Kim Jong Yang a fost ales noul președinte al Interpol

Interpolul l-a ales pe sud-coreeanul Kim Jong-yang ca preşedinte miercuri, el învingându-l pe rusul Alexander Prokopchuk, un candidat care a stârnit îngrijorări din partea occidentului, scrie Reuters.

Cele 194 de state membre, care s-au întrunit la Dubai pentru congresul anual, l-au ales pe Kim pentru un mandat de doi ani după ce fostul preşedinte, Meng Hongwei, a dispărut în septembrie pentru ca apoi să îşi dea demisia după ce autorităţile din China au comunicat că el este investigat pentru luare de mită.

Interpolul a comunicat pe Twitter că Kim, care a ocupat rolul de preşedinte interimar, a fost ales pentru un mandat de doi ani. Preşedinţia organizaţiei, un rol mai mult formal, are de obicei un mandat de patru ani.

De asemenea, Nestor R. Roncaglia din Argentina a fost ales ca vicepreşedinte.

Afacerile de zi cu zi ale organizaţiei sunt gestionate de secretarul general, Jurgen Stock, din Germania.

Candidatura lui Alexander Prokopchuk din Rusia, un general al poliţiei ruseşti, a dus la îngrijorări în Europa şi SUA privind posibilitatea ca Rusia să abuzeze de puterile Interpolului.

Politicienii din opoziţie din Rusia şi-au exprimat temerile că dacă un rus va conduce organizaţia, nu va mai exista un filtru pentru a elimina cererile nepotrivite ale Kremlinului. Alexei Navalny, un activist anti-corupţie şi un politician de opoziţie, a scris pe Twitter că echipa sa „a fost victima abuzurilor Interpolului din cauza persecuţiei politice din Rusia”.

În Londra, fostul oligarh rus Mikhail Khodorkovsky, a afirmat: „Sunt îngrijorat că dacă Prokopchuk este ales, el va fi pregătit să ducă la capăt orice acţiune la ordinele Kremlinului”.

Statele Unite au comunicat marţi că îl susţin pe Kim după ce un grup de senatori americani a acuzat Rusia că se foloseşte de Interpol pentru a lua măsuri contra dizidenţilor şi opozanţilor Kremlinului.

Sursa:jurnal.md

(24 accesari)

Articole similare

Justiție

Veaceslav Negruța: Sfat util pentru Dorin și nea Mihai

Eveniment

Mesajul de mobilizare la vot al lui Andrei Năstase: „Duminică va fi momentul istoric al eliberării de sub dictatură”

Eveniment

Maia Sandu, interviu în presa română: Vom învinge mișeii prin adevăr; Acest popor merită o guvernare nouă și un trai decent

Justiție

Andrei Năstase: Partidele lui Plahotniuc, Dodon și Șor trebuie excluse din cursa electorală pentru finanțări obscure

Eveniment

Andrei Năstase, adresare către comunitatea internațională: „Moldova este sub asediu!”

Corupție

(FOTO) Reacție oficială a Facebook: Sute de conturi și pagini cu legături cu Guvernul Moldovei, blocate

Nu există comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *