EAP Parteneriatul EsticZilele 28-29 noiembrie vor avea o semnificație crucială pentru Republica Moldova și Georgia. La al treilea Summit al Parteneriatului Estic, aceste două state urmează să parafeze Acordul de Asociere și Liber Schimb cu Uniunea Europeană. Fostul premier ucrainean, Iulia Timoșenko cere europenilor să semneze fără condiții Acordul cu Ucraina.

Opozanta încarcerată Iulia Timoşenko, fost prim-ministru, le-a cerut liderilor europeni să „elibereze Ucraina” şi să semneze fără condiţii Acordul de Asociere cu Kievul, dacă acest lucru mai este posibil, relatează France Presse, citată de evz.ro. „În cazul în care, sub presiunea manifestaţiilor din Ucraina, (preşedintele) Ianukovici decide în ultimul moment să semneze acordul, eu vă cer să semnaţi vineri fără ezitare şi fără condiţii, inclusiv condiţia privind propria mea eliberare”, scrie ea într-un mesaj transmis de apropiaţi ai săi. Potrivit lui Timoșenko, dacă Ianukovici ratează această ocazie, Acordul ar putea să rămînă nesemnat pentru totdeauna.

Eliberarea sa a fost până acum una din condiţiile impuse de UE puterii ucrainene pentru semnarea Acordului de asociere şi de liber schimb, precizează Agerpres. Din declarația de ieri a președintelui Viktor Ianukovici aflăm că Timoșenko ar putea fi eliberată dacă s-ar semna un contract de gaz cu Rusia, estimat de guvern de circa 14,7 miliarde de euro, informează AFP.

Georgia, reprezentată la Vilnius de ministrul-adjunct al Afacerilor Externe, David Zalkaliani și de ministrul de Externe, Maia Panjikidze, a parafat tehnic Acordul. Miniștrii georgieni susțin că Acordul de asociere nu înseamnă un statut de membru al ţării sale în UE, chiar dacă prevede un nivel atât de ridicat de apropiere, încât „realizarea eficientă a acestuia face ireversibil procesul de europenizare a Georgiei”, scrie Itar Tass.

Într-o emisiune televizată din România, președintele Traian Băsescu a declarat că „momentul pe care trebuie să îl valorificăm este şansa Republicii Moldova de a intra în procesele de pregătire a accesului în Uniunea Europeană, care durează zece ani”. Totodată, a subliniat „Eu cred că acum este oportun să o spunem, că avem acest obiectiv, dacă vor vrea moldovenii. Eu am spus-o la Chişinău. Sunt convins că dacă în Republica Moldova va exista un curent unionist, România va spune «DA» fără să ezite”, a declarat şeful statului, despre unireea României cu Republica Moldova, precizând „Cine poate împiedica un interes naţional?”, comunică gândul.info.

Diplomația R. Moldova de la  Vilnius este compusă din prim-ministrul Iurie Leancă, ministrul de externe, Natalia Gherman, președintele Parlamentului Igor Corman. Acordul ar urma să fie parafat mîine.

Potrivit cotidianului polonez, „Gazeta Wyborcza”, în urma deciziei Ucrainei de a abandona pregătirile pentru acordul de asociere cu UE, care urma să fie semnat la summitul de la Vilnius, liderii europeni vor adopta la această reuniune o declaraţie care încurajează ţările din Europa de Est să se reformeze şi să se apropie de Occident. „Urmează să adreseze, de asemenea, un avertisment Rusiei împotriva ingerinţei sale în afacerile interne ale vecinilor”, scrie gazeta.

Declarația este pregătită între cele 28 de state membre ale Uniunii şi cele şase state din cadrul Parteneriatului Estic. Oficialii europeni au acuzat Rusia că a „şantajat” Ucraina pentru a suspenda negocierile cu UE pentru semnarea Acordului de Asociere, anunță realitatea.net.

(195 accesari)