RM continuă să SCADĂ în clasamentul Indicelui global al libertăţii presei: Stat oligarhizat și CCA lipsit de independență

Republica Moldova ocupă locul 81 din 180 de state ale lumii, coborând cu o poziție faţă de anul precedent, în Indexul Global al Libertăţii Presei, publicat de organizația „Reporteri fără Frontiere”. Acum patru ani țara noastră se afla pe locul 56 în acest clasament.

Potrivit experților internaționali, mass-media din Republica Moldova este diversificată, dar extrem de polarizată, ca și țara în sine, care se caracterizează prin instabilitate cronică și influența excesivă a oligarhilor.

„Linia editorială a principalelor instituții media corelează îndeaproape cu interesele politice și de afaceri ale proprietarilor lor. Independența jurnalistică și proprietatea media sunt provocări majore”, spun experții de la „Reporteri fără Frontiere”

Raportul critică activitatea CCA, despre care spune că este lipsită de independență, și vorbește despre îngrijorări cu privire la excesele autorității de reglementare în „lupta împotriva propagandei”.

În această nouă ediţie a clasamentului, Norvegia rămâne pe prima poziţie, pentru al doilea an consecutiv, fiind urmată, la fel ca în 2017, de Suedia.

România ocupă locul 44, iar Ucraina 101. Rusia lui Vladimir Putin ocupă poziţia 148, în timp ce China se află pe locul 176.

La cealaltă extremă a clasamentului, Coreea de Nord (180) se menţine pe ultimul loc.

Clasamentul realizat de ”Reporteri fără frontiere” este o listă de 180 de ţări, stabilită pe baza criteriului libertăţii de care au parte jurnaliştii. Organizaţia publică acest clasament anual începând din 2002.

Sursa:jurnal.md

(14 accesari)

Articole similare

Eveniment

Atac armat la Strasbourg, soldat cu cel puţin doi morţi; Mai mulți eurodeputaţi, blocaţi în Parlamentul European // VIDEO

Viața bate filmul

Candu, atac la eurodeputați: „Nu exclud că sunt oameni cinici în Parlamentul European”

Viața bate filmul

Cei doi soți care au murit în explozia din capitală sunt din Israel; Au venit în vizită la fiul și nepoțica lor

Social

Echipa Jurnal TV a aflat noi detalii despre victimele exploziei de pe bulevardul Moscovei; Urmăriți imagini LIVE

Editorial

Declarația de independență a borfașului român față de Europa

Corupție

Soţia directorului financiar al Liceului „Orizont”: „Ne este frică să trăim în Republica Moldova” // Interviu EXCLUSIV

Nu există comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *