Liderul mişcării protestatare, Andrei Năstase, a fost audiat de către ofiţeri federali americani în ancheta cu privire la dispariţia unui miliard de dolari din sistemul bancar moldovenesc.
Năstase a declarat în cadrul emisiunii Ora Expertizei de la Jurnal TV că audierea a avut loc acum două săptămâni, în timpul vizitei sale la Washington. Totodată, Andrei Năstase a dezminţit informaţiile apărute în presa controlată de oligarhul Vladimir Plahotniuc, precum că întrevederea cu diaspora de la Moscova ar fi fost organizată de Renato Usatîi. În opinia lui, în acest mod, Plahotniuc încearcă să manipuleze societatea.
Preşedintele Platformei DA, Andrei Năstase, a avut o serie de întrevederi cu oficiali americani, inclusiv congresmeni şi grupuri de experţi, unde a discutat despre situaţia social-politică din Republica Moldova. Năstase susţine că în cadrul vizitei sale de la Washington a fost audiat de către ofiţeri federali americani care anchetează jaful din sistemul bancar şi spălările de bani prin intermediul băncilor din ţara noastră.
„Una dintre întâlniri, dacă pot spune a fost întâlnirea ţintă a mea la Instituţia Investigatoare a furtului miliardului şi a spălărilor de miliarde prin teritoriul Republicii Moldova. Nu sunt împuternicit şi nu sunt în măsură să dau numele acestui instituţii, am fost audiat de doi ofiţeri ai instituţiei, o instituţie federală, care în momentul de faţă anchetează furtul miliardului şi am înţeles din comunicare că şi spălările de miliarde. M-am bucurat că apelul meu din 2014 a fost luat în calcul atunci când am deconspirat cele 20 de miliarde de dolari spălate prin teritoriul RM. Nu aş putea să vă spun ce am declarat, cum nu vă pot spun nici numele acestei instituţii şi eu sper că în curând vom afla lucruri interesante despre această investigaţie”, a declarat liderul mişcării protestatare, Andrei Năstase.
Andrei Năstase a declarat că la întâlnirea cu diaspora de la Moscova a mers la invitaţia cetăţenilor moldoveni, care muncesc în Federaţia Rusia şi nu la solicitarea unor lideri de partide sau alte structuri, aşa cum s-a scris în presa deţinută de oligarhul Vladimir Plahotniuc.
Acţiuni de discreditare vor mai fi, declară Năstase.
În cadrul emisiunii, preşedintele Platformei DA s-a referit şi la îndemnul analistului politic de la Fundaţia Jamestown Vladimir Socor, cât şi al publicistului Vitalie Ciobanu, care au sugerat să facă echipă comună cu Maia Sandu pentru campania electorală.
Precizăm că Andrei Năstase a denunţat printr-un memoriu public schemele de devalizare a bugetului de stat şi a împiedicat prin acţiunile sale pierderea a peste 200 de milioane de lei din banii cetăţenilor în cazuri de rezonanţă, cum ar fi dosarele Norma, Aroma Floris şi Vinis. Totodată, a deconspirat spălarea criminală a celor peste 20 de miliarde de dolari proveniţi din Federaţia Rusă. Vladimir Plahotniuc nu a răspuns la telefon pentru a beneficia de dreptul la replică.
Sursa:jurnal.md
Amnesty International Moldova condamnă dur acţiunile guvernanţilor de Ziua Independenţei, când forţele de poliţie au aplicat abuziv şi neîntemeiat gaze lacrimogene în direcţia manifestanţilor paşnici.
Organizaţia de apărare a drepturilor omului a emis o declaraţie în care solicită o anchetă minuţioasă şi imparţială în acest caz şi solicită tragerea la răspundere a celor care se fac vinovaţi.
„Aceste acţiuni sunt contrare atât standardelor naţionale, cât şi internaţionale cu referire la utilizarea mijloacelor speciale de către poliţie. Mai multe surse mass-media au difuzat informaţii privind utilizarea abuzivă a gazelor lacrimogene de către forţele de menţinere a ordinii de drept, în ziua de sâmbătă, 27 august, în timpul manifestaţiilor cu ocazia Zilei Independenţei RM. „Felicitări”, dragă Republica Moldova – la 25 de ani de independenţă ai şi mai puţine drepturi!”, se spune în declaraţia Amnesty International Moldova.
Organizaţia califică acţiunile poliţiei drept o încălcare flagrantă şi sfidătoare a punctului 13 al Principiilor de Bază privind Aplicarea Forţei şi a Armelor de foc de către forţele de asigurare a ordinii publice, adoptate la Congresul ONU cu privire la prevenirea infracţiunilor şi tratamentul legal al infractorilor din Havana, 07.09.1990 şi anume: „Întru dispersarea întrunirilor ilegale, dar non-violente, organele de asigurare a ordinii de drept trebuie să evite orice folosire a forţei şi mijloacelor speciale, restricţionând aplicarea forţei doar la minimul posibil”.
„În acest context solicităm MAI, Procuratura Generală şi toate autorităţile competente să cerceteze minuţios, obiectiv, imparţial şi în termen cât mai restrâns toate abuzurile menţionate, comise de către lucrătorii poliţiei în data de 27.08.2016 în PMAN, inclusiv dacă aceste abuzuri au avut loc la comanda superiorilor şi să facă publice rezultatele anchetei, precum şi pedeapsa aplicată pe acest caz”, se mai spune în declaraţia Amnesty International Moldova.
Menţionăm că accesul oamenilor în Piaţa Marii Adunări Naţionale a fost interzis în timpul festivităţilor de Ziua Independenţei.
Cetăţenii au fost nevoiţi să urmărească parada de după un gard, iar poliţia a folosit gaze lacrimogene împotriva protestatarilor care s-au mobilizat în urma unei campanii pe reţelele de socializare.
Sursa:jurnal.md
La 25 de ani de independenţă, Moldova a ajuns un stat sărac, guvernat de hoţi şi corupţi. Asta au spus locuitorii satului Cocieri, raionul Dubăsari, la întâlnirea cu membrii Platformei Demnitate şi Adevăr. Oamenii susţin că ei, dar şi apropiaţii lor care au luptat în războiul de la Nistru şi şi-au pierdut vieţile, şi-au dorit un alt viitor.
Membrii Platformei Demnitate şi Adevăr au depus flori şi au aprins lumânări în memoria veteranilor căzuţi în lupta pentru independenţa ţării. La întâlnirea cu locuitorii satului Cocieri, raionul Dubăsari, liderul mişcării protestatare Andrei Năstase şi-a exprimat nedumerirea în legătură cu indiferenţa guvernării faţă de cei care şi-au riscat viaţa pentru ţară.
„27 august au transformat-o în ce vreţi, numai nu în ceea ce în mod normal ar trebui să fie, să ne cinstim eroii. Azi ar fi trebuit altceva să contabilizăm decât avem noi ce contabiliza. Nu concep ca un preşedinte de ţară să nu ajungă în patru ani de zile întru-un raion. Sunt consternat de faptul că în 25 de ani, acolo unde s-au dus lupte, da dumneavoastră vorbiţi acuma şi de 90 şi de 91, deci sunt nişte lucruri mai profunde de cât ne imaginam, eu chiar nu înţeleg de ce se întâmplă lucrul acesta, dar e un lucru probabil natural pentru guvernările care s-au perindat”, a declarat liderul Platformei Demnitate şi Adevăr, Andrei Năstase.
„Localitatea Cocieri, zonele acestea din împrejurimi sunt simbolul rezistenţei din timpul războiului de pe Nistru din 92, aici s-au călit cetăţenii. Noi am venit nu doar să ne întâlnim cu locuitorii din zonă, dar şi să cinstim împreună cu ei eroii care au căzut pentru independenţa noastră”, a declarat membrul Platformei DA, Chiril Moţpan.
Oamenii din Cocieri, sat situat în stânga Nistrului, spun că de la proclamarea independenţei nu au simţit sprijinul guvernării.
„În timp de 25 de ani, de când e Republica Moldova, la noi la Cocieri nu o fost niciun politician pe data de 27 august să felicite satul, să felicite poporul, să felicite veteranii cu ziua independenţei….cu totul că istoria s-a început de la Cocieri.”
„Noi nu am luptat pentru o zi de independenţă care să fie în aşa stare, şi e tare greu şi regretabil că avem o ţară fără justiţie, e tare greu de trăit, îi un dezastru total.”
„25 de ani au trecut, dar schimbări mari nu s-au făcut cu părere de rău şi la ceea ce am visat, ceea ce am dorit, suntem dezamăgiţi.”
„Promisiuni aproape toate goale, pământurile ne le-au luat ce aceasta e independenţă. Noi trăim ca pe o insulă, ca într-un ceaun trăim aicea, nu avem demnitate, dar trebuie să luptăm ca să avem demnitatea asta.”
„Noi nu simţim în partea stângă a Nistrului niciun fel de independenţă. Suntem înconjuraţi de banditism.”
„În regiunea noastră nu avem libertate, nouă terenurile ne sunt luate, noi leafă nu avem, nu am mers înainte, dar am dat înapoi.”
„Asta nu e ţară, asta e un prăpăd. O luptat oamenii pe front, au făcut multe şi ei nu se uită la oameni deloc, lumea plânge, trebuie de schimbat ceva.”
„Ce avem noi, o guvernare coruptă care ne-a dus de râpă până acuma, pensii mici, mizere.”
Membrii Platformei Demnitate şi Adevăr vor avea, pe 4 septembrie, o întâlnire cu locuitorii oraşului Sângerei.
Sursa:jurnal.md
S-au îngrădit cu poliţie şi garduri de metal de propriul popor de Ziua Independenţei şi şi-au organizat, din bani publici, o paradă militară la care au avut acces doar oficialii şi dansatorii. Cetăţenii au fost ţinuţi după gard. Este vorba de autorităţile de la Chişinău, care s-au asigurat astfel că nu vor fi huiduite de cetăţeni.
Sâmbătă, 27 august, mai mulţi lunetişti au urmărit festivităţile dedicate Zilei Independenţei Republicii Moldova de pe clădirea Guvernului de la Chişinău (amplasată în Piaţa Marii Adunări Naţionale), iar peste 5000 de poliţişti (amplasaţi în trei cordoane) au fost mobilizaţi ca să asigure integritatea gardurilor de metal montate în jurul Pieţei. Nu în zadar. Un grup de activişti civici, care scandau „Plahotniuc la puşcărie!”, au încercat să rupă gardurile şi să pătrundă în zona unde urma să aibă loc parada militară, pentru a protesta împotriva corupţiei, dar au fost opriţi cu gaze lacrimogene. Seara, la concertul organizat de autorităţi în Piaţa Marii Adunări Naţionale, interpretul Pasca Parfeni i-a răzbunat pe cei de după gard, intrând în scenă îmbrăcat într-un tricou pe care scria #NuPlaha (Vlad Plahotniuc fiind un controversat oligarh care controlează momentan puterea în Moldova).
S-au întors acasă cu tot cu florile destinate lui Ştefan cel Mare
Nici deputaţii din primul Parlament al Moldovei independente, care au votat Declaraţia de Independenţă, nu au fost lăsaţi să intre în Piaţă, chiar dacă unul din ei a venit cu „Ordinul Republicii” la piept. Aceştia au venit să depună flori la monumentul lui Ştefan cel Mare. „Nu pentru o astfel de ţară am semnat!”, a reacţionat un ex-deputat (după ce poliţia i-a oprit), îndemnându-şi colegul care îl însoţea să meargă acasă. „E trist că nu poţi trece bulevardul ca să depui o floare la statuia lui Ştefan cel Mare, ca om liber, cum o făceam în 1991 şi în toţi anii, chiar şi pe vremea regimului Voronin”, a declarat ex-deputatul Ştefan Urâtu.
Iar un grup de tineri, care a intrat în polemici cu poliţia după ce a fost împiedicat să intre în Piaţă, a fost îndemnat să urmărească parada din parc: „Vă duceţi în parc, staţi normal şi vă uitaţi la paradă. Care e problema?”, a reacţionat un poliţist în timp ce premierul Pavel Filip tocmai declara: „Libertatea şi independenţa sunt cele mai importante valori ale omenirii”. Potrivit lui, „Republica Moldova va fi guvernată de cei care construiesc, nu de cei care dezbină”.
Şi iarăşi „mâna Moscovei”
Iar preşedintele Parlamentului, Andrian Candu, finul oligarhului Plahotniuc, a menţionat că partidele care ar sta în spatele protestatarilor, care au vrut să pătrundă în Piaţă, „nu merită să existe”. „Nu înţeleg cum poţi să protestezi, atunci când se intonează imnul, când se dau onoruri… Sunt simboluri importante pentru statalitate… E vorba de Ştefan cel Mare care a luptat ca această ţară să existe”, a comentat Candu.
La rândul său, ministrul Apărării, Anatol Şalaru, a spus că protestul din Piaţă ar fi „mâna Rusiei”. „Nu l-am văzut niciodată pe Năstase (Andrei Năstase, liderul Partidului „Demnitate şi Adevăr” – n.n.) şi ceilalţi huiduind armata rusă din Transnistria. Nu i-am văzut protestând în fata Ambasadei Ruse pentru că ţăranii noştri nu-şi pot lucra pământul deoarece un regim separatist, sprijinit de forţa tancurilor ruseşti, nu le permite. Ei astăzi au huiduit nu politicienii şi guvernarea, ei au huiduit Independenţa noastră, limba noastră, istoria noastră şi jertfa atâtor generaţii”, a menţionat ministrul Şalaru.
Efectul votului pro-hrişcă
„Şi acum, după ce ne-au sortat ca pe nişte oi în cuşti, peste două luni să alergaţi, tot ca oile, la urna de vot, să-i votaţi. Să vedeţi cum o să vorbim atunci despre viitor luminos, speranţe… Pentru că aşa facem de 25 de ani. Am ajuns aici pentru că am votat „pachetul cu orez”. (…) „Paradoxul e că ţara asta nu are un tractor normal pentru a râni zăpada, dar ei (guvernanţii – n.n.) se laudă cu tancuri şi lansatoare de rachete” la parada militară. (…) „Preşedintele, în loc să ceară răspicat de la tribuna festivităţilor: Daţi jos gardul, domnilor Plahotniuc, Candu şi Filip! – a făcut-o pe mortul în păpuşoi! Îmi e tare ruşine că sunteţi preşedintele nostru!”. (…) „Imediat ce nomenclatura a părăsit Piaţa, oamenii legii au dispărut şi Piaţa a fost inundată de lume înrăită din cauza gardului şi nomenclaturiştilor – exact când în Piaţă trebuia să evolueze un colectiv de copilaşi. (…) Pe cine şi de cine au protejat oamenii legii (plătiţi din buget), dacă s-au retras când s-a retras nomenclatura? În grija cui au fost lăsaţi copilaşii? Noroc de părinţi, că statul are grijă de nomenclatură. Câte milioane puteau fi economisite dacă nomenclatura nu venea la acest eveniment? Pentru că spectacolul concertistic a fost unul de excepţie şi merita a fi văzut de cetăţeni, nu de cei care au ţinut şi această zi în captivitatea propriilor interese de grup, pe banii celor de după gard”, au reacţionat internauţii pe reţelele de socializare.
Mesaj prezidenţial cu subînţelesuri
În discursul său, preşedintele Nicolae Timofti a vorbit atât despre reuşitele, cât şi despre eşecurile înregistrate de Republica Moldova în cei 25 de ani de independenţă: „Am încercat să ne facem un rost, să ne organizăm societatea şi vieţile cum ne-am priceput şi am ştiut mai bine. Am repurtat victorii atât pe plan naţional, cât şi internaţional, fiind deopotrivă mândri şi fericiţi. Dar am făcut şi greşeli. În această perioadă a trebuit să facem faţă implicării Federaţiei Ruse în treburile noastre interne, unui război cu armata a 14-a rusă din regiunea transnistreană, numeroaselor embargouri comerciale instituite de autorităţile ruseşti. Am trecut şi trecem prin dificultăţi interne, frământări şi căutări. (…) Multe din ezitările din ultimii 25 de ani se datorează faptului că uneori am nesocotit unele prevederi din Declaraţia de Independenţă. (…) Una dintre realizările noastre incontestabile este că am făcut paşi importanţi spre integrarea în familia europeană. (…) Dezamăgirile pe care le-am acumulat până în prezent nu trebuie să ne oprească din drumul european. Dar pentru ca lucrurile să ia o turnură pozitivă, este esenţial ca restanţele să fie eliminate”, a menţionat preşedintele Republicii Moldova.
UE a adresat un mesaj Republicii Moldova, cu ocazia Zilei Independenţei, prin intermediul purtătorului de cuvânt pentru acţiune externă a UE în care, între altele, a încurajat autorităţile să implementeze de facto reformele, să lupte ferm contra corupţiei, să depolitizeze instituţiile de stat şi să consolideze sistemul judecătoresc.
Republica Moldova marchează 25 de ani de independență cu o paradă grandioasă organizată în PMAN de actuala putere, dar și cu un comportament rușinos al forțelor de ordine.
Încă de la primele ore ale zilei cordoane formate din mii de polițiști au blocat intrarea în Piața Marii Adunări Naționale, acolo unde au avut loc doar oficialitățile.
În special autoritățile s-au asigurat că în PMAN nu vor avea acces persoanele care s-au organizat în ultimele zile în cadrul campaniei „NuMăTem”, în semn de protest față de acțiunile actualei guvernări.
Și alți cetățeni, pentru a avea acces în Piață, trebuie să treacă doar prin anumite puncte securizate, unde sunt verificați prin detectoare de metale.
Sursa:independent.md
Liderul Platformei Demnitate şi Adevăr, Andrei Năstase, a fost audiat de către ofiţeri federali americani care anchetează jaful din sistemul bancar şi rezervele BMM.
Potrivit acestuia, pe lângă întâlnirile cu cetăţeni moldoveni stabiliţi în SUA şi oficiali americani, el a discutat şi cu o instituţie care anchetează jaful din sistemul bancar şi spălările de bani prin intermediul băncilor din ţara noastră.
„Am fost audiat de doi ofiţeri ai unei instituţii federale care în momentul de faţă anchetează furtul miliardului şi spălările de miliarde”, a declarat Andrei Năstase, fără a preciza numele instituţiei, menţionând că „nu este în drept” să facă acest lucru.
„Este o instituţie guvernamentală, la nivel federal, nu la nivelul unui stat anume. M-am bucurat că apelul meu din 2014 a fost luat în calcul, atunci când am deconspirat cele 20 de miliarde de dolari spălate prin băncile din Republica Moldova”, a mai spus liderul Platformei Demnitate şi Adevăr.
El susţine că cele două fraude s-au făcut în „paralel”, iar beneficiarul infracţiunilor „este acelaşi”.
„Sper că în curând vom afla lucruri interesante despre această investigaţie. Astăzi am avut o întâlnire cu ambasadorul Statelor Unite, aici, şi am înţeles că este normal ca instituţiile de investigaţie să nu facă prea multă informare cu privire la cazurile pe care le au în procedură”, a completat Năstase.
Amintim că, anterior, Mihail Gofman, fostul vice-director al Serviciului Prevenirea şi Combaterea Spălării Banilor din cadrul CNA, dar şi mai mulţi jurnalişti americani, au afirmat că în SUA există o anchetă privind jaful din sistemul bancar din Moldova.
