Membri APCE, către autoritățile RM: „În condițiile actualului sistem, există riscul ca alegerile să NU fie recunoscute”

Mai mulți membri ai Adunării Parlamentare a Consiliului Europen le cer guvernanţilor de la Chișinău să ajusteze legea electorală, respectând principalele propuneri și recomandări ale OSCE/ODIHR și ale Comisiei de la Veneția privind reforma electorală.

În declarația semnată de 25 de membri ai APCE din diverse state, sunt exprimate îngrijorări profunde în legătură cu deteriorarea standardelor democratice de bază în Republica Moldova: statul de drept, instituțiile democratice, independența justiției, libertatea presei, hărțuirea opoziției.

„Solicităm autorităților din Moldova să se asigure că rezultatele alegerilor din 2018 pentru Primăra Chișinău din 2018, recunoscute de observatorii naționali și internaționali și care reflectă voința alegătorilor, sunt pe deplin respectate”, se arată în declarație.

Totodată, semnatarii cer guvernării de la Chișinău ajustarea legii electorale și respectarea principalelor propuneri și recomandări ale OSCE/ODIHR și ale Comisiei de la Veneția privind reforma electorală.

„Există riscul ca, în condițiile actualului sistem, alegerile să nu fie recunoscute de către comunitatea internațională”, atenționează membrii APCE.

Totodată, aceștia cer autorităților să se asigure de faptul că cetățenii Republicii Moldova care trăiesc în străinătate vor putea participa liber la viitoarele alegeri parlamentare.

„De asemenea, suntem foarte îngrijorați de presiunea exercitată asupra ONG-urilor, prin negarea dreptului acestora de a accesa finanțarea externă și solicităm ca raportorii Comisiei pentru onorarea obligațiilor și angajamentelor de către Statele membre ale Consiliului Europei (Comitetul de Monitorizare) să viziteze Republica Moldova în regim de urgență și să raporteze Adunării Parlamentare cât mai curând posibil”, se mai spune în declarație.

(50 accesari)

Articole similare

Justiție

Andrei Năstase: Numind slugi noi la CC, gangsterul Plahotniuc crede că astfel își va garanta libertatea și averile furate

Justiție

Maria Ciobanu: „Istoria îi va judeca pe cei care pot contribui la neaccederea PD în viitorul Parlament, dar nu o vor face”

Eveniment

Liderii ACUM au dus la Strasbourg semnăturile a peste 50 de mii de cetățeni care cer UE anchetarea furtului miliardului

Justiție

Vicepreședintele Platformei DA, despre codul de conduită cerut de PD: Plahotniuc și etica sunt două lucruri diametral opuse

Justiție

Andrei Năstase: Toți cei șantajați și șantajabili, e timpul să plecați din politică imediat; Viitorul țării NU se negociază

Eveniment

ANDREI NĂSTASE, PREȘEDINTELE PLATFORMEI DA – LAUREAT AL PREMIILOR TRIBUNA-2018!

Nu există comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *