Sistemul judiciar al Republicii Moldova este unul învechit şi ruinat, iar ţara noastră se confruntă şi cu incompetenţa instituţiilor de stat, nepotismul, corupţia generalizată şi libertatea limitată a presei. Sunt concluziile unui raport al fundaţiei germane pentru politică liberală – Fundaţia Friedrich Naumann.

„Lipsa independenţei sistemului judiciar este principalul obstacol în calea punerii în aplicare a statului de drept în Republica Moldova. Statul judiciar este depăşit şi ruinat. Incompetenţa, nepotismul, justiţia selectivă şi corupţia sunt pe larg răspândite. Presiunea politică asupra judecătorilor sau înlăturarea nelegitimităţii, conforme sau critice, este o practică vizibilă şi repetată”, se arată în „Ediţia europeană a barometrului libertăţii”, dată publicităţii de fundaţia germană.

În raport se spune că aşa-zisa reformă a sistemului judiciar care are loc în RM decurge „lent şi superficial”.

Cât despre nivelul corupţiei, autorii raportului menţionează că în RM sunt răspândite atât corupţia la nivel înalt, cât şi mica corupţie.

„Cea la nivel înalt include participarea autorităţilor financiare în schemele internaţionale de spălare a banilor, în timp ce mica corupţie este prezentă în educaţie, sistemul de sănătate şi poliţie”, se spune în raport. Totodată, se menţionează că „organismele independente care luptă împotriva corupţiei şi integrităţii sunt slabe”.

Mai mult, în raport este vizat oligarhul Vladimir Plahotniuc drept cel care controlează guvernarea şi piaţa mediatică.

„Există un număr de actori a căror influenţă şi interferenţă pot submina procesul de luare a deciziilor. Unul dintre aceştia este oligarhul Vladimir Plahotniuc, liderul PD, care controlează majoritatea parlamentară şi care este capabil să navigheze în politica ţării prin intermediul prim-ministrului Pavel Filip, prietenul său apropiat, precum şi prin preşedintele Parlamentului, Adrian Candu, finul său. Plahotniuc controlează piaţa televiziunii cu o cotă de proprietate de 70%, deţinând patru din cinci posturi TV cu acoperire naţională, potrivit Freedom House”, notează raportul.

Precizăm că în barometrul realizat de Fundaţia Friedrich Naumann, Moldova a fost clasată pe locul 23, depăşind doar 7 ţări: Ucraina, Bosnia şi Herţegovina, Turcia, Kîrgîzstan, Azerbaidjan, Tadjikistan şi Rusia. Vedeţi aici raportul despre Republica Moldova.

Sursa:jurnal.md

(45 accesari)