Sursa:jurnal.md
Republica Moldova s-a întors de unde a pornit – la un stat autoritar, în care drepturile şi libertăţile oamenilor sunt doar pe hârtie şi la televizor. Or, după un sfert de secol, viitorul arată mai sumbru decât trecutul, afirmă preşedintele Platformei Demnitate şi Adevăr, Andrei Năstase, care a susţinut un briefing cu puţin timp în urmă.
„În 25 de ani, sistemul social din Moldova seamănă mai mult cu un instrument de genocid. Să fii bătrân în Moldova înseamnă să fii condamnat la o viaţă în sărăcie şi umilinţă. Să naşti şi să creşti un copil este un act de curaj, iar bănuţii, care-i dă statul sub formă de alocaţii, nu ajung nici de „pelincuţe”. Nu avem astăzi ce sărbători, decât un sfert de secol de eşecuri. Oamenilor nu le arde de parade şi focuri de artificii, când nu au cu ce îşi cumpăra medicamente şi cu ce plăti facturile”, a menţionat Andrei Năstase.
Vedeţi declaraţia completă a preşedintelui Platforma Demnitate şi Adevăr, Andrei Năstase, cu ocazia Zilei Independenţei:
Ţara noastră a împlinit 25 de ani. Dar după un sfert de secol de speranţă şi tranziţie, viitorul arată şi mai sumbru decât trecutul. E timpul să tragem linia şi să facem bilanţul, de unde am pornit, unde am ajuns şi pe ce drum mergem în viitor.
Spre marele meu regret, Republica Moldova s-a întors de unde a pornit: la un stat autoritar, în care drepturile şi libertăţile oamenilor sunt doar pe hârtie şi la televizor. Avem o ţară bolnavă de sărăcie, corupţie şi de nedreptate. Cei care, fie au luptat pentru independenţa noastră cu arma în mâini, fie au protestat în Piaţa Marii Adunări Naţionale sunt astăzi daţi uitării, şterşi din istorie, ca să încapă acolo ei şi partidele lor SRL.
Resimt acest sentiment de mâhnire şi mai profund pentru faptul că printre semnatarii Declaraţiei de Independenţă este şi un membru al familiei mele.
În cei 25 de ani, politicienii care s-au perindat la guvernare, au întors pe dos buzunarele oamenilor şi nu le-au furat doar banii, dar şi speranţa în ziua de mâine.
Ne mai aparţin doar simbolurile naţionale: limba, tricolorul, imnul şi dreptul la istorie, restul, în 25 de ani, ne-au fost furate.
Au schimbat vectorul ţării cum le-a convenit lor, ba cu Estul, ba cu Vestul.
Pentru a se menţine la guvernare sau a ajunge acolo, au divizat oamenii şi i-au întors unul împotriva altuia, pentru că o societate dezbinată este mai uşor de manipulat şi de jefuit.
Economia ţării a fost pusă pe brânci. În loc să vorbim astăzi despre bunăstarea oamenilor, noi contabilizăm doar atacuri raider, miliarde furate, bănci devalizate, afaceri ruinate, familii rătăcite prin străinătăţi, copii rămaşi fără tutela părintească.
Justiţia a devenit scutul fărădelegilor, iar slujitorii ei sunt apărătorii hoţilor şi părtaşi la schemele de sărăcire a oamenilor acestei ţări. Astăzi, dreptatea este de partea celor care au bani, iar oamenii simpli sunt persecutaţi şi batjocoriţi.
Da, asta este ţara noastră, unde pentru 5 harbuji stai la puşcărie ani de zile, iar pentru miliarde furate eşti la libertate şi continui să furi.
În 25 de ani, sistemul social din Moldova seamănă mai mult cu un instrument de genocid. Să fii bătrân în Moldova înseamnă să fii condamnat la o viaţă în sărăcie şi umilinţă. Să naşti şi să creşti un copil este un act de curaj, iar bănuţii, care-i dă statul sub formă de alocaţii, nu ajung nici de „pelincuţe”.
Am ajuns în anul 2016 ca spitalele să facă schimb de medicamente, pentru că nu au bani să le procure! Piaţa de medicamente s-a transformat într-un cartel. Avem cele mai scumpe preţuri din regiune, iar medicii pleacă peste hotare să-şi câştige existenţa.
Dar cel mai grav este că pleacă în căutarea unui trai mai bun tinerii – viitorul acestei ţări, pentru că aici, acasă, nimeni nu dă doi bani pe ei.
Oare asta este ţara pe care ne-am închipuit-o cu 25 de ani în urmă? Oare mult o să mai trăim în această stabilitate imaginară?
Eu, împreună cu echipa, am cutreierat Moldova, am fost la Nord, la Sud, la Estul şi Vestul ţării noastre, în sate şi oraşe. Peste tot am auzit de la oameni un adevăr trist – în Republica Moldova timpul s-a oprit în loc, parcă am rămas în 1991. Aceleaşi probleme şi aceeaşi stare de disperare şi deznădejde pentru ziua de mâine. Doar că, după 25 de ani de minciuni, promisiuni deşarte şi hoţii astronomice, produsul intern brut de astăzi este mai mic decât cel de atunci.
Nu avem astăzi ce sărbători, decât un sfert de secol de eşecuri. Oamenilor nu le arde de parade şi focuri de artificii, când nu au cu ce îşi cumpăra medicamente şi cu ce plăti facturile.
Mă adresez către guvernanţi, către cei care, pe 27 august, vor ţine la tribună discursuri elogioase, cinice şi perfide despre cât de bine trăim:
Vă îndemn să faceţi un bine oamenilor acestei ţări şi, la 25 de ani de la independenţă, să vă daţi cu toţii demisia. O să trăim mai bine fără voi, o să răsuflăm mai uşor când o să vă luaţi mâna de la gura oamenilor şi din buzunarul lor. Ţara are nevoie de o altfel de guvernare, de un altfel de Parlament, de un preşedinte al poporului.
Noi, oamenii acestei ţări, nu vom ceda. Sunt sigur că vom dărâma acest sistem corupt, care a pus ţara în genunchi, şi vom construi un stat liber, în care justiţia e dreaptă, economia este funcţională, iar oamenii privesc cu demnitate şi încredere în viitorul lor, aici, acasă.
Fiecare din noi este obligat în faţa copiilor şi părinţilor săi să ridice fruntea şi să lupte pentru un viitor demn.
Nu mai avem drum înapoi.
Dacă nu învingem acum, Moldova va rămâne pustie.
Preşedintele PPDA,
Andrei Năstase
Ambasadorul SUA la Chişinău, James Pettit, a felicitat cetăţenii Republicii Moldova cu prilejul celei de a 25-a aniversări de la proclamarea independenţei. Oficialul american a venit cu un mesaj video în limba română în care spune că Moldova mai are mulţi paşi de făcut spre progresul de care să se bucure toţi cetăţenii.
„SUA felicită Republica Moldova cu ocazia adversarii a 25 de ani de independenţă.
Suntem mândri că am fost primele ţări care au recunoscut independenţa Moldovei. În aceşti 25 de ani, Republica Moldova a făcut progrese pe calea integrării europene şi a depus eforturile necesare pentru a se apropia de standardele europene, pentru a-şi consolida economia şi a-şi dezvolta societatea.
25 de ani este o vârstă fragedă pentru un stat. Fiind o naţiune tânără, Moldova mai are mulţi paşi de făcut spre progresul de care să se bucure toţi cetăţenii.
Statele Unite au fost alături ca prieten şi partener de dezvoltare şi suntem bucuroşi să continuăm acest parteneriat minunat. 25 de ani împreună, 25 de ani de relaţii bilaterale cu SUA. Iar după cum a declarat preşedintele Obama, sperăm la alţi 25 de ani de parteneriat şi progres. La mulţi ani, Republica Moldova!”
Sursa:jurnal.md
Vladimir Plahotniuc a fost figura centrală a fraudei de un miliard de dolari din sistemul bancar moldovenesc. Declaraţia a fost făcută de fostul ofiţer de presă al Pentagonului, J.D. Gordon, consilier american pe probleme de securitate naţională, politică externă şi comunicare.
În cadrul emisiunii „Tipping Point”, moderată de Liz Wheeler, la postul de televiziune One America News Network, jurnalista şi invitatul ei au discutat despre haosul şi corupţia din Republica Moldova şi, în special, despre oligarhul Plahotniuc. Moderatoarea a menţionat că, din cauza politicii externe dezastruoase a administraţiei Obama, haosul şi corupţia s-au agravat mai ales în Europa de Est.
„Vedem ce se întâmplă în Ucraina, în fosta Iugoslavie şi în Moldova, o ţară pe care mulţi nu o ştiu, însă corupţia de acolo e ca într-o conspiraţie din James Bond. E vorba de o fraudă bancară de un miliard de dolari. Asta e a opta parte din PIB-ul lor. Chiar dacă facem o comparaţie cu banii din SUA, asta e scandalos!”, s-a revoltat jurnalista.
„Este scandalos. Moldova are un loc special în inima mea pentru că bunicul meu s-a născut acolo, atunci când ţara se numea Basarabia, parte a Imperiului Rus. Această poveste mi-a captat atenţia recent. Acum câţiva ani, un miliard de dolari a dispărut din trei bănci majore ale Moldovei. Miliardul a fost furat de liderii ţării, iar unul din personajele-cheie ale fraudei s-a întâlnit cu Victoria Nuland, asistentă a Secretarului de Stat pentru afaceri europene. Victoria Nuland ştie că acest domn este unul din cei bogaţi oameni ai Moldovei. Numele lui este Vladimir Plahotniuc. El, de fapt, a fost figura centrală a fraudei. Unii dintre partenerii săi sunt deja în închisoare. Unul este fostul prim-ministru, Vladimir Filat, iar altul este Ilan Shor, care are doar 29 de ani. Puteţi să nu mă credeţi, dar acest băiat deţine o echipă profesionistă de fotbal în Moldova, este căsătorit cu o cântăreaţă foarte populară din Rusia, un pop-star. Ambii au furat mulţi bani şi sunt la închisoare. Un alt fost deputat, Veaceslav Platon, e arestat în Ucraina. Aşa că această ţară, aflată între România şi Ucraina, este acum o zonă foarte sensibilă a lumii. Eu cred că SUA trebuie să se implice mai mult. FBI-ul trebuie să-i viziteze pe aceşti băieţi în închisoare pentru că e mai mult decât pare”, a declarat J.D. Gordon.
„Acest tip, Plahotniuc, este unul din liderii jafului ţării, este unul din liderii Partidului Democrat din Moldova. Anchetatorii noştri trebuie să intre în esenţă şi să-i facă pe oameni responsabili pentru că acel miliard de dolari vine de la noi. Vine de la noi deoarece FMI continuă să finanţeze Moldova în timp ce aceşti băieţi au furat un miliard de dolari, o optime din economia lor. Asta ar fi ca şi cum trilioane de dolari ar dispărea peste noapte din băncile americane. Puteţi să vă imaginaţi aşa ceva?”, a continuat fostul ofiţer de presă al Pentagonului.
Moderatoarea emisiunii a menţionat, în context, că oligarhul Plahotniuc nu este un demnitar ales în RM, ci doar un afacerist foarte bogat.
„Eu cred că acest tip despre care vorbim, Plahotniuc, are un nume perfect pentru un individ corupt deoarece e imposibil să-l pronunţi şi să-l ţii minte. El nu e un demnitar ales în Moldova. Asta e partea interesantă a poveştii. El e doar un afacerist bogat, dar deţine o bucată de ţară şi în acest mod a obţinut controlul asupra ei pentru că influenţa sa în guvern se bazează pe faptul că are avere şi control asupra statului. Dar, J.D., este o întrebare care merită pusă: în afara de faptul că suntem puşi pe cârligul acestei finanţări către Moldova şi pierdem bani, de ce ar trebui Americii să-i pese de asta din punct de vedere al politicii externe?”, a întrebat jurnalista.
„Trebuie să ne pese pentru că altfel arătăm ridicoli şi pentru că banii ies din buzunarele noastre. Eu nu vreau să-i dau FMI-ului bani care se iau din taxele mele. Asta pentru că Statele Unite sunt cel mai mare donator al FMI-ului. Noi suntem cea mai mare economie, noi îi dăm FMI-ului cei mai mulţi bani, iar FMI-ul îi risipeşte pe finanţarea Moldovei care are trei bănci falimentate. Mai este ceva. Vicepreşedintele Biden tocmai a menţionat că Ucraina trebuie să elimine corupţia. Ei bine, trebuie să se ţină cont de asta. Preşedintele Poroşenko trebuie ajutat să intre în esenţă. Un tip despre care vorbeam, ex-deputatul moldovean, Veaceslav Platon, este într-o închisoare ucraineană acum. Moldova cere extrădarea lui pentru a-l face să tacă. Ei ar putea chiar să-l ucidă. Noi nu trebuie să permitem să se întâmple aşa ceva. Trebuie să punem o presiune diplomatică asupra Ucrainei pentru a nu-l extrăda pe acest tip. Trebuie ca anchetatorii noştri din FBI să vorbească cu el în Ucraina”, a răspuns J.D. Gordon.
Jurnalista Liz Wheeler s-a mai interesat de ce un oficial al Departamentului de Stat (Victoria Nuland, n.r.) s-a întâlnit cu un oligarh „care a pus la cale frauda bancară de un miliard de dolari, o optime din PIB-ul Moldovei”.
„Ei bine, e o întrebare excelentă pentru administraţia lui Obama. Ei menajează oligarhii, ei menajează oamenii puternici pentru că ei preferă calea cea mai uşoară. Asta de fapt mi-a atras atenţia. Eu nu prea ştiam de domnul Plahotniuc până a se întâlni Victoria Nuland cu el. Dar atunci când asistenta Secretarului de Stat se întâlneşte cu cineva care este implicat în jaf, potrivit raportului Heritage Foundation, noi trebuie să ne uităm cu atenţie la asta. Eu cred că administraţia Obama nu trebuie să tolereze aceşti oligarhi şi dictatori. Asta mă scoate din sărite. Ei predică despre statul de drept, libertate şi democraţie, însă politicile administraţiei Obama au un efect exact opus. Aşadar, aceşti băieţi nu practică ceea ce predică. Este ca şi cum n-ai auzi răul, nu l-ai vedea, n-ai vorbi despre rău, însă, selectiv. Dacă nouă nu ne place de cineva, mergem după el. Dar dacă e vorba de cineva care spune „Hei, noi vrem să fim buni cu voi”, atunci din motive lipsite de logică nu facem absolut nimic. Asta mă înnebuneşte”, a declarat fostul purtător de cuvânt al Pentagonului.
„Corect. Ei se prefac că au o morală înaltă. Ai dreptate când spui că politica externă a preşedintelui Obama se rezumă la a menaja aceşti indivizi corupţi, sau şi mai rău, la a menaja ţări comuniste sau ţări care finanţează terorismul. Vedem asta şi în Iran. Vedem cum Obama refuză să sprijine Israelul sau cum e lipsit de acţiune în privinţa Cubei şi a Moldovei. Vedem asta în întreaga lume. Nu putem să facem altceva decât să observăm că politica externă a lui Obama face ca întreaga lume să devină un loc mai periculos. J.D., ne-ai spus o poveste interesantă, asemenea unei conspiraţii dintr-un film James Bond, dar e ceva ce se întâmplă cu adevărat. Preşedintele nostru permite ca banii noştri să fie implicaţi în asta”, a conchis Liz Wheeler.
Sursa:jurnal.md
Poetul, prozatorul şi eseistul Emilian Galaicu-Păun anunţă că va renunţa la Premiul Naţional pentru literatură, primit în 2015, în cazul în care lui Traian Vasilcău nu i se va retrage titlul acordat în acest an.
„Eu unul nu voi sărbători pe 27-31 august, ci voi păstra un lung moment de reculegere, pentru toate valorile noastre pierdute. Totodată, declar cu toată responsabilitatea că în cazul în care nu i se retrage titlul lui Traian Vasilcău, mă văd silit să renunţ la Premiul Naţional pentru literatură, primit în 2015 (nu voi putea întoarce, dintr-o dată, toţi banii – cheltuiţi pe medici şi alte griji (mde, sunt un om sărac…) –, dar pot presta servicii publice gratuite în folosul comunităţii, cum ar fi măturatul străzilor etc)”, scrie Emilian Galaicu-Păun, într-o postare pe blogul său de pe Europa Liberă.
Mai mult, poetul îi îndeamnă şi pe alţi laureaţi ai Premiului Naţional să procedeze la fel, pentru ca gestul să ajungă în atenţia autorităţilor.
„Marele Pas Greşit a şi fost făcut prin acordarea Premiului Naţional în domeniul Literaturii unui versificator acuzat de plagiat, al cărui nume „supt vremi” s-a tot schimbat în aceşti ani, fără să devină unul de referinţă în ale literelor naţionale, premiu acordat în dauna unor scriitori de primă mână cum ar fi poeta Marcela Benea sau eseistul Mircea V. Ciobanu. (Nu pot să nu mă întreb, în paranteză, cum va înghiţi distinsul critic şi poet Andrei Ţurcanu, şi el laureat 2016, afrontul de a lua ex aequo et bono acelaşi premiu. Trec peste jalnicele dezminţiri ale proaspătului laureat-plagiator, care continuă să trişeze – nu-i vorba de o singură poezie, ci de un ciclu de poeme, publicat în nr. 4/1988 al revistei Orizontul. Curios, şi pe autoarea poemelor, Doina Uricariu, va încerca s-o convingă că „a fost lucrat” de kaghebişti?!”, scrie poetul.
Emilian Galaicu-Păun mai spune că este uimit de tăcerea preşedintelui Uniunii Scriitorilor, Arcadie Suceveanu, membru al Comisiei de Acordare a Premiului Naţional, „care ar fi trebuit să se sesizeze primul, încă din faza admiterii dosarelor”.
„Toată lumea literară de la Chişinău cunoaşte povestea încă din anii ’90, nefiind nici primul, şi nici ultimul caz de plagiat. (Ce păţesc plagiatorii de rang înalt în România, dar şi în Germania, Ungarie şi alte ţări europene, s-a văzut – doar că-n ţara furtului miliardului, cui îi mai pasă de proprietatea intelectuală?!…)”, continuă poetul.
„Nu faptul în sine că a fost răsplătit – adevărat, din fonduri publice, cu Cel Mai Important Premiu al RM –, pentru servicii extraliterare (insul e unul dintre bloggerii lui Plahotniuc, şi cu asta s-a spus totul!), un ordinar hoţ intelectual, ci monumentala gafă a Guvernului Pavel Filip de a dărâma un sistem valoric de bine de rău constituit în aceşti ani, inclusiv cu aportul Ministerului Culturii (graţie Programului de Editare a Cărţii Naţionale), în chiar preajma jubileului de 25 de ani ai ţării, mă face să cred că cireaşa de pe tortul Independenţei de fapt e bomboana de pe coliva mortului”, conchide Emilian Galaicu-Păun.
Precizăm că Traian Vasilcău este unul dintre laureaţii Premiului Naţional din acest an. Desemnarea acestuia a scandalizat opinia publică, iar scriitorul Gheorghe Erizanu l-a învinuit public de plagiat. Potrivit lui Erizanu, bloggerul Traian Vasilcău a publicat în 1988 poezia „O fărâmă de bine”, care ar face parte din volumul „Ochiul Atroce” semnat de Doina Uricariu şi publicat în 1985. De cealaltă parte, Vasilcău a spus că aceasta este o făcătură kgb-istă. De menţionat că Traian Vasilcău este cunoscut pentru textele sale în susţinerea Partidului Democrat din Moldova şi pentru materialele în care critică dur opoziţia.
