gofman 1Fostul şef-adjunct al Serviciului prevenire şi combatere a spălării banilor din cadrul CNA, Mihail Gofman, se află într-o vizită în Statele Unite. Într-o scrisoare semnată de John Sandweg, reprezentant Frontier Solutions, şi remisă Jurnal.md, se arată că Centrul Naţional Anticorupţie şi Procuratura Anticorupţie au fost informate despre vizita lui Gofman în SUA.

„Firma noastră îl reprezintă pe Mihail Gofman în ceea ce ţine de activitatea sa în curs de desfăşurare cu Guvernul Statelor Unite. Dl Gofman se află în prezent la Washington, unde are întâlniri cu reprezentanţi ai Guvernului SUA cu privire la chestiuni oficiale. Anticipăm că dl Gofman va trebui să se afle în Statele Unite timp de încă o săptămână cel puţin pentru a încheia discuţiile cu aceşti oficiali”, se spune în scrisoarea expediată CNA şi Procuraturii Anticorupţie pe 7 iulie curent.

Potrivit NewsMaker, Gofman a plecat în Statele Unite pentru consultaţii care se referă inclusiv şi la furtul miliardului din sistemul bancar al Republicii Moldva. Întrebat de către jurnalişti dacă consultaţiile se referă şi la furtul miliardului, Gofman a răspuns: „Vizita mea în SUA se referă atât la furtul miliardului şi nu doar”.

gofman doc suaPrecizăm că Serghei Iaralov, om de încredere al oligarhului Vladimir Plahotniuc, deţine şi cetăţenia SUA. În ultimul timp în presă numele acestuia a fost vehiculat în cadrul dispariţiei miliardului de dolari din rezerva de stat. Mai mulţi analişti şi lideri de opinie au declarat că Iaralov a fost coordonatorul jafului secolului, iar în condiţiile în care acesta deţine şi cetăţenia SUA, organele de resort din America au dreptul şi obligaţia să verifice această crimă internaţională.

John R. Sandweg este fost consilier general al Departamentului Securitate Internă al SUA şi fost director interimar al Serviciului Imigrare al SUA. În calitate de consilier general al Departamentului Securitate Internă, Sandweg a jucat un rol esenţial în politicile departmentului, programele şi eforturile legislative, inclusiv securitatea cibernetică, securitatea frontierelor şi politica de aplicare a legii. John Sandweg este un expert recunoscut pe plan internaţional.

Amintim că Mihail Gofman a făcut recent o serie de dezvăluiri răsunătoare privind jaful din sectorul bancar. Gofman a confirmat existenţa grupului secret, format pe 12 august 2013 prin dispoziţia fostului premier Iurie Leancă privind elucidarea situaţiei din sistemul bancar şi la cele trei bănci, din care au făcut parte mai multe structuri, precum CNPF, CNA, Banca Naţională, Procuratura Generală şi SIS, precizând că el a fost delegat de conducerea CNA în calitate de expert în prevenirea şi combaterea spălărilor de bani.

Totodată, Gofman a declarat că furtul miliardului nu a fost un secret pentru autorităţi, iar despre dispariţia banilor s-a ştiut încă din 2013. Scopul principal al fraudei bancare a fost preluarea controlului asupra rezervelor valutare naţionale, iar în acest proces, toate băncile şi conducerea ţării au acţionat concertat.

gofman suaFostul angajat al CNA a mai dezvăluit că procurarea emisiilor bancare au fost mimate, iar banii au circulat prin mai multe companii off shore, după care s-au întors din nou la BEM, spunând că şi despre acest lucru a fost anunţată conducerea ţării. „Grupul respectiv a ajuns la chestii destul de stranii şi bizare legate despre ce se petrecea în sistemul bancar. Dacă vorbim despre Centrul Naţional Anticorupţie, noi am demonstrat că emisia suplimentară de 16 milioane de acţiuni, care se echivalau la 80 de milioane de lei, practic era fictivă.

În comun cu serviciile similare din Noua Zeelandă, din ţările baltice, noi am demonstrat că banii cu care s-au procurat emisiile suplimentare aparţin tot Băncii de Economii. A fost un împrumut acordat din care urma să se cumpere tehnică de calcul şi birotică, după care urma să fie importată în Republica Moldova. Tehnica de calcul nu a apărut în Republica Moldova, însă suma aceasta a circulat prin câteva companii off shore ca până la urmă să fie plasată ca depozite înapoi la BEM. Acest lucru a fost demonstrat la sfârşitul lui august – începutul lui septembrie 2013. Informaţia a fost furnizată Procuraturii, dar şi primelor persoane din stat – preşedintelui Parlamentului de atunci, Igor Corman, prim-ministrului Iurie Leancă, Consiliului Suprem de Securitate, secretarului Comisiei pentru Securitate Naţională, Ion Butmalai, şi altor ministere. În 2013 au fost informaţi. Emisia suplimentară a fost anulată de către preşedintele Curţii Supreme de Justiţie, Mihai Poalelungi. O să fie interesantă situaţia când i se va pune pe masă documentele din 2013 că aşa emisie nu a existat şi dumnealui a anulat o emisie, motivând că au fost găsite trei persoane, luate aleatoriu prin piaţă de coordonatorul furtului miliardului, ca să se imite situaţia pentru anularea emisiei respective”, a spus Gofman.

Potrivit lui Gofman, furtul miliardului a fost coordonat de o persoană. Referindu-se la coordonatorul furtului miliardului, invitatul emisiunii a spus că acesta face parte din anturajul oligarhului Vladimir Plahotniuc, dar nu deţine nicio funcţie publică. „Coordonatorul este o persoană din anturajul lui Vladimir Plahotniuc, nu este persoană publică. Am încercat să opresc furtul miliardului încă în 2013, însă a fost cineva la mine şi mi-a spus „ce faci?”. Dar urmează încă un secret pentru coordonatorul furtului miliardului. Căci eu nu am stat degeaba după ce am fost concediat, am adunat informaţii, am comunicat cu multe persoane din afara ţării. Aveţi un pic răbdare, va veni timpul şi veţi cunoaşte numele coordonatorului. Nu cred că a venit momentul să spun numele. Este la libertate şi starea psihologică a acestuia nu este prea adecvată”, a dezvăluit Gofman.

Totodată, fostul angajat al CNA a spus că mai multe persoane care au făcut parte din acest grup au fost intimidate şi forţate să plece din sistem, inclusiv el.

Sursa:jurnal.md

Andrei londraStarea de captivitate a Republicii Moldova şi criza care se adânceşte tot mai mult în ţara noastră provoacă îngrijorări la Londra. 

Ineficienţa reformelor, consolidarea tendinţelor autoritare în acţiunile guvernanţilor de la Chişinău, concentrarea mass-media în mâinile grupurilor oligarhice – sunt subiectele discutate de către liderul Partidului Patforma Demnitate şi Adevăr, Andrei Năstase, în cadrul unei întrevederi cu deputatul britanic Christopher Pincher, membru al Partidului Conservator.

Totodată, Andrei Năstase a avut o întâlnire cu diaspora moldovenească din Marea Britanie. Concetăţenii noştri stabiliţi în Regatul Unit au declarat că vor spijini mişcarea de protest şi vor contribui la procesul de curăţare a ţării de dominaţia oligarhică.

În cadrul întâlnirii cu preşedintele PPDA, deputatul britanic şi-a manifestat interesul faţă de evenimentele din ţara noastră, dar şi faţă de problemele în vederea implementării reformelor europene. Christopher Pincher şi-a exprimat îngrijorarea profundă faţă de starea de captivitate a Republicii Moldova, ineficienţa reformelor şi consolidarea tendinţelor autoritare în acţiunile guvernanţilor.

