Presedintele-Nicolae-Timofti-a-depus-juramantul“Nicolae Timofti nu vrea să fie acuzat de trafic de influență de aceea a acționat discret și nu spectaculos, în strictă conformitate cu actul constituțional”, a declarat purtătorul său de cuvînt, cu referire la activitatea președintelui, în cadrul emisiunii Ediție Specială de la Jurnal TV.

Potrivit declarațiilor făcute de Vlad Țurcanu, acum un an, șeful statului a acceptat să candideze pentru a pune punct crizei constituționale. “În primul an de mandat, Nicolae Timofti a mers pe ideea că respectarea legilor aduce ordinea dorită de cetățeni. Sigur că nu i-a reușit în totalitate, însă va insista ca această abordare să se respecte în toate instituțiile țării”, a accentuat purtătorul de cuvînt al președintelui.

De aceeași părere este și jurnalistul Ion Terguță, care susține că Nicolae Timofti este al patrulea pol de influență politică în Republica Moldova, pe lîngă partidele din fosta Alianță. Acesta crede că șeful statului nu este în drept să-și impună poziția în Parlament.

Analistul politic, Victor Gurău, crede însă că Nicolae Timofti nu poate fi considerat președinte din cauza că a permis monopolizarea mass-mediei, neinstituirea învățămîntului gratuit și a admis închiderea postului de opoziție NIT. Gurău spune că ”nimeni nu i-a luat dreptul de decizie. Trebuia să acționeze.” În replică, Terguță spune că un șef de stat nu trebuie să preia prerogativele unui prim-ministru. ”El este preocupat de relațiile externe și justiție. De ce să-i punem în cîrcă alte probleme?”, a conchis sursa.

Nicolae Timofti a fost învestit în funcție pe 23 martie 2012, devenind al patrulea Președinte al Republicii Moldova. Candidatura sa a fost votată de  62 de deputați din 101 din Parlament. Partidul Comuniștilor a boicotat scrutinul prezidențial.

 

 

(253 accesari)