jurnalistiInstituţiile de presă din Republica Moldova se află la picioarele oligarhilor, fiind folosite nu pentru a informa populaţia, ci pentru a manipula cu ea, căci, prin intermediul posturilor TV controlate de aceştia, propaganda rusească ajunge la urechile cetăţenilor.

La acestea se adaugă faptul că recent, sub pretextul combaterii propagandei ruseşti, politicienii de la Chişinău, printr-o iniţiativă de modificare a legislaţiei, au încercat să limiteze mass-media independentă.

Aceste păreri au fost expuse miercuri de mai mulţi jurnalişti şi experţi mass-media din RM, în cadrul Conferinţei Parteneriatului Estic pentru media, de la Riga.

Preşedintele Asociaţiei Presei Independente (API), Petru Macovei, este de părere că: „În Republica Moldova piaţa media este monopolizată, fapt ce afectează pluralismul de opinie, drepturile oamenilor la o informare corectă. Provocările sunt numeroase: propaganda rusească, dar şi existenţa propagandiştilor locali care folosesc mass-media ca instrument de manipulare. În Moldova posturile TV cu acoperire naţională sunt controlate de oligarhi. Politicienii nu sunt interesaţi ca pe piaţa media să fie concurenţă loială, pluralism şi să se dezvolte produsul autohton.”

Acesta s-a referit şi la proiectul de modificare a Codului Audiovizualului, înaintat de partidele de la guvernare la începutul lunii aprilie, care, potrivit jurnal.md, ar fi fost elaborat cu participarea „General Media Group” şi „Casa Media”, ambele dirijate de vicepreşedintele PD, oligarhul Vladimir Plahotniuc.

În acest sens, jurnaliştii au atras atenţia factorilor de decizie din EU, să intensifice presiunile asupra guvernului de la Chişinău, astfel încât, prin lege, să fie interzis monopolul asupra mass-mediei.

„Potrivit sondajelor, în Moldova mai mult de jumătate din populaţie are încredere în mass-media. Altă parte are încredere în presa rusească. Totodată, sondajele arată că oamenii înţeleg că mass-media este controlată de interese oligarhice şi de grup. Asta se întâmplă pentru ca cetăţenii s-au deprins să nu se uite critic la ceea ce văd la televizor sau citesc în ziar. Rezultatele alegerilor parlamentare din Republica Moldova, dar şi a başcanului Găgăuziei arată cât de mare este această influenţă a propagandei ruse”, a adăugat preşedintele API, conform jurnal.md.

Directorul publicaţiei Ziarul de Gardă, Alina Radu, a menţionat că anume radiodifuzorii controlaţi de oligarhi promovează propaganda rusească pe teritoriul RM.

În opinia redactorului-şef al ziarului din Bălţi „SPI”, Ruslan Mihalevski „Este foarte greu de supravieţuit pe piaţa mass-media din Moldova din cauza concentraţiei presei în mâinile unor grupuri oligarhice şi de partid. Presei independente îi este foarte greu să concureze cu aceste holdinguri media. Situaţia pe piaţa publicităţii este catastrofală. Ne este foarte greu să supravieţuim”.

La Conferinţa Parteneriatului Estic pentru media s-au întrunit circa 350 de jurnalişti, experţi media, precum şi factori de decizie ai Uniunii Europene.

Sursa: epochtimes-romania.com

(107 accesari)