IMG_3543Premierul Iurie Leancă a recunoscut că nu cunoaște cine este proprietar al acțiunilor de la Banca de Economii, preluate în mod fraudulos. „Așa cum nu știu cine a cumpărat acțiunile la Agroindbank. Dar nu este problema Guvernului”, a declarat Leancă în cadrul talk-show-ului „Cabinetul din umbră” de la Jurnal TV.

„Sunt două probleme la Banca de Economii. De ce banca a juns la această situație și de ce nimeni nu este pedepsit. Am trimis două demersuri la Procuratura Generală ca să fiu informat unde suntem. Mi s-a spus că sunt 9 dosare. Aștept și eu să fie transmise în judecată și să fie cineva pedepsit. Pentru că faptul că banca a fost decapitalizată într-un hal fără de hal înseamnă că a greșit factorul uman undeva”, a explicat premierul.

Întrebat de jurnalista Alina Țurcanu, cine este beneficiarul acțiunilor BEM, prim-ministrul a recunoscut că nu se cunoaște cine a cumpărat acțiunile băncii, iar de acest lucru trebuie să se ocupe legislația din Republica Moldova.

„Nu este problema Guvernului, ci a legislației din Republica Moldova. Aștept ca colegii de la BNM să vină cu propuneri de reglementări în acest domeniu. Ca să vedem de unde vin acești bani, dacă sunt legali sau vin din operațiuni ilegale”, a subliniat Leancă.

La rândul său, jurnalistul Constantin Cheinau, invitat și el la emisiune, l-a întrebat pe prim-ministru de ce nu s-a implicat ca să vadă unde s-au pierdut cele 1,3 miliarde de lei.

„Am comunicat și cu instituții financiare internaționale, și din păcate compelxitatea acestei probleme nu mi-a oferit alte soluții. Au fost discuții, dar o soluție foarte clară nu a existat. Decizia a fost luată de o comisie la nivel de vice-miniștri și am decis că este o soluție profesionistă. Nu știu dacă a fost soluția ideală. Data viitoare vom angaja doar experți internaționali pentru a nu mai fi acuzați că nu am făcut ceva corect”, a explicat șeful Guvernului.

Mai mult, Iurie Leancă a declarat că situația în sistemul bancar al țării nu este deloc simplă.

„Se pare că într-adevăr anumite bănci ar fi controlate de anumite grupuri. Dar nu îmi pot permite să fac în public astfel de supoziții. Trebuie să facem tot posibilul ca legislația să oblige ca toți care stau în spatele acestor tranzacții să fie identificați. Să nu apară tot felul de persoane de 23 de ani din țări vecine și să nu știm cine este proprietarul băncii”, a menționat oficialul.

Amintim că Guvernul a cedat statutul de acţionar majoritar la Banca de Economii pe 29 august curent, când la BEM a avut loc o emisiune suplimentară închisă de acţiuni. Executivul nu a participat la tranzacţie.

Statul a pierdut 22,7 la sută acțiuni pe care le deținea la BEM. În prezent, Banca de Economii are 2 mii de acționari minoritari și doi acționari majoritari: statul și o persoană juridică. Statul deține 33,38 la sută, iar această persoană juridică 33,72 a sută. Este vorba de SRL „Sisteme Informaționale Integrate”, rezidentă în Republica Moldova din 1994. Potrivit avocatului Andrei Năstase, SRL „Sisteme Informaționale Integrate” îi aparține lui Vladimir Plahotniuc.

Situaţia de la BEM a degenerat după ce fostul preşedinte al instituţiei, Grigore Gacikevici, a acordat, în mod fraudulos, peste 1,3 miliarde de lei, sub formă de credite. Gacikevici a fost pus oficial sub acuzare şi riscă 15 ani de detenţie.

În altă ordine de idei, premierul a menționat că majorarea salariilor judecătorilor va permite aplicarea biciului, dacă nu vor respecta prevederile reformei, cu atît mai mult că europenii ne vor monitoriza continuu și ne vor impune respectarea unor condiții.

În aceeași emisiune, sociologul Dan Dungaciu, a sugerat Republicii Moldova să-și gîndească istoria și după Vilnius, să renunțe la statutul de membru al Parteneriatului Estic, dacă se continuă pe ideea de a ajunge în Uniunea Europeană, iar politicienii să-și schimbe atitudinea. „ „Nu trebuie să ne îmbătăm cu apă rece. Scenariul post-Vilnius va fi mult mai greu pentru Moldova, iar liberalizarea regimului de vize va fi o sarcină şi mai grea în contextul în care Moldova este membră a Parteneriatului Estic, care are menirea să ţină statele membre în afara Uniunii Europene şi nu să le ducă în UE”, a declarat Dungaciu.

Sursa: jurnal.md

(180 accesari)