1CFC61E1-7D72-425E-0917-9AC536106EBBNu veţi ajunge în Uniunea Europeană fără a combate corupţia, care este adânc înrădăcinată în toate domeniile. Aceasta este constatarea ambasadorului Germaniei în Republica Moldova făcută în cadrul prezentării un studiu privind finalitatea dosarelor de corupţie. Matthias Meyer crede că toţi trebuie să fie egali în faţa în legii, astfel încât de răspundere penală să nu scape nici demnitarii de rang înalt.

Ambasadorul Germaniei crede că toate cazurile de corupţie trebuie să ajungă la urechile cetăţenilor prin intermediul presei. Matthias Meyer a dat exemplul ţării sale, unde fostul preşedinte, Christian Wulff, a ajuns pe banca acuzaţiilor, fiind suspectat că a luat mită 700 de euro. Meyer spune că după mediatizare, trebuie să urmeze şi consecinţe, ceea ce nu se întâmplă în Republica Moldova.

Declaraţiile ambasadorului Germaniei au fost făcute în cadrul prezentării un studiu privind finalitatea dosarelor de corupţie, potrivit căruia, majoritatea celor acuzaţi de luare de mită scapă prea uşor întrucât judecătorii le aplică sancţiuni derizorii. Potrivit raportului, din cele aproape 250 de persoane acuzate în perioada anilor 2010-2012, doar 1,5 procente au fost condamnate la închisoare cu executare, iar perioada maximă în care acuzaţii au stat după gratii a fost de doar 7 luni.

Întrebat care este finalitatea dosarelor penale deschise pe numele funcţionarilor de rang înalt, în perioada confruntării politice dintre PLDM şi PD, începute după scandalul Pădurea Domnească, directorul CNA a răspuns că urmează să-şi spună cuvântul instanţele de judecată.

Precizăm că toate cele trei dosare menţionate de Chetraru îi vizează pe funcţionari delegaţi de PLDM, iar cazurile au fost deschise în perioada imediat următoare tragediei din Pădurea Domnească, atunci când tensiunile au dus chiar la destrămarea alianţei de integrare europeană. Analişti şi unii politicieni, inclusiv din PLDM, au declarat că dosarele au fost pornite la comanda PD, care controlează instituţiile de drept conform partajării funcţiilor după alegerile parlamentare din 2010.

Lupta dintre PLDM şi PD a culminat cu acuzaţii dure între liderii formaţiunilor care s-au numit contrabandişti şi mafioţi, dar conflictul s-a potolit după ce aceeaşi lideri au creat o nouă coaliţie, păstrând în vigoare şi aceeaşi partajare a instituţiilor statului.

sursa: jurnal.md

(135 accesari)