Premiul Naţional se decernează atât individual, cât şi colectivelor de autori, pentru realizări remarcabile, care au contribuit la promovarea imaginii ţării pe plan internaţional şi au avut un impact considerabil asupra progresului tehnico-ştiinţific şi socio-economic, asupra culturii naţionale şi mondiale. Premiul a fost instituit cu scopul de a recunoaşte şi a încuraja activităţi de cercetare, dezvoltare ştiinţifică şi tehnologică şi de stimulare a performanţelor artistice şi sportive. Valoarea Premiului Naţional este de 100 de mii de lei.
Sursa:jurnal.md
Nu va fi o postare optimistă, din păcate.
Am avut ocazia să spun ce cred despre aceşti 25 de ani ce au trecut, despre prezentul ţării noastre şi despre viitorul ei. Viitorul acestei ţări nu e „scris” undeva. El depinde doar de noi şi ce vom face, cât de mult ne vom împăca cu situaţia actuală.
Vreau doar să spun că oamenii care acum pretind că reprezintă statul, nu ne reprezintă. Fie statul nu mai este al nostru, fie ei ocupă locurile pe care le ocupă împotriva voinţei oamenilor. Deşi îşi imaginează cine ştie ce, totuşi nu este ţara lor. De aceea tot repet că ei sunt pur şi simplu nişte escroci ce au ajuns unde au ajuns împotriva voinţei oamenilor. Ei uzează fără voie automobilele plătite de noi, ocupă fără voie cabinetele plătite de noi, rod fără voie fotoliile plătite de noi. Plus la asta, mai şi fură tot din banii noştri.
Eu cred, în special de această sărbătoare, că ei nu merită să stea pe scenă şi să ne felicite. Ei sunt motivul din care ţara asta nu este într-adevăr, independentă. Pentru că un stat independent nu se supune unei forţe externe, fie asta un stat străin, fie asta un grup de oameni dinafara instituţiilor statului. Un stat independent se supune doar legilor şi oamenilor acelui stat. Ei bine, nu este cazul Moldovei. Din cauza celor ce acum se numesc „guvernare” şi în special al şefului lor dinafara statului.
De aceea, eu voi merge în piaţă. Şi îi îndemn pe toţi să meargă. Pentru că e sărbătoarea mea, a noastră, nu a lor.
Şi de va ieşi Candu pe scenă, voi striga „La puşcărie” şi voi spera să mă susţină oameni din jurul meu.
Şi de va ieşi Filip pe scenă, voi striga „Demisia”, pentru că nu este prim-ministru ci este un escroc votat de un Parlament cumpărat.
Şi de vor ieşi oricine ce reprezintă această aşa-zisă „guvernare”, le voi striga pe ambele, pentru că nu au câştigat alegeri să se numească „guvernare” şi pentru că nici nu vor câştiga alegeri niciodată. Nu sunt capabili.
Iar principalul motiv din care voi ieşi în piaţă este ca să mă asigur că persoana pe nume Vladimir Plahotniuc să înţeleagă că nu are ce căuta în piaţă. Dacă vom ieşi noi, el va trebui să stea acasă.
Foarte mult aş vrea să am gânduri mai luminoase pentru ziua în care ţara pe care o iubesc împlineşte un sfert de secol. Nu am de unde. Un singur lucru îi doresc acestei ţări – ca la 30 de ani să avem o cu totul altă ţară, unde oamenii au speranţă şi au încredere în ziua de mâine. O ţară, unde nu e uşor (pentru că nu vom fi Elveţia în cinci ani), însă unde pur şi simplu ştii că mâine va fi ceva mai bine. O ţară, în care ştii că eşti protejat de lege. Cei ce pretind că ne reprezintă nu sunt capabili să ne dea anume aceste sentimente. Ne-au otrăvit această aniversare. Pentru că au furat şi au minţit prea mult. Pentru că ne-au înjosit şi ne-au făcut de ruşine în toată lumea. Pentru că încrederea nu se „restabileşte” – ea nu se iroseşte aşa cum au făcut-o ei.
Pentru că e ţara mea, pe 27 august o să ies în piaţă.
Sursa:jurnal.md
Ministrul de Interne Alexandru Jizdan a ajuns general. Gradul i-a fost oferit printr-un decret semnat ieri de şeful statului, la propunerea premierului Filip.
Jizdan, care face parte din anturajul apropiat al oligarhului Vladimir Plahotniuc, a fost numit ministru de Interne la începutul acestui an, pe fondul protestelor antiguvernamentale de amploare. Noul şef de la Interne a fost învestit la miez de noapte, pe ascuns, de rând cu toţi membrii Guvernului Filip, pe 20 ianuarie, în timp ce zeci de mii de oameni protestau în stradă.
Înainte de a ajunge ministru, Jizdan a deţinut funcţia de director adjunct al Serviciului de Informaţii şi Securitate (2015-2016). Anterior, acesta fusese demis din cadrul Ministerului de Interne pe fondul scandalului „Pădurea Domnească”.
Anterior, RISE Moldova a publicat un set de înregistrări audio în care politicianul prorus Renato Usatîi descria în detalii relaţia sa pe bani cu ofiţerii Alexandru Jizdan şi Alexandru Pânzari. Cel din urmă a fost adjunctul lui Jizdan la DSO. Renato Usatîi povestea că poliţiştii Jizdan şi Pânzari îi prestează servicii contra cost. Afirmaţiile lui Usatîi au fost susţinute şi de mesajele electronice prin care cei doi ofiţeri îi trimiteau informaţii operative şi administrative din Ministerul Afacerilor Interne.
Numele lui Jizdan a figurat, în mod repetat, într-o notă informativă, potrivit căreia acesta, alături de alţi angajaţi ai MAI şi procurori, estorcau bani de la deţinuţi în cadrul acţiunilor de urmărire penală în dosarul penal Makena. Anterior, Jizdan a fost sancţionat disciplinar pentru obstrucţionarea unui alt dosar grav de corupţie – cazul Gemenii-Maidan.
Totodată, omg.md a publicat astăzi un ordin al ministrului de Interne, din octombrie 2004, în care se vorbeşte despre activităţile ilegale a trei ofiţeri MAI, printre care şi Jizdan.
Potrivit documentelor, în octombrie 2004, în urma unor operaţiuni speciale, în vizorul organelor MAI au ajuns trei ofiţeri din cadrul Direcţiei de combatere a crimei organizate – Alexandru Jizdan, Ion Ţurcan (actualul viceministru de Interne) şi Oleg Ţurcan, toţi fiind acuzaţi de patronajul în contrabanda adusă din Ucraina în Moldova, prin Transnistria.
În 2004, pentru a muşamaliza scandalul, Alexandru Jizdan şi Oleg Ţurcan au plecat din minister, în timp ce Ion Ţurcan a fost trimis în rezervă. Mai târziu, Jizdan a revenit la MAI, sub tutela viceministrului de Interne din acea perioadă, Valentin Zubic. După 2009, Zubic a plecat de la MAI în fruntea structurii paramilitare a oligarhului Vladimir Plahotniuc. Potrivit unor surse, anume Zubic i-a propus lui Plahotniuc să-l pună pe Jizdan la cârma Ministerului de Interne. Acesta din urmă şi-a dovedit loialitatea prin instituirea protecţiei speciale din partea MAI a casei şi oficiului oligarhului Plahotniuc.
Prim-ministrul român, Dacian Cioloş, care se află în prima vizită oficială în Moldova de la preluarea mandatului de premier, a avut la Chişinău o întrevedere şi cu liderii partidelor de opoziţie.
După întâlnirea cu oficialul român, liderul Platformei Demnitate şi Adevăr, Andrei Năstase, şi preşedinta Partidului Acţiune şi Solidaritate, Maia Sandu, au declarat că discuţiile s-au axat pe situaţia din Republica Moldova, riscul fraudării alegerilor prezidenţiale din toamnă, precum şi pe îngrijorările că banii oferiţi cu împrumut de România ar putea ajunge în buzunarul Partidului Democrat.
„Ne-am exprimat îngrijorarea că aceste alegeri pot fi fraudate şi ne-am exprimat îngrijorarea că aceşti bani oferiţi de România ar putea să fie folosiţi de către partidul de la guvernare şi mă refer aici la Partidul Democrat. Personal, mi-am exprimat regretul că împreună cu aceşti bani n-a venit şi DNA-ul, să vadă ce se va întâmpla cu aceşti bani şi ce s-a întâmplat şi cu alţi bani care au venit din UE şi SUA”, a precizat Andrei Năstase, menţionând că „îngrijorările au fost văzute ca fiind reale”.
„Am discutat despre situaţia din Republica Moldova. Am vorbit despre cum se văd lucrurile de la Chişinău şi dacă există anumite diferenţe faţă de cum se vede situaţia de la Bucureşti. Ne-am exprimat anumite îngrijorări în raport cu modul în care se pregăteşte şi această campanie electorală, pentru că sunt mai multe lucruri care indică asupra faptului că această guvernare nu-şi doreşte organizarea în mod corect a alegerilor. Şi am vorbit despre importanţa unor relaţii foarte bune între Republica Moldova şi România şi cum poate fi îmbunătăţită conlucrarea”, a declarat liderul PAS, Maia Sandu.
În cadrul întrevederii, s-a discutat şi despre propaganda mediatică, „susţinută de cei care pretind că fac integrare europeană”, a spus Andrei Năstase. Totodată, a precizat liderul Platformei DA, oficialităţile de la Bucureşti au dat asigurări că vor urmări ce se întâmplă cu banii veniţi de la contribuabilii români.