Părţile la dialog au discutat şi despre consolidarea forţelor proeuropene antioligarhice. În context, Andrei Năstase l-a informat pe deputatul britanic despre scopurile şi obiectivele Platformei şi Partidului DA, precum şi despre perspectivele de consolidare a mişcării de protest.

Andrei londra 1Potrivit lui Christopher Pincher, în ciuda faptului că ieşirea Marii Britanii din procesul UE este un proces ireversibil, Regatul Unit va rămâne un partener de încredere al Moldovei, va continua să sprijine aspiraţiile sale de integrare europeană şi eforturile de punere în aplicare a Acordului de asociere UE-RM. Deputatul britanic consideră că Brexit-ul nu ar trebui să aibă un impact negativ asupra dezvoltării relaţiilor moldo-britanice în domeniul economic şi să împiedice accesul mărfurilor moldoveneşti pe piaţa din Marea Britanie.

Partea britanică intenţionează să-şi extindă investiţiile în economia Moldovei, să promoveze proiecte comune în domeniul economic, a adăugat Pincher.

La întrebarea lui Andrei Năstase dacă ieşirea Marii Britanii din UE va avea impact negativ asupra migranţilor, inclusiv a diasporei moldoveneşti, Christopher Pincher a menţionat că drepturile sociale şi accesul pe piaţa muncii ale cetăţenilor RM nu vor fi afectate. Oficialul britanic a mai spus că schimbările preconizate în politica britanică de migraţie după ieşirea din UE nu ar trebui să afecteze moldovenii care respectă legea.

Cele două părţi şi-au exprimat regretul faţă de stagnarea şi simularea reformelor din domeniul justiţiei şi cel al sistemului judiciar. S-a remarcat că experienţa şi sprijinul Marii Britanii, care are cele mai profunde tradiţii în Europa, în asigurarea independenţei şi a eficienţei justiţiei, pot fi extrem de necesare şi utile pentru Republica Moldova.

Andrei Năstase a subliniat faptul că tradiţia din Marea Britanie, ţara cu cel mai vechi sistem parlamentar de guvernare din lume, ar putea fi pe deplin preluată în Republica Moldova pentru îmbunătăţirea funcţionalităţii sistemului legislativ. Totodată, Moldova ar putea prelua experienţa britanică din sistemul administraţiei publice locale, în special pentru asigurarea viabilităţii, autonomiei economice şi financiare a comunităţilor locale.

Andrei Năstase şi Christopher Pincher şi-au exprimat îngrijorarea în ceea ce priveşte procesul de monopolizare a mass-media, un domeniu caracterizat printr-o concentrare vicioasă şi distructivă tot mai mare a celor mai importante instituţii de presă în mâinile grupurilor oligarhice.

S-a observat că, în prezent, în Moldova nu există mecanisme reale pentru a contracara astfel de ameninţări. În acelaşi timp, aplicarea principiilor britanice de funcţionare a mass-media ar avea rezultate pozitive. Interlocutorii au discutat despre numeroase exemple de manipulare politică prin intermediul instituţiilor mass-media controlate de oligarhii moldoveni, îndreptate împotriva oponenţilor politici.

andrei londra 3Pincher a susţinut ideea privind formarea organizaţiei „Conservatorii – Prietenii Moldovei”, care va avea drept scop de a promova dialogul dintre cele două ţări, pentru a atrage atenţia publicului britanic la problemele Moldovei şi a aspiraţiilor sale europene, pentru a oferi asistenţă populaţiei Republicii Moldova în aceste eforturi. Totodată, această organizaţie va reprezenta un mecanism de cooperare dintre Partidul Conservator Britanic şi Platforma Civică Partidul DA.

În cadrul vizitei sale în Marea Britanie, Andrei Năstase s-a întâlnit şi cu reprezentanţii diasporei moldoveneşti din Marea Britanie. În primul rând, a fost abordată problema cu privire asigurarea drepturilor şi garanţiilor sociale pentru concetăţenii noştri stabiliţi acolo.

