sebastian hotcaÎn timpul întrevederii cu lectorii Catedrei de Filologie Română şi Clasică a Universităţii Naţionale „Iuri Fedkovyci”, la care au participat membri ai conducerii Facultăţii de Filologie şi a Departamentului Relaţii Internaţionale, domnul Sebastian Ioan Hotca le-a mulţumit celor prezenţi pentru faptul că sprijină învăţământul în limba română, că predau limba maternă şi literatura română, pentru colaborarea fructuoasă cu Universităţile din Bucureşti, Suceava, Cluj Napoca, Iaşi, fapt deosebit de important pentru comunitatea românească din Cernăuţi şi din nordul Bucovinei.

Întâlnirea cu studenţii de la catedră (în prezent aici studiază 56 de tineri) a fost moderată de doamna Lora Bostan, doctor în filologie, care i-a prezentat pe înalţii oaspeţi ;”După vizita în Maramureşul Istoric, domnul Secretar de Stat Sebastian Ioan Hotca a dorit să se întâlnească cu românii din nordul Bucovinei, în particular cu tinerii.

sebastian hotca 2Excelenţa Sa doamna Eleonora Moldovan, pe care o cunoaşteţi, deoarece ţine lecţii de istorie, fapt pentru care-i mulţumim mult, cât şi pentru ajutorul pe care îl acordă consulatul catedrei şi studenţilor. Suntem foarte recunoscători pentru această susţinere”.
Referindu-se la tradiţiile istorice ale Catedrei de Filologie Română şi Clasică ce şi-a început activitatea odată cu inaugurarea Universităţii Cernăuţene, vorbitoarea a menţionat faptul că primul titular al catedrei a fost Ion Gh. Sbiera, fiind urmat de alte mari personalităţi – Sextil Puşcariu etc., iar din 1990 în fruntea catedrei s-a aflat profesorul Grigore Bostan, Membru de Onoare al Academiei Române.

Actualii lectori ai catedrei continuă aceste tradiţii frumoase, înţelegând că avem multe valori spirituale, cunoscute în Europa şi în alte părţi. Aceste sarcini urmează să le îndeplinească şi actualii studenţi, cu care domnul Secretar de Stat a avut un dialog activ, mulţumindu-le pentru dorinţa de a studia limba română şi propunându-le :”Vreau să vă încurajez să înfiinţaţi o asociaţie a studenţilor de limba română, deoarece reprezentaţi viitorul comunităţii şi trebuie să preluaţi ştafeta.

sebastian hotca 3Formând o asemenea asociaţie, vă veţi putea apăra mai bine interesele, căci vă cunoaşteţi problemele şi sunt sigur că le veţi rezolva. Promovând asemenea proiecte, veţi stabili legături cu românii de peste graniţă şi astfel veţi crea proiecte în jurul unei idei bune pentru activităţi viitoare”.

Doamna Eleonora Moldovan a conchis inspirat :”Sunteţi viitorii formatori de idei şi de opinii, purtătorii valorilor europene”.
Mai târziu, oaspeţii români au participat la comemorarea jertfelor masacrului de la Fântâna Albă.

T. NICOLAE
Sursa: zorilebucovinei.com

(215 accesari)