„Am făcut un apel către prim-ministru şi cei care îl însoţeau, că ar trebui să se facă investiţii în domenii importante în RM, ar fi bine ca mai multă presă din România să fie prezentă aici, ca presa de investigaţie, care nu mai este luată în seamă de guvernarea RM, să fie ajutată şi stimulată. Care vor fi reacţiile, vom vedea pe viitor”, a mai spus Năstase.
„Cât priveşte candidatul unic, decizia noastră de a participa la alegerile din această toamnă cu un candidat comun a fost salutată de prim-ministrul Cioloş”, a punctat liderul Platformei Demnitate şi Adevăr.
Sursa:jurnal.md
Platforma Demnitate şi Adevăr a lansat o declaraţie cu privire la pericolul fraudării alegerilor prezidenţiale. Potrivit membrilor Platformei, se pregăteşte fraudarea prezidenţialelor, iar prin acest mod guvernarea încearcă să se menţină la putere. Reprezentanţii mişcării protestatare mai spun că îngrijorările vin după ce Comisia Electorală Centrală a anunţat numărul total de alegători înscrişi în Registrul de Stat al Alegătorilor.
„Platforma Demnitate şi Adevăr a atenţionat în repetate rânduri societatea civilă, partenerii de dezvoltare, reprezentanţele străine acreditate la Chişinău despre faptul că regimul oligarhic pregăteşte o fraudare masivă a alegerilor prezidenţiale din 30 octombrie, la etapa întocmirii listelor electorale şi tipăririi buletinelor de vot. Dovada că temerile expuse nu au fost întâmplătoare şi sterile a venit chiar din partea Comisiei Electorale Centrale, care a anunţat că numărul total de alegători înscrişi în Registrul de Stat al Alegătorilor, la data de 22 august 2016, este de 3 237 032”, se arată în declaraţie.
Astfel, reprezentanţii mişcării protestatare spun că societatea civilă şi partidele de opoziţie trebuie să-şi unească forţele pentru a cere guvernării să revadă de urgenţă Registrul de Stat al Alegătorilor şi să excludă milionul de „suflete moarte” din listă.
În aceste condiţii, Platforma Demnitate şi Adevăr face un apel către organizaţiile internaţionale şi partenerii de dezvoltare. „Facem apel către OSCE, organizaţiile internaţionale şi partenerii de dezvoltare să exercite presiuni asupra regimului pentru a curma fraudarea de proporţii a alegerilor prezidenţiale”, se menţionează în declaraţie.
Vedeţi mai jos declaraţia Platformei Demnitate şi Adevăr:
Platforma Demnitate şi Adevăr a atenţionat în repetate rânduri societatea civilă, partenerii de dezvoltare, reprezentanţele străine acreditate la Chişinău despre faptul că regimul oligarhic pregăteşte o fraudare masivă a alegerilor prezidenţiale din 30 octombrie, la etapa întocmirii listelor electorale şi tipăririi buletinelor de vot.
Dovada că temerile expuse nu au fost întâmplătoare şi sterile a venit chiar din partea Comisiei Electorale Centrale, care a anunţat că numărul total de alegători înscrişi în Registrul de Stat al Alegătorilor, la data de 22 august 2016, este de 3 237 032.
Potrivit logicii CEC, numărul alegătorilor în Republica Moldova creşte constant. În 2005 erau 2,3 milioane de alegători; în 2014 – 2,8 milioane, iar în 2016 deja 3,2 milioane de cetăţeni cu drept de vot. Şi asta în condiţiile în care fenomenul migraţional a luat amploare, zilnic părăsind ţara 106 oameni, conform Organizaţiei Naţiunilor Unite. Este critică şi situaţia demografică, mortalitatea fiind mai mare decât natalitatea în proporţie de 6 la 5, după cum atestă rapoartele internaţionale.
Experţii independenţi consideră că cifra reală a populaţiei stabile din RM este aproximativ de 2,5 milioane. Respectiv, numărul real al alegătorilor este de circa 2 milioane. Deci, diferenţa dintre această cifră şi cea „oficială” prezentată de CEC constituie peste 1 milion de cetăţeni, adică cca 50% din numărul de alegători.
Iată cum guvernarea vrea să se menţină la putere. Fraudarea alegerilor face parte din acelaşi arsenal de metode criminale cu care operează acest regim oligarhic şi cleptocratic.
„Nu contează cine câştigă alegerile, este important cine numără voturile”, acesta este sloganul, lansat de Stalin, de care se conduc şi astăzi guvernanţii.
În aceste condiţii, considerăm necesar conjugarea eforturilor societăţii civile şi a partidelor de opoziţie pentru a cere guvernării să revadă de urgenţă Registrul de Stat al Alegătorilor şi să excludă milionul de „suflete moarte” din lista votanţilor.
Facem apel către OSCE, organizaţiile internaţionale şi partenerii de dezvoltare să exercite presiuni asupra regimului pentru a curma fraudarea de proporţii a alegerilor prezidenţiale.
Avem mai mulţi alegători decât populaţie, iar în prezent asistăm la pregătirea celei mai mari fraude electorale din Republica Moldova. Afirmaţiile au fost făcute la emisiunea Ora Expertizei de la Jurnal TV. Mai mult, invitaţii au declarat că aceste alegeri prezidenţiale sunt cruciale pentru viitorul ţării.
„Avem o cifră oficială, care este de trei milioane 227, şi CEC-ul aşa şi o să spună, cifra asta oficială de unde o luăm? din registrul de stat al populaţiei care acum numără până la patru milioane circa şi atunci legal, moldoveneşte, este totul ok, dar pe de altă parte această cifră oficială prezentată de CEC, de autoritatea care se ocupă de alegeri, nu corespunde realităţii. Şi atunci întrebarea nu ştiu, este retorică sau nu, mergem la alegeri ca să numărăm ce? Deci, avem alegători mai mulţi ca populaţie, ceea ce în natură nu poate exista de principiu”, a declarat analistul politic Victor Ciobanu.
„Noi asistăm acum la pregătirea celei mai mari fraude electorale din istoria Republicii Moldova. Bandiţii aceştia se joacă cu focul, deci ei au aprins fitilul. Ar trebui cumva să-l taie, pentru că o să fie o explozie socială nemaipomenită. Este imposibil, este inadmisibil ca timp de zece ani populaţia Republicii Moldova să crească cu un milion, când este foarte clar că noi suntem codaşii lumii la natalitate”, consideră membrul Platformei Demnitate şi Adevăr Vasile Năstase.
„Principalul instrument de fraudare este următorul: înainte de alegeri, aşa cum e acum, se declară un număr exagerat de alegători, respectiv trebuie să fie şi numărul de buletine, fiind că codul electoral spune că numărul de buletine trebuie să fie egal cu numărul de alegători în liste, iată în 2014 s-au făcut 315 mii de buletine în plus, e destul al două secţii de votare să fie două buletine în plus, ai pus ştampila, şi mai ales că anul trecut şi în 2014 le înghiţeau şi deţinuţii pe la Soroca”, spune fostul membru al CEC Ştefan Urâtu.
Invitaţii emisiunii au mai spus că autorităţile nu sunt interesate să reducă numărul fraudelor la alegeri.
„Impresia mea este că guvernarea deja nu o să facă regulă în aceste liste, deci să fim conştienţi că la alegeri vom merge cu această cifră de trei milioane 327, care este oficială, o să vedeţi explicaţiile pe care deja le ştim, că aşa se importă şi nu ştiu ce. Unica soluţie ca aceste alegeri să nu fie fraudate masiv, de minimizat această fraudă, constă în observatorii naţionali şi aici cred că toate partidele care participă, inclusiv cele care nu participă, aş crede că ar trebui să facă front comun ca să se ajungă odată la verificarea rezultatelor”, menţionează Victor Ciobanu
„Nu poţi să vorbeşti despre alegeri libere şi corecte în această situaţie, când te minte din toate direcţiile, adică nu este concurenţă cine a face mai bine, dar cine mai rău şi cine mai obraznic. Pe mine mă îngrijorează, fiind că în toate domeniile, nu numai aici, şi la finanţe, şi la ce vreţi, dar aici e cel mai important, fiind că asta e temelia democraţiei, el aici fură puterea, dar pe urmă cu puterea îţi fură orice drept al tău”, spune Ştefan Urâtu.
„De fapt asta este cea mai mare afacere a lui Plahotniuc în Republica Moldova, pentru că el nu investeşte în economia naţională, el nu plăteşte impozite la stat. El de ce are nevoie de trei milioane de buletine de vot? Pentru că el ştie că o parte din cetăţenii noştri care sunt plecaţi în Italia, Portugalia în străinătate, nu o să vină să voteze. Eu cred că un rol foarte mare în a opri această fraudă este societatea, sunt cetăţenii Republicii Moldova, care trebuie să ia act de toate aceste lucruri, trebuie să se informeze nu putem lăsa lucrurile în acest hal, pentru că aceste alegeri sunt cruciale pentru Republica Moldova”, a declarat Vasile Năstase.
Reprezentanţii Serviciului de presă al Comisiei Electorale Centrale nu au fost de găsit pentru comentarii. Nici prim-vicepreşedintele PD, Vladimir Plahotniuc, nu a răspuns la telefon pentru a beneficia de dreptul la replică. Precizăm că, acum două zile, CEC-ul a emis un comunicat în care a anunţat că numărul total de cetăţeni înscrişi în Registrul de Stat al Alegătorilor depăşeşte 3,2 milioane.
Sursa:jurnal.md
Dacă furtului miliardului s-ar fi întâmplat în România, investigația acestuia ar fi putut să dureze și un an, și doi ani, întrucât totul depinde de numărul tranzacțiilor financiare, de țările în care s-au derulat. În același timp, pentru ca lupta cu flagelul corupției în Republica Moldova să fie eficientă, trebuie identificați câțiva procurori care vor să curețe propriul sistem, care-s cinstiți și care nu trebuie lăsați singuri. Declarațiile au fost făcute de Laura Codruța Kövesi, procuror-șef al DNA.