Liderul Partidului DA le-a transmis migranţilor moldoveni asigurările deputatului Christopher Pincher despre disponibilitatea autorităţilor britanice de acorda o atenţie permanentă acestei probleme, în ciuda dificultăţilor aşteptate în legătură cu Brexit. În timpul întâlnirii, Andrei Năstase a remarcat necesitatea unei participări mai active a autorităţilor diplomatice moldoveneşti din Marea Britanie pentru susţinerea diasporei.

O atenţie sporită în cadrul întâlnirii dintre Năstase şi diaspora moldovenească a fost problema exercitării dreptului de vot ale cetăţenilor moldoveni care locuiesc în Marea Britanie, în special în perspectiva apropierii alegerilor prezidenţiale. A fost subliniată necesitatea creşterii numărului secţiilor de votare, iar liderul PPDA a menţionat că formaţiunea pe care o conduce va face presiuni asupra autorităţilor moldoveneşti pentru a începlini aceste cerinţe.

Reprezentanţii diasporei şi-au exprimat profunda îngrijorare cu privire la adâncirea crizei în Moldova, blocarea reformelor, dominaţia oligarhiei, impunitatea lui Plahotniuc, lipsa de progrese în ancheta jafului de la bănci, corupţia larg răspândită şi refuzul autorităţilor la un dialog cu societatea civilă şi forţele de protest.

Andrei Năstase a subliniat faptul că formaţiuna sa este gata să aducă o contribuţie semnificativă în lupta pentru un viitor mai bun al Republicii Moldova, pentru eliberarea ţării din captivitate şi asigurarea unui viitor european.

La rândul lor, concetăţenii noştri din Marea Britanie au declarat că vor spijini mişcarea de protest şi vor contribui la procesul de curăţare a ţării de dominaţia oligarhică.

Andrei Năstase i-a asigurat pe cei prezenţi că partidul Platforma Civică şi Partidul DA vor menţine cu fermitate o luptă fără compromis pentru eliberarea Moldovei de sub clanul lui Plahotniuc şi pentru a construi aici o societate europeană reală.

Sursa:jurnal.md

plaha si costea borsetcaOligarhul Vladimir Plahotniuc, din nou în vizor internaţional. Întâlnirile oligarhului din PD, jaful din sectorul bancar şi corupţia de la noi din ţară au ajuns subiect pe ordinea de zi a Parlamentului britanic.

Lord Aston de Hever, parlamentar subsecretar de stat în Ministerul britanic al Apărării, a înregistrat mai multe chestiuni pentru a fi discutate de Camera Lorzilor. Acestea se referă la corupţia din Republica Moldova, deturnarea fondurilor din sistemul bancar, iar una dintre ele se referă la prim-vicepreşedintele PD. Mai exact, Lord Aston de Hever solicită informaţii referitor la întâlnirile oficialilor britanici cu oligarhul Plahotniuc.

Camera Lorzilor„De solicitat Guvernului informaţii de câte ori oficialii s-au întâlnit cu vicepreşedintele Partidului Democrat din Moldova din mai 2010 până în prezent”, este una dintre solicitările înregistrate de parlamentarul britanic.

O altă întrebare se referă la planurile Guvernului de a încuraja Fondul Monetar Internaţional „să investigheze pierderea fondurilor din sistemul bancar al Republicii Moldova”.

Totodată, Lord Aston de Hever solicită informaţii cu privire la evaluările făcute referitor la progresele democratice în Moldova şi referitor la programele care să ajute Guvernul RM să abordeze toate formele de corupţie.

John Jacob Astor, al III-lea Baron de Hever, membru PC-DL (născut la 16 iunie 1946), este un om de afaceri şi politician englez. Astor este parlamentar subsecretar de stat la Ministerul Apărării. Este locotenent-adjunct al comitatului Kent.

