20130714215517Inițial, Inga Olari a mers în Coreea de Sud pentru un schimb de experiență de șase luni în ultimul an de facultate la ULIM, timp în care a decis unde-și va trăi viitorul. De cîțiva ani este stabilită la Seul, studiază dreptul și este cercetător științific, comunică pentruea.md.

Moldoveanca spune că i-a luat mai mult timp să se acomodeze cu aerul umed cu aromă de mirodenii, însă faptul că a ajuns în „țara dimineților liniștite” nu crede că-i ceva întîmplător. Deși îi lipsește căldura părintească și bucatele tradiționale, Inga este fericită că trăiește tocmai în Coreea. Confortul este compensat de eficiența studiilor.

Cît despre studii, tînăra spune că sistemul coreean este americanizat și bine adaptat la noile cerințe de învățămînt. „Este bine știut că în Coreea de Sud, ca și în alte țări din orientul îndepărtat, tinerii studioși petrec ore în șir la școală, iar după lecții obișnuiesc să facă meditații la disciplinele la care este necesar de a obține o pregătire bună, pentru ca ulterior să se ia note mari la bacalaureat și, respectiv, pentru a trece cu succes examenele de admitere la universitate”, transmite moldoveanca.

Întrebată cum reușește să combine studiile și munca, Inga spune: „Este posibil datorită faptului că activez în calitate de cercetător științific într-un proiect guvernamental care are legătură directă cu tot ceea ce studiez și care este condus de un profesor de la universitatea la care îmi fac studiile post-universitare. De aceea nu pierd nici timp, nici efort prea mare pentru a-mi îndeplini sarcinile de lucru”.

Inga Olari revine în Moldova cînd are timp liber. Ea își dorește să-și întemeieze în Coreea o familie, căci, susține ea, este țara care oferă condiții perfecte pentru creșterea și educarea copiilor.

(540 accesari)