Petras Auštrevičius: Guvernarea RM caută un ţap ispăşitor; Nu am încercat să intervenim în deciziile judiciarului moldovean

„Trebuie să recunosc că eu și mulți colegi de-ai mei am fost foarte dezamăgiți de comentariile pe care le-am auzit de la Chișinău, în special de la reprezentanții coaliției de guvernare, privitoare la rezoluția și dezbaterile din Parlamentul European de joia trecută.

Noi nu am avut nici o intenție să intervenim în treburile și procedurile juridice din tribunalele moldovenești”. Declaraţiile au fost făcute de către raportorul Parlamentului European pentru R. Moldova, Petras Auštrevičius, în cadrul unui interviu pentru Europa Liberă.

Totodată, europarlamentarul a menţionat că guvernarea RM caută un țap ispășitor în exterior şi dă vina pe influențe străine și amestecuri străine, iar asta este total greșit.

„Elitele conducătoare din Moldova vor să găsească pe cineva care să răspundă pentru administrarea proastă și situația total haotică creată în justiție și politică în urma deciziilor incredibile ale instanțelor moldovene. Ar trebui să se concentreze asupra lor înșiși, ar trebui să meargă înainte cu reformele, iar în loc să caute vinovați ar trebui să amelioreze judiciarul, să asigure domnia legii și procedurile democratice”, a adăugat Petras Auštrevičius

 „Am avut o mulțime de motive să ne exprimăm îngrijorarea și dezamăgirea despre modul cum judiciarul moldovean, într-o anume privință, a luat deciziile legate de invalidarea alegerilor pentru postul de primar al Chișinăului. Într-un fel, acesta este un exemplu de încălcare a domniei legii, de neabordare rațională (a unei chestiuni), un exemplu de decizie foarte părtinitoare. Mai ales că mai înainte, asemenea cazuri nu au mai fost judecate și nu s-au mai luat asemenea decizii”, a mai spus oficialul.
 În context, Petras Auštrevičius spune că respinge cu ideea că UE fi încercat să intervenă în deciziile judiciarului moldovean: „Nici vorbă! Problema de care vorbim noi este absența domniei legii, lipsa independenței judiciarului și de fapt nefuncționarea judiciarului moldovean”.

„Eu nu cred că moldovenii sunt încântați de situația politică și de rezultatele activității guvernului, cel puțin până acum. Nu cred că sunt încântați de starea democrației în Moldova. Iar a acuza UE că este prea dură, prea „necondițională” față de Moldova este total greșit. Trimițând un mesaj puternic elitelor conducătoare moldovene, noi urmărim, cum am mai spus, să avem un parteneriat adevărat, un dialog. I-aș sfătui (pe liderii Moldovei) să nu mai acuze și să nu mai caute țapi ispășitori, să se concentreze asupra reformelor, și să aibă un dialog autentic cu instituțiile UE. Și vreau să subliniez încă o dată că de data aceasta toate instituțiile UE: Consiliul, Comisia și Parlamentul European au o poziție comună foarte puternică”, a punctat deputatul european.

Sursa:jurnal.md

 

(36 accesari)

Articole similare

Eveniment

Clădirea Parlamentului, ÎNCONJURATĂ de protestatari; Minute în șir s-a scandat „Hoţii!” // FOTO, VIDEO

Eveniment

PAS, Platforma DA și PLDM, flashmob în fața sediului BNM: „Cerem demisia lui Sergiu Cioclea” // VIDEO

Eveniment

Ambasada SUA la Chișinău: Îndemnăm Moldova să pună capăt justiţiei selective și să elimine corupţia

Justiție

Ambasadorul UE: Aşteptăm ca autorităţile RM să găsească soluţia care va respecta votul exprimat de către chişinăuieni

Eveniment

Mișcarea de Rezistență anunță un nou PROTEST: Înconjurăm Parlamentul; Informăm deputații care nu au citit atent Rezoluția PE

Justiție

„Apele tulburi din Republica Moldova” // Articol în Emerging-Europe despre situația de la Chișinău după anularea alegerilor

Nu există comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *