Ședință cu scandal la CEC: Semnăturile Silviei Radu, contestate

Şedinţă de pomină la Comisia Electorală Centrală! Șeful instituţiei, Alina Russu, s-a încurcat în propriile întrebări când a venit timpul să fie dezbătută contestarea cu privire la înregistrarea Silviei Radu drept candidat pentru funcția de primar al Chișinăului. Deşi cel puţin un membru al Comisiei a găsit 60 de liste cu semnături identice pentru Radu, ceilalţi membri ai CEC nu s-au obosit să examineze listele şi au ridicat mâna pentru ca Radu să rămână în cursă.

 În contestarea depusă la CEC se spune că multe liste de subscripţii ale Silviei Radu au fost completate chiar de către colectori. Totodată, se arată că mai mulţi angajaţi ai instituţiilor de stat, precum Regia Transport Electric, societatea ”Franzeluţa”, Institutul Mamei şi Copilului sau Agenţia Servicii Publice, au fost forţaţi să semneze în liste pentru Silvia Radu. Membrul CEC, Iurie Ciocan, a sesizat îndată că se face referinţă la cazurile mediatizate de Jurnal TV. Acesta a venit şi cu o „recomandare” în acest sens – să fie urmărit „alt post de televiziune”.
 Igor Talmazan, reprezentantul contestatarului Valeriu Munteanu, a mai spus că în condiţiile în care ştirile despre neregulile depistate în procesul de colectare a semnăturilor pentru Silvia Radu au fost extrem de mediatizate, era de datoria CEC-ului să verifice listele cu semnături, deoarece nimeni atul nu are această posibilitate legală. De altfel, membrul CEC, Sergiu Gurduza, a mers la Consiliul Electoral de Circumpscripţe Chişinău şi a constatat că 60 de liste cu semnături declarate valide de CEC sunt completate de un singur om. Asta ar însemna că cel puţin 13% dintre semnăturile adunate sunt false.

Svetlana Tizu, reprezentanta Consiliului Electoral Chşinău, a încercat să-l delege pe un alt membru al Consiliului să răspundă la întrebare, dar în momentul în care acesta s-a ridicat, Alina Rusu i-a spus să ia loc.

La finalul şedinţei, Alina Rusu a spus că în lipsa unor probe concludente de fraudare a semnăturilor nu e cazul ca CEC-ul să verifice listele de subscrpţie ale candidatei Silvia Radu, deoarece asta ar fi o atribuţie improprie Comisiei. Alina Rusu n-a spus, însă, pe ce anume se bazează concluzia sa că probele nu sunt concludente odată ce şapte din cei nouă membri ai CEC-ului nici măcar nu s-au gândit să verifice listele cu semnături.

Expertul în energetică, Sergiu Tofilat, care a intenţionat să participe şi el la alegerile din Chişinău, dar care n-a reuştit să adune numărul necesar de semnături, spune că după această şedinţă a CEC-ului e clar că Silvia Radu a adunat mai puţin de zece mii de semnături valabile. Asta însemnă că ea trebuie să fie exclusă din cursă, afirmă Tofilat.

Contactată de Jurnal TV, Alina Russu a declarat că nu comentează declaraţii politice. Anterior, Partidul Democrat a infirmat că o sprijină pe Silvia Radu, iar aceasta a insistat de mai multe ori că este independentă şi acţionează pe cont propriu.

Sursa:jurnal.md

(24 accesari)

Articole similare

Corupție

Maia Sandu: „Avem suspiciuni rezonabile să credem că regimul a încercat să ne otrăvească”

Corupție

(FOTO) Reacție oficială a Facebook: Sute de conturi și pagini cu legături cu Guvernul Moldovei, blocate

Corupție

Șeful de la MAI care i-a propus unui adolescent să-i facă sex oral pentru 50 de euro, DEMIS după investigația Jurnal TV

Corupție

AUDIO EXCLUSIV: Un șef de la MAI i-a propus unui adolescent să-i facă sex oral pentru 50 de euro; Reacția lui Jizdan

Corupție

Andrei Năstase: „70% din ceea ce câștigă un pensionar cheltuiește pe medicamente”

Corupție

EXCLUSIVITATE: Soția lui Șor, fratele și tatăl acesteia, printre primii solicitanți ai cetățeniei RM prin investiție

Nu există comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *