micuJudecătorul Curții de Apel Chișinău, Tudor Micu, a depus cerere de demisiedin funcție începând cu 11 martie curent, motivând că a atins vârsta de pensionare. Consiliul Superior al Magistraturii i-a acceptat solicitarea și a cerut președintelui Nicolae Timofti să semneze decretul pentru eliberarea din funcție a magistratului.

Declarația de venit și proprietate depusă de Micu la Comisia Națională de Integritate pentru anul 2013 arată că magistratul și-a asigurat o bătrânețe liniștită, reușind să-și facă economii de sute de mii de lei. Familia Micu are patru depozite bancare în care păstrează peste jumătate de milion de lei, peste 16 mii de dolari și peste 15 mii de euro. Doar din dobânda acumulată la aceste depozite, în 2013 au fost obținute peste 50 de mii de lei, o mie de dolari și 880 de euro. La această sumă se adaugă cele 98 de mii de lei încasate din salariu și 71 de mii de lei – din pensie.

La capitolul bunuri imobile, magistratul se poate lăuda cu un teren pentru construcții, câteva garaje și trei case de locuit – una de 60 de metri pătrați primită ca moștenire, alta de 250 de metri pătrați privatizată în 1994 și una de 234 metri pătrați cumpărată în 2012 cu peste un milion de lei.

Judecătorul deține și trei autoturisme – un „Mercedes”, un „BMW” și o „Toyota” care ar valora în acte peste 400 de mii de lei, deși valoarea de piață a mașinilor este mai mare.

Potrivit legislației, judecătorii care demisionează primesc indemnizații de concediere egale cu „50% din produsul înmulţirii salariului său mediu lunar la numărul de ani complet lucraţi în funcţia de judecător”. Respectiv, Tudor Micu ar urma să primească o indemnizație de aproximativ 145 de mii de lei, ținând cont de faptul că a activat 36 de ani în calitate de judecător, iar salariul actual ar fi de opt mii de lei.

Amintim că Tudor Micu a făcut parte din completul de judecători care a redus 12 ani din pedeapsa omului de afaceri Adrian Nichifor, care în aprilie 2010 l-a împuşcat mortal pe fratele comisarului de Nisporeni.

Curtea Supremă de Justiţie a casat hotărârea Curţii de Apel, calificând-o drept arbitrară şi ilegală. Ulterior, Tudor Micu, Vasile Gurin şi Gheorghe Iovu, care au luat scandaloasa decizie, au fost sancționați cu „mustrare aspră” de Colegiul Disciplinar al Consiliului Superior al Magistraturii.

Stela Mihailovici

Sursa:ziarulnational.md

(74 accesari)