picturaRomânia va fi reprezentată la ‘Art Monaco 2015’ de către sculptorul Giulian Dumitriu. Evenimentul reunește celebre galerii de artă, dar și zece sculptori din diverse țări, considerați de echipa de selecție ca făcând parte dintre cei mai reprezentativi artiști ai prezentului. ‘Art Monaco’, eveniment extrem de select și selectiv, se va desfășura în perioada 9-12 iulie și va fi inaugurat în prezența Prințului Albert de Monaco, a unor critici recunoscuți și colecționari de marcă.

‘Este o mare bucurie faptul că juriul ‘Art Monaco’ mi-a dat șansa de a reprezenta România într-un eveniment de o asemenea anvergură. Lucrările pe care le voi expune sunt inspirate de ceea ce aș putea numi ‘the other reality’. Materializarea acestei viziuni a presupus eforturi foarte mari și, adesea, atingerea limitelor fizice. Dar cred că numai prin forțarea limitelor, prin șlefuire până la epuizare și prin sublimarea materiei fruste într-o altă realitate, revelată, bronzul sau piatra capătă sens și, în cele din urmă, viață’, a declarat Giulian Dumitriu.

Printre lucrările expuse la ‘Art Monaco’ va fi și sculptura Higher Together, creată de Giulian Dumitriu pentru a ilustra valorile companiei JTI. Artistul explorează în lucrările ultimilor ani și un gen de nișă, un neo-realism contemporan abstract care, fără a fi asimilat artei industriale, răspunde căutarilor legate de identitatea artistică a corporațiilor, cu referire la branding și valori exprimate plastic. De exemplu, Higher Together reprezintă interpretarea originală a valorilor JTI: Enterprising, Open, Challenging. ‘S-a turnat bronz incandescent în căușe, pentru ca, mai târziu, elemente solide să răsară din pietre ca sâmburii fructelor. A fost nevoie de foarte multă forță, pentru ca nu este ușor să ajungi din bucăți la un întreg. Este vorba despre valorile companiei, dar și despre cele naționale, îngemănate simbolic cu cele ale companiei mamă din Japonia, la fel de simple și profunde’, declara Gilda Lazăr, Director JTI România, cu ocazia vernisajului lucrării, care va părăsi sediul JTI pentru o săptămână, spre a fi expusă la ‘Art Monaco’.
‘Higher Together se așază pe verticală, coagulează în jurul ei elemente aparent disparate și face legătura între spiritualități, cea a extremului orient și cea creștină, românească’ spunea Pavel Șușară, critic de artă, la vernisaj. ‘Coloana, indiferent că este a lui Giulian sau a lui Brâncuși, are ca sursă arborele vieții, axul lumii, care dă sens existenței și din care, până la urmă, se cioplește și crucea reînnoirii și a resurecției spirituale. Trăim într-o lume orizontală, o lume care a uitat verticalul. Verticala leagă pământul de cer, iar arta sculptorului Dumitriu reprezintă o formă de căutare împreună a unei noi soluții de descoperire a naturii noastre, care nu se erodează odată cu primul răsărit și cu primul avânt. Putem comunica la nivel de specie doar în urma unor intense experiențe individuale și este ceea ce, în cele din urmă, face Giulian Dumitriu prin lucrările sale’, a declarat Șușară.

Născut în 1971, la Bacău, într-o familie de artiști, absolvent  al Academiei de Arte Plastice ‘Nicolae Grigorescu’, avându-l ca mentor pe Mihai Buculei, Giulian Dumitriu este prezent în expoziții personale și de grup la București, Milano, Amsterdam, Paris și Toronto, iar lucrările sale se regăsesc în colecții particulare din România, Italia, Franța, Canada, Statele Unite și Elveția. Artistul se poate mândri, printre altele, și cu realizarea unor sculpturi monumentale din bronz, printre care cele ale lui Tristan Tzara și Ion Ghica și a contribuit, în 1996, la restaurarea celebrului Palat Ghica.
În ultimii ani, arta contemporană românească a devenit din ce în ce mai apreciată, la loc de cinste în marile galerii ale lumii, dar și în marile colecții. Și iată că nu doar pictura,  reprezentata prin nume ca Adrian Ghenie, ci și sculptura românească intră în acest club select.

JTI susține în România evenimente și instituții culturale prestigioase: Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu, Festivalul Comedy Cluj, turneele Duelul Viorilor, Pianul Călător si Flautul de Aur, organizate de Centrul Cultural Media Radio România și Asociația Culturală Accendo, cu sprijinul Radio România. JTI organizează de 16 ani Întâlnirile JTI, eveniment devenit un brand cultural național, care a avut ca invitați personalități marcante ale dansului contemporan: Bejart Ballet Lausanne, Joaquin Cortes, Sylvie Guillem, Maria Pagés și Sidi Larbi Cherkaoui sau Akram Khan Company.  JTI este un promotor al moștenirii culturale japoneze în România, fiind și cel mai important investitor japonez pe piața locală.

Sursa: agerpres.ro

(93 accesari)