Membri APCE, către autoritățile RM: „În condițiile actualului sistem, există riscul ca alegerile să NU fie recunoscute”

Mai mulți membri ai Adunării Parlamentare a Consiliului Europen le cer guvernanţilor de la Chișinău să ajusteze legea electorală, respectând principalele propuneri și recomandări ale OSCE/ODIHR și ale Comisiei de la Veneția privind reforma electorală.

În declarația semnată de 25 de membri ai APCE din diverse state, sunt exprimate îngrijorări profunde în legătură cu deteriorarea standardelor democratice de bază în Republica Moldova: statul de drept, instituțiile democratice, independența justiției, libertatea presei, hărțuirea opoziției.

„Solicităm autorităților din Moldova să se asigure că rezultatele alegerilor din 2018 pentru Primăra Chișinău din 2018, recunoscute de observatorii naționali și internaționali și care reflectă voința alegătorilor, sunt pe deplin respectate”, se arată în declarație.

Totodată, semnatarii cer guvernării de la Chișinău ajustarea legii electorale și respectarea principalelor propuneri și recomandări ale OSCE/ODIHR și ale Comisiei de la Veneția privind reforma electorală.

„Există riscul ca, în condițiile actualului sistem, alegerile să nu fie recunoscute de către comunitatea internațională”, atenționează membrii APCE.

Totodată, aceștia cer autorităților să se asigure de faptul că cetățenii Republicii Moldova care trăiesc în străinătate vor putea participa liber la viitoarele alegeri parlamentare.

„De asemenea, suntem foarte îngrijorați de presiunea exercitată asupra ONG-urilor, prin negarea dreptului acestora de a accesa finanțarea externă și solicităm ca raportorii Comisiei pentru onorarea obligațiilor și angajamentelor de către Statele membre ale Consiliului Europei (Comitetul de Monitorizare) să viziteze Republica Moldova în regim de urgență și să raporteze Adunării Parlamentare cât mai curând posibil”, se mai spune în declarație.

(52 accesari)

Articole similare

Justiție

Băsescu: Îmi pare rău că nu mai am cetățenie pentru a vota „ACUM”. Dar o va face soția mea Maria

Justiție

Veaceslav Negruța: Sfat util pentru Dorin și nea Mihai

Eveniment

Mesajul de mobilizare la vot al lui Andrei Năstase: „Duminică va fi momentul istoric al eliberării de sub dictatură”

Eveniment

Maia Sandu, interviu în presa română: Vom învinge mișeii prin adevăr; Acest popor merită o guvernare nouă și un trai decent

Justiție

Andrei Năstase: Partidele lui Plahotniuc, Dodon și Șor trebuie excluse din cursa electorală pentru finanțări obscure

Eveniment

Andrei Năstase, adresare către comunitatea internațională: „Moldova este sub asediu!”

Nu există comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *