În cadrul unui interviu acordat portalului TRIBUNA, unul din fondatorii Partidului „Platforma Demnitate și Adevăr” (PPDA), ex-judecător la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului din partea Republicii Moldova, Stanislav Pavlovschi s-a referit la actualul său mandat internațional,

la relația autorităților din RM cu administraţia de la Tiraspol, la șansele opoziției în politica moldovenească, dar și la alte aspecte importante.

T.: Aţi revenit pentru câteva zile la Chişinău. Care e motivul? E unul privat sau ţine şi de politică?

S.P.: Deja-i un an de când eu consult o companie germană, care implementează un proiect al Uniunii Europene în domeniul justiției. Durata mandatului meu este de 24 de luni. Acum eu mă aflu în concediu de vară. În luna septembrie mă întorc din nou la obligațiile mele de consultant în domeniul dreptului. Odată ce în Republica Moldova eu sunt lipsit de orice posibilitate de a-mi aplica cunoștințele și experiența, sunt pus în situația să fac asta în alte țări. Nu aș dori să mă victimizez. Chiar îmi place foarte mult activitatea mea și posibilitatea de a-mi împărtăși cunoștințele și experiența cu colegi din alte țări. Sper că, cândva voi avea posibilitatea să fac asta și în Republica Moldova.

T.: Apropo, cum decurge mandatul internaţional pe care-l aveţi? Ne puteţi da detalii?

S.P.: Totul este foarte și foarte bine. Este o plăcere să lucrezi cu adevărați specialiști din diverse țări. Suntem patru consultanți veniți din: SUA, Albania, Bulgaria și Moldova. A trecut deja un an de activitate, mai am de lucrat încă un an și apoi mă întorc în Moldova. Ne ocupăm preponderent cu lucrul didactic, organizăm simpozioane, vizite de studiu etc.

T.: Ce șanse sunt ca sistemul electoral mixt să fie totuși anulat și ce ar trebui să se întâmple ca promotorii ideii să renunțe la ea?

S.P.: Nu există sisteme electorale bune sau sisteme electorale rele. Totul depinde de buna credință a celor care promovează un sistem electoral sau altul. Din păcate, trebuie să constatăm că, guvernarea din Moldova nu se bucură de încrederea poporului și nu a reușit să convingă populația în bunele sale intenții. Prin urmare, practic în toate segmentele societății s-a format o opoziție rigidă față de acest sistem „mixt”, care este perceput de populația Moldovei ca o modalitate de a perpetua aflarea la guvernare a unui regim uzurpator și anti-popular. Aceste modificări s-au făcut nu în interesul societății, ci în interesul unui grup îngust de oameni, care în condițiile sistemului electoral existent nu ar avea nici o șansă să mai nimerească în Parlament.

Orice modificare a legislației trebuie să fie bazată pe o necesitate socială imperioasă. Din păcate, guvernarea așa și nu a reușit să manifeste convingător, de ce sistemul existent, care a trecut expertiza inclusiv a experților europeni, nu corespunde necesităților societății. În aceste condiții, modificarea sistemului electoral nu poate fi percepută altfel decât un act de arbitrarietate, un abuz din partea majorității parlamentare, formată foarte și foarte îndoielnic, și despre care s-a vorbit mult că ar fi rezultatul unor acte de corupție. Să nu uităm că, democrația înseamnă guvernarea majorității cu luarea în considerare a intereselor minorității. Acest principiu a fost vădit călcat în picioare de către guvernanți. Ca să renunți la această aberație, trebuie să ai demnitate și să activezi în interesul poporului. Eu, personal, nu cred că această guvernare, care în mod vădit a scuipat în opinia partenerilor de dezvoltare, ar avea aceste calități și s-ar întoarce pe făgașul democrației. Urmează ca poporul Republicii Moldova, suveranul acestei țări, să-și spună cuvântul.

T.: Cum credeți, care vor fi acțiunile UE cu privire la asistența macrofinanciară, dat fiind faptul că guvernarea a modificat sistemul electoral?

S.P.: Urmează de văzut, deoarece în Moldova, după cum v-am spus, s-au încălcat principiile de bază ale democrației. Sunt sigur că Uniunea Europeană va face totul pentru ca Moldova să se întoarcă în albia normalității. Partenerii noștri de dezvoltare nu se amestecă în treburile interne ale altor state. Poporul este acela care trebuie să-și spună cuvântul. Totuși, ei au la dispoziție un număr mare de pârghii, care pot fi utilizate. La necesitate pot fi adoptate și unele măsuri de caracter individual în privința celor care se fac vinovați de călcarea în picioare a principiilor de bază ale democrației în Republica Moldova.

