Maia Sandu: „Prin mixtul cu un singur tur, Plahotniuc cedează țara Kremlinului”

Prin sistemul mixt, care a fost votat în pofida protestelor şi recomandărilor Comisiei de la Veneţia, cu un singur tur, Plahotniuc cedează țara Kremlinului. Acest sistem este foarte periculos şi nu reprezintă votul cetăţenilor. Declaraţiile au fost făcute de către liderul Partidului Acţiune şi Solidaritate, Maia Sandu.

Totodată, liderul PAS spune că riscurile create de acest sistem sunt foarte mari.

„Acum un an PD împreună cu PSRM promovau cu insistenţă schimbarea sistemului electoral. Într-un final, au făcut acest lucru în pofida protestelor noastre, în pofida mesajelor critice venite din partea instituţiilor europene, de la Comisia de la Veneţia. Atunci, autorii sistemului mixt ne spuneau că noua lege ne permite ca noul Parlament să fie mai reprezentativ, mai aproape de oameni. Celor din Occident, partenerilor de dezvoltare, PD le spunea că e nevoie să facă această schimbare pentru a preveni venirea la putere a PSRM. La alegerile din municipiul Chişinău am putut obţine dovezi clare despre cât de periculos este sistemul electoral pe care guvernarea intenționează să-l aplice la alegerile parlamentare”, a declarat Maia Sandu.

„Dacă analizăm rezultatele primului scrutin de la alegerile din municipiul Chişinău, o să vedem că dimpotrivă acest sistem este nereprezentativ. Nu reprezintă votul cetăţenilor. În localităţile în care votul proeuropean este majoritar, în cadrul sistemului mixt votul este cu totul altfel”, a adăugat Maia Sandu.

Sursa:jurnal.md

(28 accesari)

Articole similare

Eveniment

Andrei Năstase cheamă oamenii la protestul față de anularea alegerilor: „E un precedent care nu a mai fost întâlnit ”

Politic

Igor Grosu: „Lucrurile s-au complicat rău de tot; Ieșiți la protest să ne apărăm votul”

Justiție

Maia Sandu: Protestul, unicul lucru care ne rămâne pentru a opri guvernarea nedemocratică; Vă aștept mâine în fața Primăriei

Politic

Andrei Năstase, apel către presă: „Mediatizați și mai ales monitorizați protestul de mâine care are o importanță crucială”

Politic

Sergiu Litvinenco: „Curtea de Apel extinde cercul de încălcări care au dus la invalidarea alegerilor”

Politic

Maia Sandu: Dacă CSJ menține nevalidarea alegerilor, înseamnă că Plahotniuc declară război cetățenilor

Nu există comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *