Republica Moldova s-a întors de unde a pornit – la un stat autoritar, în care drepturile şi libertăţile oamenilor sunt doar pe hârtie şi la televizor. Or, după un sfert de secol, viitorul arată mai sumbru decât trecutul, afirmă preşedintele Platformei Demnitate şi Adevăr, Andrei Năstase, care a susţinut un briefing cu puţin timp în urmă.
„În 25 de ani, sistemul social din Moldova seamănă mai mult cu un instrument de genocid. Să fii bătrân în Moldova înseamnă să fii condamnat la o viaţă în sărăcie şi umilinţă. Să naşti şi să creşti un copil este un act de curaj, iar bănuţii, care-i dă statul sub formă de alocaţii, nu ajung nici de „pelincuţe”. Nu avem astăzi ce sărbători, decât un sfert de secol de eşecuri. Oamenilor nu le arde de parade şi focuri de artificii, când nu au cu ce îşi cumpăra medicamente şi cu ce plăti facturile”, a menţionat Andrei Năstase.
Vedeţi declaraţia completă a preşedintelui Platforma Demnitate şi Adevăr, Andrei Năstase, cu ocazia Zilei Independenţei:
Ţara noastră a împlinit 25 de ani. Dar după un sfert de secol de speranţă şi tranziţie, viitorul arată şi mai sumbru decât trecutul. E timpul să tragem linia şi să facem bilanţul, de unde am pornit, unde am ajuns şi pe ce drum mergem în viitor.
Spre marele meu regret, Republica Moldova s-a întors de unde a pornit: la un stat autoritar, în care drepturile şi libertăţile oamenilor sunt doar pe hârtie şi la televizor. Avem o ţară bolnavă de sărăcie, corupţie şi de nedreptate. Cei care, fie au luptat pentru independenţa noastră cu arma în mâini, fie au protestat în Piaţa Marii Adunări Naţionale sunt astăzi daţi uitării, şterşi din istorie, ca să încapă acolo ei şi partidele lor SRL.
Resimt acest sentiment de mâhnire şi mai profund pentru faptul că printre semnatarii Declaraţiei de Independenţă este şi un membru al familiei mele.
În cei 25 de ani, politicienii care s-au perindat la guvernare, au întors pe dos buzunarele oamenilor şi nu le-au furat doar banii, dar şi speranţa în ziua de mâine.
Ne mai aparţin doar simbolurile naţionale: limba, tricolorul, imnul şi dreptul la istorie, restul, în 25 de ani, ne-au fost furate.
Au schimbat vectorul ţării cum le-a convenit lor, ba cu Estul, ba cu Vestul.
Pentru a se menţine la guvernare sau a ajunge acolo, au divizat oamenii şi i-au întors unul împotriva altuia, pentru că o societate dezbinată este mai uşor de manipulat şi de jefuit.
Economia ţării a fost pusă pe brânci. În loc să vorbim astăzi despre bunăstarea oamenilor, noi contabilizăm doar atacuri raider, miliarde furate, bănci devalizate, afaceri ruinate, familii rătăcite prin străinătăţi, copii rămaşi fără tutela părintească.
Justiţia a devenit scutul fărădelegilor, iar slujitorii ei sunt apărătorii hoţilor şi părtaşi la schemele de sărăcire a oamenilor acestei ţări. Astăzi, dreptatea este de partea celor care au bani, iar oamenii simpli sunt persecutaţi şi batjocoriţi.
Da, asta este ţara noastră, unde pentru 5 harbuji stai la puşcărie ani de zile, iar pentru miliarde furate eşti la libertate şi continui să furi.
În 25 de ani, sistemul social din Moldova seamănă mai mult cu un instrument de genocid. Să fii bătrân în Moldova înseamnă să fii condamnat la o viaţă în sărăcie şi umilinţă. Să naşti şi să creşti un copil este un act de curaj, iar bănuţii, care-i dă statul sub formă de alocaţii, nu ajung nici de „pelincuţe”.
Am ajuns în anul 2016 ca spitalele să facă schimb de medicamente, pentru că nu au bani să le procure! Piaţa de medicamente s-a transformat într-un cartel. Avem cele mai scumpe preţuri din regiune, iar medicii pleacă peste hotare să-şi câştige existenţa.
Dar cel mai grav este că pleacă în căutarea unui trai mai bun tinerii – viitorul acestei ţări, pentru că aici, acasă, nimeni nu dă doi bani pe ei.
Oare asta este ţara pe care ne-am închipuit-o cu 25 de ani în urmă? Oare mult o să mai trăim în această stabilitate imaginară?
Eu, împreună cu echipa, am cutreierat Moldova, am fost la Nord, la Sud, la Estul şi Vestul ţării noastre, în sate şi oraşe. Peste tot am auzit de la oameni un adevăr trist – în Republica Moldova timpul s-a oprit în loc, parcă am rămas în 1991. Aceleaşi probleme şi aceeaşi stare de disperare şi deznădejde pentru ziua de mâine. Doar că, după 25 de ani de minciuni, promisiuni deşarte şi hoţii astronomice, produsul intern brut de astăzi este mai mic decât cel de atunci.
Nu avem astăzi ce sărbători, decât un sfert de secol de eşecuri. Oamenilor nu le arde de parade şi focuri de artificii, când nu au cu ce îşi cumpăra medicamente şi cu ce plăti facturile.
Mă adresez către guvernanţi, către cei care, pe 27 august, vor ţine la tribună discursuri elogioase, cinice şi perfide despre cât de bine trăim:
Vă îndemn să faceţi un bine oamenilor acestei ţări şi, la 25 de ani de la independenţă, să vă daţi cu toţii demisia. O să trăim mai bine fără voi, o să răsuflăm mai uşor când o să vă luaţi mâna de la gura oamenilor şi din buzunarul lor. Ţara are nevoie de o altfel de guvernare, de un altfel de Parlament, de un preşedinte al poporului.
Noi, oamenii acestei ţări, nu vom ceda. Sunt sigur că vom dărâma acest sistem corupt, care a pus ţara în genunchi, şi vom construi un stat liber, în care justiţia e dreaptă, economia este funcţională, iar oamenii privesc cu demnitate şi încredere în viitorul lor, aici, acasă.
Fiecare din noi este obligat în faţa copiilor şi părinţilor săi să ridice fruntea şi să lupte pentru un viitor demn.
Nu mai avem drum înapoi.
Dacă nu învingem acum, Moldova va rămâne pustie.
Preşedintele PPDA,
Andrei Năstase
Ambasadorul SUA la Chişinău, James Pettit, a felicitat cetăţenii Republicii Moldova cu prilejul celei de a 25-a aniversări de la proclamarea independenţei. Oficialul american a venit cu un mesaj video în limba română în care spune că Moldova mai are mulţi paşi de făcut spre progresul de care să se bucure toţi cetăţenii.
„SUA felicită Republica Moldova cu ocazia adversarii a 25 de ani de independenţă.
Suntem mândri că am fost primele ţări care au recunoscut independenţa Moldovei. În aceşti 25 de ani, Republica Moldova a făcut progrese pe calea integrării europene şi a depus eforturile necesare pentru a se apropia de standardele europene, pentru a-şi consolida economia şi a-şi dezvolta societatea.
25 de ani este o vârstă fragedă pentru un stat. Fiind o naţiune tânără, Moldova mai are mulţi paşi de făcut spre progresul de care să se bucure toţi cetăţenii.
Statele Unite au fost alături ca prieten şi partener de dezvoltare şi suntem bucuroşi să continuăm acest parteneriat minunat. 25 de ani împreună, 25 de ani de relaţii bilaterale cu SUA. Iar după cum a declarat preşedintele Obama, sperăm la alţi 25 de ani de parteneriat şi progres. La mulţi ani, Republica Moldova!”
Sursa:jurnal.md
Vladimir Plahotniuc a fost figura centrală a fraudei de un miliard de dolari din sistemul bancar moldovenesc. Declaraţia a fost făcută de fostul ofiţer de presă al Pentagonului, J.D. Gordon, consilier american pe probleme de securitate naţională, politică externă şi comunicare.
În cadrul emisiunii „Tipping Point”, moderată de Liz Wheeler, la postul de televiziune One America News Network, jurnalista şi invitatul ei au discutat despre haosul şi corupţia din Republica Moldova şi, în special, despre oligarhul Plahotniuc. Moderatoarea a menţionat că, din cauza politicii externe dezastruoase a administraţiei Obama, haosul şi corupţia s-au agravat mai ales în Europa de Est.
„Vedem ce se întâmplă în Ucraina, în fosta Iugoslavie şi în Moldova, o ţară pe care mulţi nu o ştiu, însă corupţia de acolo e ca într-o conspiraţie din James Bond. E vorba de o fraudă bancară de un miliard de dolari. Asta e a opta parte din PIB-ul lor. Chiar dacă facem o comparaţie cu banii din SUA, asta e scandalos!”, s-a revoltat jurnalista.
„Este scandalos. Moldova are un loc special în inima mea pentru că bunicul meu s-a născut acolo, atunci când ţara se numea Basarabia, parte a Imperiului Rus. Această poveste mi-a captat atenţia recent. Acum câţiva ani, un miliard de dolari a dispărut din trei bănci majore ale Moldovei. Miliardul a fost furat de liderii ţării, iar unul din personajele-cheie ale fraudei s-a întâlnit cu Victoria Nuland, asistentă a Secretarului de Stat pentru afaceri europene. Victoria Nuland ştie că acest domn este unul din cei bogaţi oameni ai Moldovei. Numele lui este Vladimir Plahotniuc. El, de fapt, a fost figura centrală a fraudei. Unii dintre partenerii săi sunt deja în închisoare. Unul este fostul prim-ministru, Vladimir Filat, iar altul este Ilan Shor, care are doar 29 de ani. Puteţi să nu mă credeţi, dar acest băiat deţine o echipă profesionistă de fotbal în Moldova, este căsătorit cu o cântăreaţă foarte populară din Rusia, un pop-star. Ambii au furat mulţi bani şi sunt la închisoare. Un alt fost deputat, Veaceslav Platon, e arestat în Ucraina. Aşa că această ţară, aflată între România şi Ucraina, este acum o zonă foarte sensibilă a lumii. Eu cred că SUA trebuie să se implice mai mult. FBI-ul trebuie să-i viziteze pe aceşti băieţi în închisoare pentru că e mai mult decât pare”, a declarat J.D. Gordon.
„Acest tip, Plahotniuc, este unul din liderii jafului ţării, este unul din liderii Partidului Democrat din Moldova. Anchetatorii noştri trebuie să intre în esenţă şi să-i facă pe oameni responsabili pentru că acel miliard de dolari vine de la noi. Vine de la noi deoarece FMI continuă să finanţeze Moldova în timp ce aceşti băieţi au furat un miliard de dolari, o optime din economia lor. Asta ar fi ca şi cum trilioane de dolari ar dispărea peste noapte din băncile americane. Puteţi să vă imaginaţi aşa ceva?”, a continuat fostul ofiţer de presă al Pentagonului.
Moderatoarea emisiunii a menţionat, în context, că oligarhul Plahotniuc nu este un demnitar ales în RM, ci doar un afacerist foarte bogat.
„Eu cred că acest tip despre care vorbim, Plahotniuc, are un nume perfect pentru un individ corupt deoarece e imposibil să-l pronunţi şi să-l ţii minte. El nu e un demnitar ales în Moldova. Asta e partea interesantă a poveştii. El e doar un afacerist bogat, dar deţine o bucată de ţară şi în acest mod a obţinut controlul asupra ei pentru că influenţa sa în guvern se bazează pe faptul că are avere şi control asupra statului. Dar, J.D., este o întrebare care merită pusă: în afara de faptul că suntem puşi pe cârligul acestei finanţări către Moldova şi pierdem bani, de ce ar trebui Americii să-i pese de asta din punct de vedere al politicii externe?”, a întrebat jurnalista.
„Trebuie să ne pese pentru că altfel arătăm ridicoli şi pentru că banii ies din buzunarele noastre. Eu nu vreau să-i dau FMI-ului bani care se iau din taxele mele. Asta pentru că Statele Unite sunt cel mai mare donator al FMI-ului. Noi suntem cea mai mare economie, noi îi dăm FMI-ului cei mai mulţi bani, iar FMI-ul îi risipeşte pe finanţarea Moldovei care are trei bănci falimentate. Mai este ceva. Vicepreşedintele Biden tocmai a menţionat că Ucraina trebuie să elimine corupţia. Ei bine, trebuie să se ţină cont de asta. Preşedintele Poroşenko trebuie ajutat să intre în esenţă. Un tip despre care vorbeam, ex-deputatul moldovean, Veaceslav Platon, este într-o închisoare ucraineană acum. Moldova cere extrădarea lui pentru a-l face să tacă. Ei ar putea chiar să-l ucidă. Noi nu trebuie să permitem să se întâmple aşa ceva. Trebuie să punem o presiune diplomatică asupra Ucrainei pentru a nu-l extrăda pe acest tip. Trebuie ca anchetatorii noştri din FBI să vorbească cu el în Ucraina”, a răspuns J.D. Gordon.
