovie.

Deputatul român mai crede că factorii de decizie de la Bucureşti nu trebuie să rămână indiferenţi, însă afirmă că puţinele voci care iau atitudine sunt neafiliate guvernării de la Bucureşti şi asta din cauza „frăţiei” PSD cu PD-ul oligarhului Vladimir Plahotniuc.

„Situaţia este complicată. Ştim foarte bine că există o frăţie între PSD-ul de la Bucureşti şi PD-ul lui Plahotniuc. Din acest punct de vedere, relaţia bilaterală Republica Moldova – România va fi influenţată de această relaţie. De aceea puţinele voci care iau atitudine sunt din partide neafiliate guvernării actuale din RM sau România. Eu reprezint un partid nou în Parlamentul României şi un partid care a trecut explicit în programul său, Uniunea „Salvează România”, ca obiectiv dezoligarhizarea Republicii Moldova şi europenizarea RM. Spun asta pentru că cred că reformele trebuie făcute şi nu doar mimate, cred că este nevoie, cu adevărat, ca justiţia să fie independentă şi să funcţioneze, cred că RM are nevoie de o presă puternică şi, ca urmare, astfel de derapaje şi intimidări trebuie sancţionate”, a menţionat parlamentarul român.

„Evident că la Bucureşti multă vreme a fost susţinut, tacit sau explicit, acest regim Plahotniuc sau actuala putere, dar acest lucru trebuie să se schimbe. România nu mai trebuie să finanţeze necondiţionat RM, nu trebuie să acorde acest sprijin decât în baza unor reforme reale. Până la urmă, ceea ce contează în ultimă instanţă sunt cetăţenii RM şi cum vor trăi, dacă reuşesc să trăiască într-un stat viabil, într-o ţară în care instituţiile să funcţioneze, sau dimpotrivă – într-un stat controlat, capturat, în care un singur om sau nişte interese controlează absolut totul şi cetăţenii nu contează.

Deci pentru România trebuie să conteze în primul rând cetăţenii RM, căile de a le face viaţa mai bună. România trebuie să încurajeze reformele în RM, în justiţie, trebuie să încurajeze şi lupta anticorupţie, trebuie să vegheze ca aceste reforme să nu fie mimate. Şi orice sprijin, aşa cum a făcut şi Guvernul Cioloş, trebuie să fie condiţionat de îndeplinirea acestor criterii la modul real. Îndeplinirea acestor criterii aduce practic RM mai aproape de Europa, o face un stat funcţional, şi cred că România are tot interesul ca RM să fie un stat funcţional”, a conchis deputatul Matei Adrian Dobrovie.

Sursa:jurnal.md

(9 accesari)