Ne aşteaptă o toamnă politică a protestelor, iar opoziția, având resurse foarte limitate, în comparație cu resursele de care dispune guvernarea, trebuie să-şi calculeze foarte bine pașii. De această părere este analistul politic Ion Tăbârță, de la IDIS Viitorul, care a vorbit despre protestul cetățenilor din 26 și 27 august, dar și despre acțiunile tot mai controversate ale guvernării din ultima perioadă.

„Nu cred că aceste proteste vor fi ultimele de o aşa amploare. Pe undeva ai impresia că ele abia încep. Ne aşteaptă o toamnă politică a protestelor. Este evident că o bună parte din societate nu este mulţumită de acţiunile guvernării, indiferent ce ne-ar spune ea. Acțiunile din ultimul timp ale guvernării sunt destul de controversate. Am văzut o guvernare ruptă de poporul său când a avut loc acea depunere de flori la monumentul lui Ştefan cel Mare şi Sfânt pe fondul protestelor populaţiei care era în PMAN din anumite porniri interioare şi nu adusă acolo pur şi simplu să voteze sau să se manifeste cu picioarele. Un alt simbolism a fost când la acel marş al portului popular nu erau spectatori. Nu era populaţie care să admire, să celebreze acea gamă colorată de tradiţii, de istorie. Acel marş al portului era pur şi simplu înconjurat de poliţişti mascaţi, pregătiţi eventual să intervină, să riposteze. Vedem această ruptură care există între cei care ne conduc şi cei pe care îi conduc”, afirmă analistul politic.

În context, Ion Tăbârță a menționat că organizatorii protestelor de pe 26 și 27 august au reuşit să arate încă o dată faţa guvernării şi a complicilor acestei guvernări. „Au reuşit să adune multă lume la protest în pofida numeroaselor piedici, inclusiv acea vacanță anti-protest de nouă zile oferită de guvern. Este evident că este o reuşită. Vorbind despre nereuşite, probabil încă nu există o coordonare clară a forțelor protestatare în situaţiile când apar provocări de genul celei a Partidului Shor. Dintr-o parte se crea la un moment dat impresia că apariţia în Piaţă şi ocuparea acesteia de Ilan Șor a pus în dificultate pentru o anumită perioadă opoziţia. Nu ştiu dacă ei aveau un plan B imediat de acţiune. Ulterior am văzut că au găsit o soluţie bună de a se regrupa în jurul monumentului lui Ştefan cel Mare şi de a organiza acel marş prin centrul capitalei. Cred că au fost soluţii bune de a face faţă provocărilor din partea Partidului Shor. Adevărata reuşită o vom vedea în toamnă, mai spre perioada electorală. Vom vedea dacă aceste partide din opoziţie vor reuşi sau nu să convingă populaţia să-i voteze la parlamentarele din februarie 2019”, a spus expertul, într-un interviu la Radio Europa Liberă.

În viziunea lui, aceste proteste ar trebui să ofere o lecție și guvernării. „Această ruptură cu poporul despre care am vorbit nu denotă perspective bune şi clare pentru guvernare în eventualitatea alegerilor parlamentare. Poţi să recurgi la tactici electorale, PR tehnologic, însă o adevărată guvernare va fi una de succes, dacă va fi acceptată de popor. Or deocamdată vedem că legitimitatea acestei guvernări nu este prea mare”, a menționat analistul politic.

„Este evident că opoziţia, fiind angrenată în această dispută dură şi inegală cu guvernarea, trebuie să-şi calculeze foarte bine paşii. Opoziția are resurse foarte limitate în arsenalul său, iar guvernarea dimpotrivă dispune de aceste resurse, inclusiv administrative. Mergând cu șanse inegale în această dispută cu guvernare, dispută ce va fi lungă şi evident una de uzură, opoziţia trebuie să-şi calculeze foarte bine pașii. Este evident că există acest spirit protestatar în societate, un spirit care ne demonstrează că, orice ni s-ar spune, există foarte multă lume nemulțumită de ultimele acțiuni ale guvernării”, a mai adăugat Ion Tăbârță.

Sursa:jurnal.md

(63 accesari)