gofman 1Banii contribuabililor din SUA şi Uniunea Europeană au fost folosiţi pentru a umple buzunarele oligarhilor din Republica Moldova, în frunte cu Vladimir Plahotniuc. Astfel comentează presa de la Washington dezvăluirile făcute de Mihail Gofman în cadrul vizitei sale în Statele Unite. Comentatorii de la The Daily Signal califică declaraţiile fostului angajat al CNA drept un act de curaj şi îndeamnă Occidentul să-i acorde susţinere.

Articolul din presa americană apare după ce la începutul acestei săptămâni, fostul şef-adjunct al Serviciului prevenire şi combatere a spălării banilor din cadrul CNA, Mihail Gofman, a organizat o conferinţă de presă la Washington în care a declarat tranşant că principalul beneficiar al jafului de miliarde din sistemul bancar al Republicii Moldova este oligarhul Plahotniuc. El a confirmat faptul că Serghei Iaralov, controversat om de afaceri din anturajul prim-vicepreşedintelui PD a fost coordonatorul jafului şi a accentuat că „jaful secolului” din sistemul bancar al RM trebuie să devină ţinta unei anchete internaţionale.

„Mihail Gofman, un fost înalt oficial de la Centrul Naţional Anticorupţie din Moldova a venit la The Heritage Foundation pentru a discuta despre corupţia şi creşterea influenţei ruse în ţara sa. El a fost, de asemenea, în Districtul Columbia, pentru a discuta aceste probleme cu înalţi oficiali guvernamentali americani”, se spune în articol.

Autorul spune că Moldova a fost preluată de o clică de oligarhi, în frunte cu Vladimir Plahotniuc, care controlează aproape fiecare aspect al procesului de guvernare şi al economiei. După ce Moldova a obţinut independenţa în 1991, zeci de oficiali de rang înalt au pus mâna pe sute de milioane, chiar de miliarde de dolari, în urma privatizării dubioase ale activelor statului. Primul în topul acestor oligarhi este prim-vicepreşedinte Partidului Democrat, Vladimir Plahotniuc. Acesta înoată cu încredere în toată mocirla politică şi de afaceri din Moldova şi este, de departe, cel mai bogat om din ţară. Un articol recent publicat de New York Times îl descrie pe Plahotniuc ca pe „un magnat cu o reputaţie atât de toxică încât chiar şi prietenii săi politici încearcă, de obicei, să păstreze distanţa în public”. Atunci când în luna mai, Plahotniuc a fost primit la Departamentul de Stat ca reprezentant al unei delegaţii moldoveneşti, comentatorii din ţară au fost şocaţi, confuzi şi dezgustaţi. Acest lucru nu ar trebui să surprindă.

Acuzaţiile de corupţie şi clientelism împotriva lui Plahotniuc şi asociaţii săi sunt un lucru obişnuit. Nu este încă clar ce rol a avut în „cel mai mare jaf bancar din lume”, în 2014, când aproximativ 1 miliard de dolari a „dispărut” de la trei bănci importante din Moldova, acestea fiind acum în faliment. Acum, oficiali din SUA şi chiar Parlamentul britanic au în vizor această chestiune.

Fostul premier Vladimir Filat şi acolitul său, bancherul Ilan Shor, se află la închisoare pentru implicarea lor în acest jaf, iar mulţi suspectează că Plahotniuc de a asemenea este implicat.

În investigaţiile sale care au durat pe parcursul a mai mult de opt ani, Gofman a descoperit presupusa implicare în deturnări de fonduri, fraude şi spălări de bani a mai multor lideri politici din Republica Moldova, inclusiv foştii premieri Vladimir Filat şi Iurie Leancă, dar şi alţi membri de rang înalt ai guvernului.

Este ironic faptul că o mare parte din rezervele Băncii Naţionale a Moldovei care au fost jefuite provin dintr-o tranşă de 1 miliard de dolari acordată ţării de Fondul Monetar Internaţional. Cu alte cuvinte, banii contribuabililor din SUA şi UE au fost folosiţi pentru a umple buzunarele oligarhilor din Moldova.

Gofman a sugerat, de asemenea, că în escrocheria financiară de 230 de milioane de dolari, cunoscută şi ca „afacerea Magnitsky”, pusă la cale de către oficiali ruşi din cadrul poliţiei şi fiscului, a fost curăţată în Moldova cu ajutorul unor înalţi funcţionari moldoveni. În timpul prezentării sale la Heritage, Gofman a oferit chiar numele companiilor off-shore şi datele tranzacţiilor.

Este un lucru curajos să vină la Washington şi să demaşte corupţia din propriul guvern la cele mai înalte niveluri. Fără îndoială, Gofman a făcut acest lucru cu un mare risc personal nu doar pentru sine, dar şi pentru familia sa. Cercetările lui Gofman reprezintă un prim pas în aducerea de transparenţă în Guvernul Moldovei. Occidentul ar trebui să susţină eforturile sale, dar şi alte similare. Acesta este cel mai bun mod pe termen lung de a aduce Moldova în comunitatea euroatlantică, conchide The Daily Signal.

Sursa:jurnal.md

(444 accesari)