Biroul Federal de Investigaţii al SUA (FBI) şi procurorii Departamentului de Justiţie anchetează posibilele legături corupţionale ale unor consultanţi politici americani, cu Partidul Regiunilor al fostului preşedinte ucrainean Viktor Ianukovici, anunţă CNN, citat de mold-street. 

Este vorba despre Paul Manafort, şeful de campanie al candidatului republican la preşedinţia Statelor Unite Donald Trump şi de Tony Podesta, fratele lui John Podesta, coordonatorul campaniei candidatei democrate Hillary Clinton, afirmă CNN citând ca surse mai multe oficialităţi din sistemul judiciar american

Manafort, care a demisionat din funcţia de preşedinte al campaniei lui Donald Trump vineri, nu ar fi în centrul anchetei, care urmăreşte să determine dacă au fost utilizate firme şi operaţiuni financiare americane pentru a facilita corupţia din partidul pro-rus al lui Ianukovici. Fostul preşedinte s-a refugiat în Rusia în 2014, în urma revoltei populare din Ucraina.

O altă firmă apropiată de fostul regim de la Kiev ar fi Podesta Group, specializată în lobby şi relaţii publice, fondată de Tony Podesta. Punctul central al anchetei, conform oficialilor de aplicare a legii. Ancheta este în curs de desfăşurare, iar procurorii nu au exclus nimic, anunţă CNN, citând surse oficiale.

FBI a refuzat să comenteze informaţia, precizează CNN, dar Departamentul de Justiţie al SUA a afirmat că şi menţine angajamentul de a ajuta recuperarea activelor furate, în numele poporului ucrainean.

Manafort a refuzat să comenteze, iar un avocat de la Washington, care reprezintă pe Manafort şi Ianukovici nu a răspuns la cererile de comentarii.

În schimb Podesta Group a emis o declaraţie spunând că a angajat avocaţi care să examineze relaţia sa cu o organizaţie non-profit legată de fosta conducere a Ucrainei.

„Firma a păstrat compania Caplin & Drysdale în calitate de consilier juridic independent, pentru a determina dacă am fost induşi în eroare de către organizaţia European Centre for a Modern Ukraine sau orice alte persoane cu privire la potenţialele legături ale centrului cu guverne străine sau partide politice”, se arată în declaraţia Podesta, citată de CNN.

Totodată Podesta precizează că atunci organizaţia European Centre for a Modern Ukraine a devenit client, aceasta a certificat în scris că nici una dintre activităţile sale „nu sunt supravegheate în mod direct sau indirect, dirijate, controlate, finanţate sau subvenţionate integral sau parţial de un guvern al unei ţări străine sau un partid politic străin”.

„Vom lua toate măsurile necesare pentru a face faţă acestei situaţii, pe baza analizei făcute de Caplin & Drysdale, inclusiv posibile acţiuni în justiţie împotriva Centrului din Ucraina”, se mai arată în declaraţia Podesta.

Anterior cotidianul The New York Times a scris că Paul Manafort, şeful echipei de campanie a lui Donald Trump, ar fi primit 12,7 milioane de dolari, în mod secret, în perioada 2007-2012 pentru serviciile de consultanţă politică Partidului Regiunilor, formaţiunea fostului preşedinte prorus al Ucrainei Viktor Ianukovici.

În acelaşi timp cotidianul The Washington Posta a relatat că Manafort ar fi colaborat în această perioadă şi cu Podesta Group, care ar fi primit în anii 2012-2014 1,13 milioane de dolari de la European Centre for a Modern Ukraine pentru activităţi de lobby în SUA. În prezent şi în Ucraina se derulează o anchetă pe aceste cazuri.

Amintim că Partidul Democrat a semnat acum câteva luni un contract cu Podesta Group, pentru serviciile căreia PD va plăti 600.000 de dolari, echivalentul a aproape 12 milioane de lei. Podesta Group a avut de-a lungul timpului clienţi precum Bank of America, British Petroleum, Walmart, guvernul Azerbaidjanului, dar şi fostul lider de la Kiev, Viktor Ianukovici.

Sursa:jurnal.md

(265 accesari)