Astor a studiat la Colegiul Eton înainte să-şi facă serviciul militar ca salvamar, regimentul senior al Armatei Britanice. A lucrat în Franţa timp de 11 ani, iar acum este patron al conservatorilor din Paris.

În 1994, Lord Astor a fost observator parlamentar britanic în Johannesburg, în timpul alegerilor generale din Africa de Sud. În 1999 a fost ales să continue în calitate de membru al Camerei Lorzilor.

Din 2010 este parlamentar subsecretar de stat la Ministerul Apărării.

Sursa:jurnal.md

criuleniCetăţenii trebuie să spună un NU clar proiectului de lege prin care miliardul de dolari furat din bănci urmează să fie pus pe seama lor. Asta au menţionat locuitorii raionului Criuleni în cadrul unei întâlniri cu reprezentanţii Partidului Platforma Demnitate şi Adevăr. De asemenea, oamenii au avut posibilitatea să semneze petiţia împotriva iniţiativei legislative. 

Întrevederea a avut loc în faţa Casei de Cultură din Criuleni.

Preşedinte Partidului Platforma DA, Andrei Năstase, a declarat că „trăim într-o lume paralelă ei în minciună şi noi încercăm cumva să tragem de adevăr, să-l scoatem la suprafaţă şi nu prea iese ..au forţă. Dar miliardul furat, mă gândam acum că s-ar putea afce orice cu el, absolut orice, bagal în agicultură, baga-l în educaţie, în medicină oriunde, dar investeşte-l în economia naţională,nu în propriul buzunar. Am făcut un calcul cu fostul ministru al finanţelor şi am întrebat cam cât costă un kilometrui de drum reparat şase milioane îmi spunea domnul Negruţă şi când am făcut un calcul cât avem de la nod la sud, de la vest la est,toate drumurile ar fi fost acoperite reparate cu acel miliard”.

„Trebuie să alegem, noi vrem să trăim mai departe în ţara condusă de un regim mafiot, de un regim a tâlharilor, escrocilor şi ucigaşilor sau noi avem forţă suficientă pentru a schimba lucrurile stând la marginea prăpastiei”, a spus vicepreşedinte Partidului Platforma DA, Alexandru Slusari.

Membrul Platformei Civice Demnitate şi Adevăr, Vasile Năstase spune că pentru bandiţi, protestele chipurile nu au însemnat nimic. „Au însemnat foarte mult şi eu cred că datorită dvs, oamenilor care au ieşit la proteste aşa cum am mai spus cel puţin 7 miliarde jumătate de lei au fostz economisiţi pentru bugetul ţării, pentru că ei s-au speriat de proteste şi nu au mai semnat împreună cu Gaburici mai departe acele acte criminale pentru a transefra in off-soruri”.

Locuitorii raionului Criuleni s-au arătat îngrijoraţi de situaţia din ţară şi au spus că banii furaţi NU trebuie să fie restituiţi de cetăţeni, ci de autorii jafului.

Cetăţenii din Criuleni care au participat la întâlnirea cu membrii formaţiunii Platforma DA au semnat şi împotriva proiectului care prevede ca miliardul de dolari furat din bănci să fie acoperit din buzunarul moldovenilor. Puncte de colectare au fost deschise în mai multe raioane din ţară, printre care Criuleni, Ungheni, Ialoveni, Străşeni, Nisporeni, Teleneşti, dar şi municipiile Chişinău şi Bălţi. Cei care sunt împotrivă ca miliardul să fie pus prin lege pe spatele oamenilor pot semna petiţa şi online.

Sursa:jurnal.md

iaralovNumele lui Serghei Iaralov se vehiculează tot mai des în spațiul public, în ultima perioadă.

Dacă anterior, presa scria că Serghei Iaralov ar fi „omul lui Plahotniuc”, în prezent, tot mai multe voci spun că, de fapt, Iaralov ar fi coordonatorul jafului miliardului din sistemul bancar sau „cel care a venit cu ideea schemei”.