„De obicei, o investigaţie complexă poate să dureze şi un an, şi doi ani, depinde de tranzacţiile financiare pe care le investighezi, de numărul lor, de ţările în care s-au derulat, pentru că, spre exemplu, avem multe situaţii în care avem comisii rogatorii în ţări considerate a fi paradis fiscal, de unde nu primim răspunsuri. În cazul Cipru, care la fel este considerat un paradis fiscal – sunt mii şi mii de comisii rogatorii – câteodată stai şi un an, şi doi să-ţi spună prin ce conturi s-au derulat tranzacţiile. E greu să fac o comparaţie. Au fost şi la noi în urmă cu 10-12 ani astfel de cazuri: Fondul Naţional de Investiţii şi domnul Vântu (Sorin Ovidiu Vântu – n.r.) care administra acest fond. A fost un caz celebru – cam 300 de milioane de euro a fost paguba la vremea respectivă. S-au făcut investigaţii, au fost trimise în judecată… Totuşi, este foarte greu să compar”, a răspuns Laura Codruţa Kövesi, întrebată în cât timp ar fi investigat DNA furtul miliardului, potrivit anticoruptie.md.
În ceea ce priveşte lupta cu corupţia în Republica Moldova, Kovesi este de părere că prima condiţie ar fi independenţa sistemului de magistratură.
„Procurorii trebuie să fie cei care conduc ancheta şi cred că este important să existe o structură specializată a Procuraturii care să facă astfel de investigaţii, iar în acea structură să lucreze procurori independenţi şi profesionişti. Noi am cunoscut în activitatea noastră şi poliţişti, şi procurori din Republica Moldova foarte profesionişti, cu care am avut câteva cooperări. Cred că există acolo oameni care vor să facă treabă şi care sunt buni, dar trebuie să li se creeze cadrul”, a declarat procurorul-şef al DNA.
De asemenea, Laura Codruţa Kövesi este de părere că procurorul general trebuie să fie procuror, pentru ca să ştie exact problemele cu care se confruntă sistemul. „Cel puţin la structura Anticorupţie ar trebui cu siguranţă să fie un procuror. Trebuie sprijinit, să aibă ce-i trebuie. Că aşa, ştiţi cum e şi la noi: dacă mâine rămâne DNA-ul fără bani de la buget, fără posturi, mai schimbă pe ici, pe colo două-trei infracţiuni şi rămâi fără competenţă, nu ai ce să faci. Deci, chiar trebuie sprijiniţi. La noi societatea civilă a avut un rol important, ani de zile, pe tot ce înseamnă lupta anticorupţie”, a spus procurorul-şef al DNA.
Pentru ca reforma Procuraturii să funcţioneze trebuie găsite câteva persoane cinstite în cadrul sistemului de la care să înceapă curăţirea instituţiei, a mai subliniat Laura Codruţa Kövesi.
„Mă îndoiesc că toţi procurorii din Republica Moldova sunt corupţi. Mai sunt şi procurori care nu sunt corupţi şi care vor să facă ceva. Curăţirea propriului sistem trebuie să fie o prioritate pentru ei. Deci, ei trebuie ajutaţi, nu trebuie lăsaţi singuri. Şi la noi este foarte important ca procurorul să ştie că este independent. Dacă el ştie că deschide două investigaţii pe prietenul deputatului X care este procuror şi a doua zi vine deputatul X şi poate să-l schimbe din funcţie sau vorbeşte cu CSM-ul sau cu ministrul Justiţiei şi e sancţionat disciplinar, atunci niciodată n-o să se schimbe nimic”, a mai spus procurorul-şef al DNA.
Sursa:independent.md
Campania „Nu mă tem” ia amploare. Tot mai mulţi oameni anunţă că pe 27 august vor veni în Piaţa Marii Adunări Naţionale pentru a-şi manifesta nemulţumirea faţă de clasa politică. Astfel, internauţii postează tot mai multe mesaje video prin care spun că de Ziua Independenţei ei vor fi în centrul capitalei pentru a spune: „Nu mă tem”.
„Primul pas a fost făcut, campania a luat amploare şi tot mai multă lume din toată Republica Moldova şi-au anunţat prezenţa pe 27 august în PMAN. Despre campanie vorbesc toţi, mai ales cei din anturajul guvernării. Nu trebuie să ne oprim aici, Campania „Nu mă tem” este campania ta, tu eşti responsabil de ea, împreună cu noi toţi”, spun organizatorii.
O manifestaţie similară va fi organizată şi la Londra. Moldovenii din diasporă anunţă că vor ieşi în faţa Ambasadei Republicii Moldova în Anglia pentru a cere tragerea la răspundere a celor vinovaţi de jaful secolului.
„Sunt sigur că indiferent de câţi ani nu ne-am afla în străinătate, continuăm să urmărim ştirile din Moldova şi să monitorizăm situaţia de acasă pentru că ne pasă şi nu suntem indiferenţi de ceea ce se întâmplă acasă. Pe 27 august, vă invit să fim solidari cu cei de acasă şi să spunem nu corupţiei, nu fraudelor şi da investigaţiei depline a fraudei bancare.Sunt sigur că mulţi din noi doresc la un moment dat să se reîntoarcă acasă ca să activeze sau să iniţieze o afacere”, a scris Sergiu Sagaidac pe o reţea de socializare.
„Ne-am dori probabil o ţară fără corupţie, cu şanse egale pentru toţi, unde să te poţi dezvolta ca personalitate şi unde să poţi dezvolta o afacere, fără a fi persecutat de către funcţionari de stat. Doar împreună suntem o forţă şi doar împreună putem fi auziţi. Cei de acasă contează pe suportul nostru”, a adăugat fostul angajat al Băncii Sociale.
Mai mult, organizatorii evenimentului au anunţat că a fost creată o pagină similară cu scopul de a compromite această manifestaţie. „Cum şi am aşteptat, campania noastră i-a revoltat rău pe cei care tind să ne ţină în robie, a fost creată recent o pagină falsă similară cu cea a noastră, diferenţa este că în ea se bagă mulţi bani, este sponsorizată. Scopul sutelor de bloggeri şi trolli este de a discredita şi înăbuşi ideea sinceră şi curată pe care o avem cu toţii împreună”, spun ei.
Amintim că şi unii membri ai Platformei Demnitate şi Adevăr s-au alăturat campaniei „Nu mă tem”. „De mici copil, obişnuiam pe 27 august, împreună cu părinţii, să vin aici în PMAN. Era o zi de mare fericire. M-am născut într-un stat liber, într-un stat independent. Cu regret, la 25 de ani nu pot spune acest lucru. Actuala guvernare îşi bate joc de ţară, în special de tineri. Pe 27 august eu voi veni aici în PMAN. Vreau să-i văd în ochi pe cei care îmi fură ţara, care îmi fură viitorul. Eu nu mă tem”, afirmă Liviu Vovc.
„Eu nu mă tem. Nu mă tem să spun adevărul oricât de dur el ar fi. După 25 de ani de independenţă, încă 25 de ani trebuie să mai plătim miliardele furate de cei care organizează acum parade militare într-un oraş care arată ca după război. Câte miliarde trebuie să mai fie furate ca să ne mai deşteptăm odată? Eu voi fi pe 27 august în PMAN, pentru ca cei de la guvernare să nu creadă că viaţa lor e din zahăr”, a spus şi Dinu Plângău.
„Pe 27 august voi fi în PMAN pentru a huidui această guvernare. Noi nu avem un stat independent. El este capturat de Plahotniuc şi de această guvernare oligarhică”, spune Ruslan Verbiţchi, un alt membru al Platformei DA.
Pe 27 august, autorităţile intenţionează să organizeze, printre altele, o paradă cu prilejul Zilei Independenţei, la care vor participa peste şase mii de militari.
Sursa:jurnal.md
Ciudăţeniile se ţin lanţ în Republica Moldova. Ultima transpare din informaţiile oficiale furnizate de Comisia Electorală Centrală. Potrivit acestora, numărul persoanelor cu drept de vot în Republica Moldova este cu mult mai mare decât numărul total al populaţiei. Aceasta alimentează temerea că guvernarea oligarhică detestată (controlată de PD) ar pregăti trucarea alegerilor prezidenţiale din 30 octombrie, scrie jurnalistul Vitalie Călugăreanu, într-un editorial pe Deutsche Welle.
Potrivit statisticilor internaţionale, zilnic, Moldova este părăsită de 106 oameni, fiind ţara cu cea mai mare rată de scădere a populaţiei din lume (potrivit BBC). În fiecare oră sunt înregistrate 5 naşteri, 6 decese, iar câte patru moldoveni emigrează din cauza sărăciei.
Cu toate acestea, cu două luni înaintea alegerilor prezidenţiale, Comisia Electorală Centrală de la Chişinău a anunţat o creştere spectaculoasă a numărului cetăţenilor cu drept de vot – mai mare chiar decât numărul total al populaţiei.
Ultimul recensământ al populaţiei şi locuinţelor s-a desfăşurat în Republica Moldova în luna mai 2014. Recensământul a fost finanţat de UE. Nici până astăzi, însă, rezultatele nu au fost făcute publice, iar societatea civilă şi jurnaliştii cred că tărăgănarea anunţării rezultatelor ar avea legătură cu un plan al guvernării de manipulare a rezultatelor în interes politic propriu. Totuşi, rezultatele preliminare ale recensământului, făcute publice (parcă din greşeală) de Biroul Naţional de Statistică (BNS), arătau că în Moldova populaţia ţării a scăzut la 2.913.281 de persoane.
