Guvernarea de la Chişinău şi-a pus drept scop reducerea la tăcere a ONG-urilor care pot să vină cu critici la adresa regimului de la putere, afirmă deputatul român Matei Adrian Dobrovie, care crede că autorităţile de la Bucureşti trebuie să se implice pentru a nu permite acest lucru.

„Regimul politic de la Chişinău se inspiră tot mai mult din practicile nedemocratice ale lui Vladimir Putin. În ultima săptămână, obiectivul acestuia a fost reducerea la tăcere a ONG-urilor care pot avea propuneri de politici critice la adresa guvernului. În acest sens, Ministerul Justiţiei de la Chişinău a propus amendarea legislaţiei cu privire la activitatea organizaţiilor neguvernamentale cu prevederi care restricţionează implicarea acestora în acţiuni de monitorizare a procesului legislativ şi observarea alegerilor. În acelaşi timp este vizată şi imposibilitatea de a accesa mecanismul 2%, precum şi un control strict asupra finanţărilor din afara R. Moldova. Menţionez că cei mai importanţi donatori de asistentă către R. Moldova sunt SUA, UE şi state membre ale acesteia (inclusiv România)”, scrie deputatul USR, pe pagina sa de facebook.

„Sper că autorităţile de la Bucureşti vor reacţiona şi că nu vor lăsa R. Moldova să se transforme într-un al doilea Belarus. Nu cred că ar fi în interesul României dacă publicaţiile de limbă română sau ONG-urile finanţate din România şi-ar înceta activitatea doar pentru că primesc bani de la Bucureşti”, a conchis Matei Adrian Dobrovie.

Sursa:jurnal.md

(18 accesari)