Cel puțin, despre asta au anunțat fostul şef-adjunct al Serviciului prevenire şi combatere a spălării banilor din cadrul CNA, Mihail Gofman, dar și fostul şef al Secţiei prevenirea spălării banilor şi monitorizarea tranzacţiilor în cadrul Băncii Sociale, Sergiu Sagaidac.

Numele lui Iaralov a fost pronunțat și de fostul premier Vlad Filat, în luare sa de cuvânt de la tribuna Parlamentului, de pe 15 octombrie 2015 când a fost reținut, dar și de fostul premier Ion Sturza.

Despre Serghei Iaralov știm că este unul dintre milionarii ţării. Jurnal TV a scris că el deţine acţiuni în valoare de 3,4 milioane de dolari la compania „Propos” şi mai este manager pentru dezvoltare la firma „Boston Soft Design” din Statele Unite.

iaralov3Iaralov nu se afișează în public, iar cel mai des a fost văzut alături de Vladimir Plahotniuc în perioada în care controversatul om de afaceri era deputat.

Totodată, la sfârșitul anului 2015, când PL, PLDM şi PD purtau discuții pentru formarea coaliţiei de guvernare, Serghei Iaralov a fost delegat de PD drept reprezentant al formațiunii, alături de parlamentarii Sergiu Sîrbu şi Dumitru Diacov. Și asta, deși Iaralov nu era deputat, ci doar figura cu numărul 129 în lista Consiliului Politic Naţional al Partidului Democrat.

Din pozele afișate pe rețelele de socializare de soția lui Serghei Iaralov, Olga Iaralova, vedem că acesta duce o viață la care majoritatea moldovenilor nici că ar visa.

Despre Olga Iaralova se mai cunoaște că ar fi prietenă foarte bună cu preşedinta Federaţiei de Tenis din Moldova Marina Tauber, care face parte din anturajul controversatului Ilan Shor.

De menționat este că Marina Tauber figurează în raportul Kroll. Potrivit investigației Kroll, aceasta a luat credite neperformante în valoare de 10 milioane de lei de la Banca de Economii.

Marina Tauber este una din persoanele care au organizat protestul din fața Curții de Apel Chișinău, în susținerea lui Ilan Shor.

Sursa:unimedia.info

SchuebelFostul șef al Misiunii UE la Chișinău, Dirk Schuebel, susține că au fost cazuri când au fost înregistrate nereguli în administrarea fondurilor UE cu implicarea funcționarilor moldoveni, însă nu a oferit nume, motivând că nu are dreptul, deoarece aceste cazuri sunt în proces de investigație, se arată într-un interviu pentru kommersant.md.

Oficialul UE susține că a asistat, în perioada aflării la Chișinău, la numeroase exemple de utilizare a mijloacelor financiare din diferite fonduri pentru implementarea reformelor. „Dacă apăreau anumite probleme legate de utilizarea acestor fonduri, noi imediat informam colegii din Oficiul european pentru lupta cu corupția „OLAF”. Și ei imediat inițiau un dosar privind aceste cazuri”, a declarat Dirk Schuebel.

Întrebat dacă sunt dosare deschise și pe funcționari moldoveni, fostul Ambasador al UE la Chișinău a răspuns afirmativ. „Aceste persoane sunt implicate în procesul de investigare și de aceea nu pot vorbi acum”, a precizat Schuebel.

Referitor la fenomenul corupției, Dirk Schuebel susține că se fac pași importanți în combaterea acestuia. „Este foarte important că există mass-media, care investighează aceste cazuri. Aceasta, desigur, nu este pe placul multor funcționari aflați la putere, însă este foarte important pentru un stat democratic. Astfel de funcționari sunt și în Europa, și în SUA”, a mai spus ex-Ambasadorul UE la Chișinău.

Dirk Schuebel a fost șef la Misiunii UE la Chișinău în perioada 2009-2013.

Sursa:ziarulnational.md