federicaEvoluţiile recente în domeniul justiţiei din Republica Moldova nu fac nimic pentru a risipi îngrijorarea exprimată de Consiliul Afaceri Externe, în concluziile sale din februarie privind lipsa de independenţă a sistemului judiciar şi a instituţiilor de drept. 

Este reacţia Uniunii Europene după ce Consiliul Superior al Magistraturii a admis cererea procurorul general interimar, Eduard Harunjen, permiţând astfel ridicarea imunităţii şi iniţierea urmăririi penale pe numele judecătoarei Domnica Manole pentru că a obligat anterior CEC-ul să organizeze referendumul iniţiat de Platforma DA.

Într-un comentariu oferit de purtătorul de cuvânt al Înaltului Reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe şi Politica de Securitate, Federica Mogherini, autorităţile de la Chişinău sunt atenţionate că un magistrat nu poartă răspundere pentru deciziile pe care le ia, chiar dacă acestea sunt anulate în instanţele superioare.

„Uniunea Europeană îndeamnă autorităţile din Republica Moldova să aplice recomandările din 2010 ale Consiliului Europei privind independenţa, eficienţa şi responsabilităţile judecătorilor, care precizează, printre altele, că „interpretarea legii, aprecierea faptelor sau cântărirea probelor efectuate de către judecători pentru a determina cazurile nu trebuie să atragă răspunderea penală, cu excepţia cazurilor de rea intenţie” că „judecătorii nu trebuie să fie personal responsabili în cazul în care decizia lor este anulată sau modificată în recurs” şi că „interpretarea legii, evaluarea faptelor sau cântărirea probelor efectuate de către judecători pentru a soluţiona cazuri nu trebui să atragă răspundere civilă sau disciplinară, cu excepţia cazurilor de rea intenţie şi neglijenţă gravă”, se spune în comentariu.

„Uniunea Europeană subliniază, de asemenea că, în conformitate cu recomandările Consiliului Europei, procedurile disciplinare trebuie să fie aplicate de către o autoritate independentă sau o instanţă, cu toate garanţiile unui proces echitabil. Uniunea Europeană este de părere fermă că orice decizie de a ridica sau a nu menţine imunitatea funcţională a unui judecător trebuie să fie motivată şi că motivarea trebuie să fie accesibilă publicului, dar, de asemenea, judecătorul trebuie să aibă dreptul de a contesta decizia”, conchide purtătorul de cuvânt al Federicăi Mogherini.

Precizăm că judecătoarea Curţii de Apel Chişinău Domnica Manole va fi cercetată penal pentru decizia de acum o lună, când a obligat Comisia Electorală Centrală să organizeze referendumul republican de modificare a Constituţiei, iniţiat de Platforma Demnitate şi Adevăr. Sesizarea procurorului general interimar a fost acceptată ieri de Consiliul Superior al Magistraturii, în cadrul unei şedinţe cu uşile închise. Cu lacrimi în ochi, Domnica Manole a declarat că a acţionat în strictă conformitate cu legea şi că de fapt ar fi vorba despre o răzbunare pentru criticile expuse de ea anterior.

Sursa:jurnal.md

(14 accesari)