După apariţia acestei cifre, BNS a dezminţit informaţia, dar nu a mai anunţat o altă cifră privind numărul populaţiei. Comisia Electorală Centrală a anunţat, însă, că numărul total de alegători înscrişi în Registrul de Stat al Alegătorilor din Republica Moldova, la data de 22 august 2016, este de 3.237.032.
Risc de manipulare a voturilor
Urmare a acestei discrepanţe, reprezentanţii societăţii civile au lansat supoziţia că guvernarea (super-desconsiderată pentru corupţie) şi-ar pregăti terenul pentru falsificarea alegerilor, adică atragerea la vot a „sufletelor moarte”.
Pentru comparaţie: în 2005, în Republica Moldova erau 2,3 milioane de alegatori; în 2014 – 2,8 milioane, iar în 2016 – aproape 3,3 milioane de alegători (în condiţiile în care numărul populaţiei, oficial, descreşte dramatic şi alarmant).
Comisia Electorală Centrală a precizat că din numărul total de alegători incluşi în Registrul de Stat al Alegătorilor, doar 2 853 802 cetăţeni cu drept de vot sunt atribuiţi pe circumscripţiile electorale, restul „cuprinzând persoanele fără reşedinţă şi cetăţenii cu drept de vot domiciliaţi în unităţile administrativ-teritoriale din stânga Nistrului, aflate provizoriu în afara controlului suveran al autorităţilor constituţionale ale Republicii Moldova”.
„Din cauza corupţiei şi incapacităţii, nici o instituţie de stat din Moldova nu funcţionează în limitele normalităţii. Statistica serveşte politica. Clasa politică, integral şi profund, foloseşte statistica pentru a se menţine la putere”, susţine analistul Gheorghe Costandachi.
„Cifra anunţată de CEC este ‘umflată’ artificial pentru a putea jongla cu rezultatul alegerilor, pentru a putea ridica artificial procentajul unui anumit candidat şi a manipula numărul de voturi în favoarea lui. Biroul Naţional de Statisitică ar trebui să vină cu date concrete în acest caz. Dar nu cred că o va face”, a menţionat, la rândul său, expertul în sociologie electorală Ion Mocanu.
„Nu avem garanţia deplină că Registrul Alegătorilor reflectă cu fidelitate şi acurateţe adevărata situaţie a alegătorilor din Republica Moldova, repetând într-un fel situaţia din 2009. Motivele sunt diverse. Mobilitatea înaltă a alegătorilor, rata de emigraţie, relocalizarea unor grupuri mari de populatie din mediul rural şi din Transnistria în oraşele de pe malul drept al Nistrului, dar nu aş exclude nici anumite interese de a exploata instrumentele statistice în scopuri partizane. Sporirea cu peste 600.000 de alegători a listelor pe care le gestionează CEC în ultimii 10 ani ridică întrebări legitime. Şi nu cred că cineva poate justifica discrepanţele năucitoare dintre populaţia activă şi numărul de 3.327.032 alegători înscrişi în Registru. Nu am văzut explicaţii plauzibile pe acest subiect”, a comentat, pentru DW, directorul IDIS „Viitorul”, Igor Munteanu.
Sursa:jurnal.md
Omul de afaceri Ion Sturza consideră că autorităţile de la Chişinău încearcă să ţină în secret condiţiile Fondului Monetar Internaţional, menţionând că guvernarea nici nu are de gând să îndeplinească aceste condiţii.
„Cel mai păzit secret – înţelegerile preliminare cu FMI. Din start vreau să menţionez, sunt în favoarea unui acord cu FMI! Este singura oportunitate a Republicii Moldova de a păstra o brumă de stabilitate macroeconomică în condiţiile unei politici bugetar-fiscale şi economice jalnice. Dar FMI nu ar fi FMI dacă nu ar pune, după multe tergiversări şi umiliri din partea Moldovei, şi nişte condiţii draconice”, a scris Ion Sturza pe o reţea de socializare.
„Tot mai mult mă conving că cei de la guvernare nici nu au de gând să realizeze aceste condiţii. În scrisoarea semnată de cei patru de la Răsărit au fost acceptate 19 precondiţii care trebuie realizate până la mijloc de septembrie. 14 dintre ele se referă la activitatea BNM, aparent, sunt condiţii tehnice: guvernare corporatistă (vot pentru viceguvernatori şi consiliul de supraveghere), transparenţă, dar şi împuterniciri de redresare şi rezoluţie a băncilor, legea Depozitarul Central. O fi fiind ei, deputaţii, docili, dar nu şi imbecili. Cum să voteze în câteva ore sute de pagini de legi extrem de complexe de care depinde soarta sectorului financiar?! Nu au votat nici pe 17 iulie, amânând votul pe …nu ştiu când”, a declarat Ion Sturza.
În acest context, omul de afaceri vorbeşte şi despre aceste condiţii: „în plus, până la şedinţa bordului trebuie să fie vândut pachetul „vitreg” de acţiuni de 42% de la banca „a”. Unui investitor strategic! Să-l văd! În banca „i” de separat activele proaste cu tot cu acţionarii, iar cele bune vândute unui strateg. Să-l văd! Nu cred că FMI şi alţi sponsori externi vor accepta, ca în trecut, bomji din Donbas. Şi la banca „v”, dorită foarte mult de BERD (din disperare), lucrurile pe neaşteptate s-au înrăutăţit. Portofoliul de neperformanţe a ajuns la 35%. Numai un „client” are datorii de 800 de milioane MDL! În gaj, piaţă de flori, sală de nunţi şi alte prostioare”.
„Dar cea mai importantă precondiţie este preluarea prin lege la datoria de stat a 13,2 miliarde de lei rezultate din furtul miliardului şi rectificarea bugetului (secvestru) cu aproape 4 miliarde de lei după calculele mele. Sincer, aceasta abia de ajunge pentru salarii şi pensii nemajorate. Statul are însă multe alte nevoi, dar şi arierate enorme. Este posibil, politic vorbind, aşa ceva?! Nu cred, chiar dacă maşina de vot e unsă bine cu dolari. Cei care s-au opus unui acord cu FMI, demolând pe rând 4(!) guverne, să-şi facă harakiri?! Să o văd şi pe asta şi îmi scot pălăria în faţa Ambasadei SUA la Chişinău! Aşa şi fac, cât sunt în căutarea unei pălării, domnul ambasador – în încercarea de a convinge FMI că moldovenii pot primi bani şi fără precondiţii”, a mai adăugat Sturza.
Sursa:jurnal.md
Preşedintele Platformei Demnitate şi Adevăr, Andrei Năstase, a avut o întrevedere cu Vytautas Landsbergis, fondatorul mişcării pentru Independenţa Lituaniei.
Subiectul discuţiilor a vizat evoluţiile social-politice şi economice ale celor două ţări, care au avut un trecut asemănător, precum şi situaţia actuală din Republica Moldova. A fost abordată şi tema alegerilor prezidenţiale din ţara noastră şi, în acest context, importanţa conjugării eforturilor pentru desemnarea unui candidat unic al forţelor democratice, antioligarhice.
Cu 25 de ani în urmă, Lituania şi Republica Moldova porneau din acelaşi punct: un trecut marcat de tiranie şi suprimarea libertăţii şi a voinţei populare, o ţară sărăcită şi destrămată. Istoria însă a dus cele două state pe drumuri diferite.
Andrei Năstase a menţionat că, din cauza unor guvernări incompetente, axate doar pe satisfacerea propriilor interese politice sau financiare, Republica Moldova a involuat şi s-a transformat în cea mai săracă ţară din Europa, cu un regim de guvernare cleptocratic, antipopular.
„În anii de după independenţă, voinţa poporului lituanian a adus la guvernare politicieni responsabili, care şi-au asumat mandatul primit de la oameni şi au făcut din Lituania o ţară prosperă şi europeană, cu o economie puternică, cu oameni liberi care trăiesc în bunăstare, cu o justiţie independentă şi corectă, cu un prezent şi viitor luminos. În contrapunct, Moldova, la cei 25 de ani de independenţă, a devenit un stat capturat de oligarhie, cu o justiţie subordonată, cu o guvernare coruptă şi o piaţă media concentrată 85 la sută în mâna unui singur om, care s-a autodeclarat stăpân al Moldovei”, a subliniat Andrei Năstase.
Liderul Platformei DA a menţionat că exemplul Lituaniei demonstrează că, dacă există voinţă politică, orice obstacol poate fi depăşit.
„M-am convins o dată în plus că trebuie să luptăm pentru drepturile noastre, să întoarcem ţara pe un drum care să ducă spre bunăstare. Trebuie să ne inspirăm din exemplul Lituaniei, să nu cedăm în faţa presiunilor şi să ne continuăm munca în interesul oamenilor, să fim aproape de ei, să găsim soluţii la problemele cu care se confruntă şi să nu permitem nimănui să ne mai îngenuncheze. Nu avem cale întoarsă. Trebuie să ne mobilizăm şi să le dăm lovitura finală celor care şi-au supus Republica Moldova şi oamenii acestei ţări”, a spus Andrei Năstase.
La rândul său, Vytautas Landsbergis a menţionat că urmăreşte cu atenţie evenimentele de la Chişinău şi este convins că ţara noastră poate avea un viitor european şi prosper, dacă politicienii se vor întoarce cu faţa spre oameni. Acesta este de părere că decizia opoziţiei democratice de a participa la alegeri trebuie să fie una responsabilă, eminamente politică şi bazată pe încredere reciprocă. Politicianul a mai accentuat faptul că ezitarea este păguboasă pentru mişcarea şi spiritul protestatar, atenţionând că este important ca oamenilor să nu li se ia şi speranţa, după ce le-a fost furat statul, economiile şi drepturile.
Menţionăm că primul Parlament al Republicii Moldova, ales în mod democratic, a fost şi primul care a recunoscut independenţa statului lituanian proclamată la 11 martie 1990.
Sursa:jurnal.md