PGReforma Procuraturii este o pseudo-reformă sau o anti-reformă, scrisă la comanda unui grup oligarhic, care nu are nici un viitor. În acest sens s-au expus invitații emisiunii „Ora Expertizei” de la Jurnal TV.

Nicolae Chirtoacă, președintele Partidului „Forța poporului”: Obsesia noastră de a promova ideea de Procuratură independentă provoacă o întrebare. Independentă de cine? De popor, de societate? Rolul societății poate fi prin intermediul Legislativului, cu condiția că parlamentarii nu sunt subiectul unui atac raider, luate și ele în captivitate, dar reprezintă anumite segmente ale societății, care i-au votat. Noi nu suntem de acord cu acest pseodo-concept și atragem atenția întregii societăți.

În ansamblu, organele de ocrotire de drept nu pot fi independente. Este un termen fals, care înseamnă excluderea unei presiuni politice și folosirea de anumite grupări politico-economice, financiare dacă doriți, de tip oligarhic. Instituțiile acestea nu mai deservesc cetățeanul și poporul, dar deservesc aceste grupări. Acesta este marele risc și se include în sistemul capitalist – oligarhic – cumătrism, pe care noi îl construim inconștient și care s-a cristalizat în ultimii 4-5 ani. Noi avem grupări oligarhice care luptă pentru putere, și-au împărțit instituțiile de stat și le subjugă pentru siguranța proprie. Implicarea adevăraților specialiști poate fi un factor important pentru elaborarea reformării Procuraturii. Nu a fost însă acesta unul din scopurile de lucru. Noi avem nevoie de oameni, de experți, specialiști notorii, din cercul academico-universitare, care să vină cu idei noi de reformare, capabili să aplice principiile europene, dacă tot vorbim de această integrare europeană. Din păcate, grupul de lucru și-a propus să subordoneze Procuratura unei singure persoane, unui grup oligarhic. Această reformă nu este mimată, dar este o antireformă, care ne aruncă înapoi cu vreo 20 de ani.

Nicolae Ursu, fost prim-viceprocuror general al RM: E prea mult să spunem că avem un concept de reformare. Sunt niște frînturi dintr-o reformă. Sunt niște bucăți neînchegate, fiindcă tot se învîrte în jurul locului, a rolului Procuraturii, care trebuie să le aibă. Și cel mai mult se învîrte în jurul numirii în funcție a procurorilor. Concepția presupune niște principii vaste, care sunt făcute publice. Sunt sigur că această reformă nu va avea sorț de izbîndă, deoarece Coaliția nu dispune de voturi necesare pentru a modifica articolele 124, 125 din Constituția RM. Mai mult ca atît, locul și rolul Procuraturii a fost stabilit încă în 1994 – în cadrul puterii judecătorești, ca o organizație independentă. Astăzi, Procuratura s-a dezis de mai multe funcții. S-a axat mai mult de domeniul penal.

În acest concept de reformare am găsit niște lucruri stranii. Că se lichidează structura existentă de azi și se formează niște Procuraturi specializate, care se supun direct Procurorului General și mai mult nimănui.

Este evident că noi avem o clasă de procurori, care nici pe departe nu sunt în stare să-și exercite atribuțiile funcționale. Noi știm cine sunt procurorii din ziua de azi – niște tineri, care au trecut prin Institutul Național de Justiție și care nu au nici o experiență națională. În condițiile prezentate, reforma propusă va suferi un eșec total, fiindcă în Procuratură trebuie să fie promovate persoane apte de a susține idei.

Valentin Dolganiuc, ex-vicepremier al RM: Această reformă nu este nimic altceva decît un paravan, în spatele căruia continuă să existe un instrument, o instituție din Uniunea Sovietică, fiindcă Procuratura Generală din acea perioadă era o bîtă politică menită să mențină ordinea, regimul la putere. În 22 de ani, această structură n-a suportat nicio modificare. La momentul actual, Procuratura este un instrument în mîna celor care țin puterea, folosind-o exclusiv în interesele lor personale. A vorbi despre reformarea Procuraturii înseamnă a face furtună în pahar.

Se vor cheltui niște milioane oferite de Uniunea Europeană, dar în ultima instanță nu vom avea nimic, fiindcă nu se pornește de la temelie – să se stabilească rolul și locul Procuraturii într-o societate democratică.

 

 

(163 accesari)