Înlăturarea Domnicăi Manole din sistemul judecătoresc este un abuz, iar Consiliul Superior al Magistraturii şi Curtea Supremă de Justiţie trebuie să ia de urgenţă măsurile legale pentru ca aceasta să îşi ocupe din nou locul în justiţie. O spune tranşant judecătorul român Cristi Danileţ, fost membru al Consiliului Superior al Magistraturii din România.

Potrivit magistratului, ceea ce i s-a întâmplat Domnicăi Manole a fost un abuz generat de o legislaţie proastă, prin intermediul căreia judecătorii pot fi controlaţi prin intermediul serviciilor secrete.

„Este un caz-emblemă care va duce la consacrarea independenţei justiţiei. Pe de o parte, trebuie ca Republica Moldova să aibă o legislaţie clară, care să nu permită nici un fel de imixtiuni din partea niciunei autorităţi sau puteri a statului în cariera judecătorului. Pe de altă parte, membrii ai Consiliului Superior al Magistraturii, respectiv, judecătorii de la Curtea Supremă trebuie să înţeleagă că justiţia trebuie ţinută independentă chiar prin hotărârile pe care ei le dau în privinţa carierei judecătorilor”, a declarat Cristi Danileţ la Europa Liberă.

Magistratul român a menţionat că CSM şi CSJ trebuie să implementeze decizia Curţii Constituţionale care a stabilit că  implicarea serviciilor secrete în cariera judecătorilor este inadmisibilă, iar orice neregulă comisă de judecător sau orice suspiciune cu privire la anumite greşeli, erori sau conduită neacceptabilă a unui judecător trebuie cercetate de către organele disciplinare.

Cristi Danileţ a vorbit despre riscurile care planează asupra sistemului judecătoresc, dacă Domnica Manole nu-şi va găsi dreptate în Republica Moldova.

„Asupra judecătorilor din Moldova va domina o stare de frică, de temere că oricând cineva va soluţiona un dosar cu miză şi va putea fi exclus din magistratură, chiar în condiţii arbitrare. Dacă organele de disciplină nu-şi fac datoria, dacă Consiliul Superior al Magistraturii nu funcţionează, dacă Curtea Supremă nu funcţionează pentru protejarea drepturilor omului, atunci ele nu sunt organe de justiţie şi fac de ruşine Republica Moldova, pentru că, oricum, oamenii ale căror drepturi sunt încălcate, îşi vor găsi, în cele din urmă, dreptatea la Strasbourg. Dar asta va însemna ani, şi ani, şi ani de procese şi de proceduri”, a atenţionează Cristi Danileţ.

„În privinţa Domnicăi Manole sunt foarte optimist pentru că, decizia asta este, după cum spuneam, este un simbol, este o emblemă. Ea nu poate fi ocolită de către CSM şi CSJ. Dacă ar face lucrurile astea ar însemna că, practic, nu se respectă Constituţia, ceea ce ar fi dezastruos”, a conchis Cristi Danileţ.

Sursa:jurnal.md

(47 accesari)