T.: Care este părerea Dvs., de ce guvernarea nu a ținut cont de solicitarea partenerilor externi, care au menționat că nu ar fi dorit o modificare a sistemului electoral?

S.P.: Totul se explică foarte simplu: cei care se fac vinovați de uzurparea puterii în stat, de mafiotizarea Republicii Moldova, de furtul miliardelor din buzunarul poporului, se tem ca dracul de tămâie, de venirea la putere a unor forțe curate, neimplicate în acte de corupție și care ar asigura triumful justiției în Moldova. De aceea, ei adoptă toate măsurile necesare rămânerii la putere a exponenților mafiei pentru o perioadă cât mai lungă de timp.

T.: E posibil ca actuala guvernare să vină cu careva variante de compromis cu privire la sistemul electoral, pentru a satisface partidele de opoziție?

S.P.: Eu nu cred în aceasta, deoarece astfel de acțiuni ar însemna pierderea puterii, iar mafia nu poate permite acest lucru. Pentru mafie și pentru poporul Republicii Moldova sunt puse în joc mai multe lucruri. Pentru mafie în joc este pusă libertarea criminalilor și integritatea averii furate de la popor, iar pentru popor în joc este pus viitorul țării și al copiilor lor.

T.: Cum calificați șansele opoziției în politica moldovenească în următorii ani?

S.P.: Vă asigur că, opoziția este în stare să instaureze în Moldova o putere veridic pro-europeană și democratică, să transforme Moldova într-un loc confortabil de trăit, unde drepturile omului există nu numai pe hârtie, dar sunt real și efectiv apărate în practică.

T.: Ce ar trebui să întreprindă opoziţia moldovenească, în primul rând, dacă vine la putere?

S.P.: Fiind jurist după meserie, eu prefer să discut probleme juridice şi de drept și aici este foarte mult de făcut. În ultimii 6 ani reforma în domeniul dreptului a fost orientată spre protejarea intereselor de clan ale judecătorilor, procurorilor, polițiștilor și altor birocrați, care trăiesc din contul poporului. Într-un sens, aș putea spune că aceste profesii s-au transformat într-un fel de business, care aduce unor judecători, procurori și polițiști niște venituri fabuloase. Această abordare trebuie schimbată, iar reforma trebuie orientată spre cetățean. Iată aceasta și va face opoziția.

T.: Anterior, aţi lansat ideea mecanismului confiscării extinse a averilor. Cum poate funcţiona la modul practic?

S.P.: Totul este foarte simplu. Ceea ce s-a furat de la popor, trebuie întors proprietarului legal. Nu mai putem tolera situația când niște persoane corupte se scaldă în miliardele furate de la popor.

T.: Ca jurist, cum calificaţi ceea ce i s-a întâmplat fostei judecătoare, Domnica Manole?

S.P.: Este absolut revoltător și o mare rușine. În primul rând pentru cei care au organizat această hărțuială a unui judecător onest, în al doilea rând pentru slugile mafiei, care foarte cumințel votează toate deciziile rușinoase. Este necesară legea lustrației, care ar permite demafiotizarea țării și ar da posibilitatea să curățăm sistemul nostru judecătoresc de reprezentanții mafiei. Este suficient cât și-au bătut joc de acest biet popor, iar cuțitul a ajuns deja la os.

T.: Cum credeți, neînțelegerile între autoritățile Republicii Moldova și cele din Tiraspol, ar conduce spre o escaladare a conflictului transnistrean?

S.P.: Eu pot numai presupune că, guvernarea actuală ar putea dezgheța conflictul transnistrean pentru a introduce o stare excepțională în țară cu scopul amânării la nesfârșit a alegerilor. O astfel de variantă de rezervă din partea guvernării nu poate fi exclusă. Cel puțin, ei niciodată nu au negat această dezvoltare ipotetică a evenimentelor. Pe de altă parte, trebuie de spus că la noi nimeni nu s-a ocupat în serios de această problemă, prea tentant este să păstrezi o astfel de enclavă care le-ar aduce bani grei din contrabandă. Totuși, sper, că ei nu vor ajunge atât de departe și nu de aceea că ei ar fi prea decenți, nu, fiindcă dacă se dă armă poporului, numai Dumnezeu știe încotro această armă ar putea fi îndreptată. Așa că frica lor, combinată cu instinctul de auto-conservare, este o garanție oarecare că pacea în regiunea transnistreană se va păstra.

T.: Cum vedeți că va evolua situația politică în continuare?

S.P.: Sunt un optimist rezonabil și sunt sigur că până la urmă poporul va învinge și guvernarea anti-populară va cădea. Poporul vrea țara înapoi și poporul va găsi modalitatea să își apere drepturile legitime.

Mihaela Conovali

Sursa:tribuna.md

(82 accesari)