După anunțul experților în energetică că Agenția Națională pentru Reglementare în Energeticăă (ANRE) trebuie să micșoreze tarifele la gazele naturale cu 30%, premierul Pavel Filip a spus că tariful ar putea să scadă cu cel puțin 20%, dar a insistat că decizia va aparține ANRE.

Si furnizorul de gaze naturale Moldova Gaz a cerut Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică să examineze aprobarea tarifelor noi și prețurilor reglementate pentru anul 2018. În context, expertul Sergiu Tofilat, președinte al think-tank-ului WatchDog.md crede că politicul nu ar trebui sa intervină in activitatea regulatorului independent, iar dacă ANRE va tergiversa aprobarea tarifului până în toamnă, va fi clar că instituția care se declară independentă și apolitică face campanie electorală PD-ului din buzunarul nostru.

În contextul în care tarifele nu au fost ajustate de doi ani, mai mulți experți economici au analizat datele publice din rapoartele ANRE, iar în urma analizei s-a constatat că, consumatorii ar fi achitat în plus aproximativ un miliard jumătate de lei. Astfel, experții consideră că tarifele ar trebui micșorate în medie cu 30%.

„Noi am luat datele publice din rapoartele ANRE și am analizat care era prețul de import al gazului stabilit în tarif și care era prețul real achitat de „MoldovaGaz” pe ultimii doi ani. Tariful n-a fost revizuit de doi ani de zile, din ianuarie 2016. Și noi am vrut să vedem cât e planificat în tarif și cât noi real achităm pentru importul gazului și am văzut că prețul de import s-a ieftinit, dacă vorbim de 2017, cu aproape 30 la sută. Înseamnă că noi am achitat niște bani în plus și am estimat că este vorba de aproximativ un miliard jumătate de lei, dintr-înșii am scăzut ceea ce noi am rămas datori în 2012-2015; devierile acolo au fost de un miliard de lei și a reieșit că astăzi deja tariful trebuie redus cu aproximativ 30 la sută.

Dacă ne uităm în metodologia de calcul, deci sunt regulile după care se stabilesc tarifele, și regulile acestea îs aprobate de ANRE, în metodologie e scris că, dacă există devieri mai mari de 5% între ceea ce a planificat ANRE în tarif și ceea ce cheltuiește real „MoldovaGaz”, atunci ANRE trebuie să revizuiască tarifele.Noi azi avem o diferență de 30%, deci, ceva nu este în regulă – ANRE își încalcă propriile reguli de stabilire a tarifelor. Lucrul acesta dă foarte urât și pe exterior, reputația țării. De asta depinde și rentabilitatea pe care o obține operatorul, căci și ea se include în tarif. Deci, de fiecare dată când iese prim-ministrul sau un deputat și spune ce trebuie să fie cu tarifele sau ANRE își încalcă metodologia, noi vom plăti mai mult, pentru că de riscul țării, de imaginea țării depinde și remunerarea care se include în tarif”, a declarat Tofilat într-un interviu pentru Europa Liberă.

Cât ține de motivele pentru care ANRE amână reducerea tarifelor, Tofilat spune că „reieșind că ANRE este o instituție puternic influențată de Partidul Democrat, presupunerea noastră este că lucrul acesta se face intenționat, ca noi să plătim mai mult acum în plus niște bani și banii aceștia se acumulează și cu cât mai mult noi plătim în plus, cu atât mai tare trebuie să fie redus tariful”.

„Și dacă ei o să facă reducerea asta în ajun de parlamentare, atunci vor avea cu ce se lăuda guvernanții. Reiese că ANRE, dacă tergiversează aprobarea tarifului până în toamnă, de fapt, face imagine electorală, campanie electorală PD-ului din buzunarul nostru. Întâi ia bani de la noi, ca pe urmă să ni-i întoarcă și să ne bucure. Stați un pic, fraților, este metodologie, sunt reguli clare, haideți să le respectăm”, a adăugat expertul energetic Sergiu Tofilat.

Sursa:independent.md

(53 accesari)