Aparențele înșală, iar cifra de 125 de secții de votare de peste hotare, adică cu 25 mai multe decât la prezidențialele din 2016, este una de manipulare. Guvernarea nu a deschis secții de vot acolo unde era foarte necesar, unde la alegerile precedente zeci de mii de oameni nu au reușit să voteze, ci în state și localități unde sunt puțini cetățeni moldoveni.

Din cele 28 de secții de votare care trebuiau obligatoriu deschise conform rezultatelor alegerilor prezidențiale, dar și prin raportare la cifrele înregistării prealabile, regimul a deschis doar… 2! Este vorba de o secție pentru Bruxelles (Belgia) și una pentru Ravena (Italia).
Cea mai gravă situație este în Italia – în loc de 12 secții de votare necesare, au deschis doar una singură (Ravena). Alte 3 deschise sunt doar pentru ”statistică”, or numărul cetățenilor noștri care locuiesc acolo este mai mic (Bari – 1269 de alegători, Bolzana – 3339 alegători împreună cu Trento unde la fel este secție de votare și Palermo – 230 de alegători). Cea mai mare nevoie de secții de vot, unde numărul de cetățeni este extrem de mare, este în următoarele orașe: Parma, Padova (2 secții), Verona, Mestre, Bologna, Brescia, Modena, Treviso, Milano (2 secții), Roma. În alte state situația se prezintă în felul următor:

  1. Irlanda. Acolo, conform rezultatelor alegerilor prezidențiale, trebuia deschisă o secție de votare în apropiere de Dublin. Nici vorbă de așa ceva. Au deschis în Tralee.
  2. SUA. Peste 2500 de alegători în 2016 au votat în Chicago. Nici vorbă de secție de votare nouă acolo. În schimb, au deschis în alte 5 locuri unde un anumit candidat (formal independent, dar real al PD-ului) împreună cu angajații Agenției Servicii Publice perfectează la greu pașapoarte.
  3. Franța. Trebuiau deschise 4 secții noi – Paris 2, Villeneuve-Saints-Georges și Montreuil. În loc de cele 4, au deschis una singură. În Sud, în Marseille. Unde, din nou, numărul moldovenilor este mic.
  4. Regatul Unit. Era nevoie de 2 secții noi în Londra. Au deschis 2 secții de votare noi, însă nu în Londra, ci în Manchester și Northampton.
  5. România. Erau necesare 3 secții noi – două în București și una în Iași. Nici pomină de așa ceva. Au deschis în schimb o secție în Sibiu.
  6. Germania. Trebuiau deschise două secții noi. Nu au deschis nici una.
  7. Canada. Era necesară o secție nouă în Montreal. Nu au deschis-o.
  8. Federația Rusă. Trebuiau deschise 2 secții noi la Moscova. Nu le-au deschis.

Prin urmare, asistăm, pe de o parte, la o nouă ilegalitate, dar, pe de altă parte, la o nouă batjocoră față de cetățenii acestei țări care locuiesc în afara țării.

Sursa:acum.md

(216 accesari)