În cadrul unui interviu acordat portalului TRIBUNA, cunoscutul analist politic, Victor Ciobanu a vorbit despre alegerile Primarului capitalei, cum vor fi împărțite voturile, cui și ce șanse dă de a accede în turul II și de a învinge, cum i se pare situația legată de alegerile din Bălți, dar și despre alte aspecte importante.

T.: Până la alegerile Primarului capitalei a rămas mai puțin de o lună. Cum, în opinia Dvs., arată situația la acest moment?

V.C.: Aș vrea să văd un sondaj credibil ca să fiu mai exact. Acelea care s-au vehiculat sunt irelevante. Dar cert este că avem doar trei candidați cu șanse, doi dintre care sunt ai guvernării. Din ceilalți nouă – câțiva acționează din interese de partid, ceilalți fiind lansați de guvernare cu „misiuni speciale”. Construcția teoretică indusă de holding cu „unicul candidat proeuropean” este o pistă falsă și o manipulate din start. Cei care continuă s-o pedaleze (și nu cred că doar din naivitate) fac implicit jocul guvernării.

T.: Ați putea da o scurtă caracteristică campanei desfășurate în prezent de către candidații cu șanse reale la Primăria capitalei?

V.C.: Silvia Radu, candidatul PD (indiferent cum ar denumi-o cei care au lansat-o), folosește din plin resursa administrativă a guvernării, resursa media a holdingului și cea financiară. Este de departe cea mai „înzestrată” la aceste capitole. Un produs de laborator denumit „manager de succes” în paradigma falsă care ni se induce, precum că aceste alegeri nu ar fi politice. Or, alegerile întotdeauna sunt politice.

Ion Ceban, candidatul PSRM, pornește cu prima șansă de a ajunge în turul doi pe motiv că are un partid greu în spate, cu resurse comparabile cu PD, și nu are concurenți pe „stânga”.

Andrei Năstase, candidatul comun al DA, PAS și PLDM, este unicul candidat al opoziției veritabile proeuropene și antioligarhice. Misiunea lui, aparent imposibilă – dacă e să comparăm resursele cu cele enunțate mai sus, este să surclaseze consecutiv acești doi candidați ai guvernării. Cred că poate reuși, contracarând handicapul resurselor cu o mobilizare exemplară.

T.: În ce măsură Andrei Năstase și Maia Sandu au reușit până în prezent să mobilizeze electoratul pro-european din capitală?

V.C.: Cred că sunt în prima fază a campaniei, de altfel una foarte scurtă, și încă nu au pornit toate motoarele.

T.: Cum credeți că se vor împărți voturile electoratului unionist din Chișinău?

V.C.: Se vor împărți între PL, care încearcă disperat să se mențină pe acest segment și, eventual, PUN, care încearcă acum să ocupe locul liberalilor. Ambele partide cu candidații lor – fără șanse, care vor duce lupte locale pentru a-și adjudeca acest segment eliberat pe moment.

T.: Cui și ce șanse dați de a accede în turul II și de a  învinge în bătălia pentru Primăria Chișinăului?

V.C.: Candidatul PSRM cred că fără surprize ajunge în turul II. Iar Andrei Năstase – unicul candidat antioligarhic, se va bate cu Silvia Radu, care nu e decât un mit, o bulă de săpun, umflată artificial de guvernare. Sper că cetățenii capitalei vor fi capabili să facă diferența între mit și realitate.

T.: Experții și sociologii vorbesc despre un important segment de electorat care rămâne indecis. Cine are mai mari șanse să atragă acest electorat?

V.C.: În orice campanie se duce lupta pentru acest segment, care până la urmă poate înclina balanța. În funcție de intensitatea campaniei, de capacitatea de convingere a concurenților, acest segment se va partaja între ei, dar în ce proporție – nu putem ști acum. Dacă alegătorii indeciși nu vor fi convinși de concurenți, aceștia pot trece în cei care nu vor participa la vot.

T.: Cum vi se pare situația legată de alegerile din Bălți?

V.C.: Acolo lupta se va da între candidatul PN (în ultimul moment unul din cei doi candidați va trebui să se retragă în favoarea celuilalt) și reprezentantul PSRM. Aparent, șansele PN sunt mult mai mari, dar să nu uităm că acest partid e și campion la numărul de retrageri abuzive din curse electorale.

T.: În ce măsură alegerile din Chișinău și Bălți vor influența alegerile parlamentare din toamnă?

V.C.: Cu siguranță ambele scrutine reprezintă o repetiție generală a alegerilor parlamentare. De aceea miza lor este extraordinar de mare. Dacă cei de la guvernare le câștigă (iar candidații PSRM sunt varianta lor de rezervă), atunci și soarta alegerilor din toamnă va fi hotărâtă. Și invers – dacă opoziția le câștigă, atunci pornește dintr-o poziție foarte favorabilă spre parlamentare.

T.: Vă mulțumim!

Andriana Cheptine

Sursa:tribuna.md

(40 accesari)