TASS_2893440Emisarul rus nu a ezitat să amenințe Republica Moldova. În cadrul conferinței de ieri, acesta a atenționat că după Summit-ul de la Vilnius, Rusia ar putea să nu mai livreze gaze în Republica Moldova. Vicepremierul de la Moscova a atras atenția și la miile de moldoveni aflați la muncă în Rusia, care riscă să fie supuși presiunilor. Oficialii de la Chișinău au rămas fără replică. Invitații „Ediției Speciale” de la Jurnal TV consideră că vizita lui Rogozin în Republica Moldova nu trebuia permisă.

„Deranjează mai mult atitudinea guvernanților de la Chișinău, decît declarațiile lui Rogozin. Acest Rogozin este un om obraznic, nu este nici politician, nici om de stat. Din 1992 urăște Republica Moldova și cetățenii ei, cu atît mai mult că a tras din armă și merită să fie declarată persoană non-grata. A fost numit în funcție, ca să dezmembreze țara. Vizita lui Dmitrii Rogozin este o sfidare la adresa Republicii Moldova”, ex-premierul Valentin Dolganiuc

Vasile Năstase susține: „Ca și individ, Rogozin este un om care displace și acest lucru s-a văzut după comportamentul cetățenilor noștri, care l-au huiduit. După atitudinea lui Rogozin, observăm că Federația Rusă face o politică proastă, iar acest oficial este un instrument al țării pe care o slujește. Dacă el vorbește deschis niște lucruri, asta înseamnă că asta e poziția Rusiei, nu este o părere personală.

Tăcerea autorităților de la noi a fost una publicitară, iar faptul că l-au invitat tocmai pe 2 septembrie este o chestie de neiertat. Vedem foarte clar că există o relație foarte discretă între PDM și autoritățile de la Moscova, fiind ca o palmă dată Republicii Moldova.

Un deputat a declarat ieri că guvernanții noștri au comis o crimă de trădare a Patriei, invitîndu-l pe Rogozin pe 2 septembrie. I-aș sugera să sesizeze Procuratura Republicii și să se inițieze o investigație penală, iar autoritățile să explice oportunitatea vizitei lui Rogozin pe 2 septembrie și nu pe 27 august! Este foarte sensibil că acest oficial rus nu recunoaște independența Republicii Moldova, dar vine să sărbătorească „independența” separatistă”.

„Cel mai probabil că rușii au anunțat de această vizită în Transnistria și Chișinăul a cedat, a acceptat să treacă prin Chișinău pe 2 septembrie. Vicepremierul Lazăr a vizat în discursul său probleme economice și socio-economice, în timp de vicepremierul Rogozin s-a referit la aspecte pur politice. Rusia a declarat repetat că nu respectă decizia Republicii Moldova de a se integra în Uniunea Europeană și asemenea reacții erau de așteptat. Nu exclud că vor mai exista presiuni din partea rușilor. Totuși ai noștri nu vor ceda în fața lor, se va parafa Acordul, iar după un timp relațiile cu Rusia vor reveni la normal”, comentează politologul Victor Juc

(200 accesari)