Jurnalista Liz Wheeler s-a mai interesat de ce un oficial al Departamentului de Stat (Victoria Nuland, n.r.) s-a întâlnit cu un oligarh „care a pus la cale frauda bancară de un miliard de dolari, o optime din PIB-ul Moldovei”.
„Ei bine, e o întrebare excelentă pentru administraţia lui Obama. Ei menajează oligarhii, ei menajează oamenii puternici pentru că ei preferă calea cea mai uşoară. Asta de fapt mi-a atras atenţia. Eu nu prea ştiam de domnul Plahotniuc până a se întâlni Victoria Nuland cu el. Dar atunci când asistenta Secretarului de Stat se întâlneşte cu cineva care este implicat în jaf, potrivit raportului Heritage Foundation, noi trebuie să ne uităm cu atenţie la asta. Eu cred că administraţia Obama nu trebuie să tolereze aceşti oligarhi şi dictatori. Asta mă scoate din sărite. Ei predică despre statul de drept, libertate şi democraţie, însă politicile administraţiei Obama au un efect exact opus. Aşadar, aceşti băieţi nu practică ceea ce predică. Este ca şi cum n-ai auzi răul, nu l-ai vedea, n-ai vorbi despre rău, însă, selectiv. Dacă nouă nu ne place de cineva, mergem după el. Dar dacă e vorba de cineva care spune „Hei, noi vrem să fim buni cu voi”, atunci din motive lipsite de logică nu facem absolut nimic. Asta mă înnebuneşte”, a declarat fostul purtător de cuvânt al Pentagonului.
„Corect. Ei se prefac că au o morală înaltă. Ai dreptate când spui că politica externă a preşedintelui Obama se rezumă la a menaja aceşti indivizi corupţi, sau şi mai rău, la a menaja ţări comuniste sau ţări care finanţează terorismul. Vedem asta şi în Iran. Vedem cum Obama refuză să sprijine Israelul sau cum e lipsit de acţiune în privinţa Cubei şi a Moldovei. Vedem asta în întreaga lume. Nu putem să facem altceva decât să observăm că politica externă a lui Obama face ca întreaga lume să devină un loc mai periculos. J.D., ne-ai spus o poveste interesantă, asemenea unei conspiraţii dintr-un film James Bond, dar e ceva ce se întâmplă cu adevărat. Preşedintele nostru permite ca banii noştri să fie implicaţi în asta”, a conchis Liz Wheeler.
Sursa:jurnal.md
Poetul, prozatorul şi eseistul Emilian Galaicu-Păun anunţă că va renunţa la Premiul Naţional pentru literatură, primit în 2015, în cazul în care lui Traian Vasilcău nu i se va retrage titlul acordat în acest an.
„Eu unul nu voi sărbători pe 27-31 august, ci voi păstra un lung moment de reculegere, pentru toate valorile noastre pierdute. Totodată, declar cu toată responsabilitatea că în cazul în care nu i se retrage titlul lui Traian Vasilcău, mă văd silit să renunţ la Premiul Naţional pentru literatură, primit în 2015 (nu voi putea întoarce, dintr-o dată, toţi banii – cheltuiţi pe medici şi alte griji (mde, sunt un om sărac…) –, dar pot presta servicii publice gratuite în folosul comunităţii, cum ar fi măturatul străzilor etc)”, scrie Emilian Galaicu-Păun, într-o postare pe blogul său de pe Europa Liberă.
Mai mult, poetul îi îndeamnă şi pe alţi laureaţi ai Premiului Naţional să procedeze la fel, pentru ca gestul să ajungă în atenţia autorităţilor.
„Marele Pas Greşit a şi fost făcut prin acordarea Premiului Naţional în domeniul Literaturii unui versificator acuzat de plagiat, al cărui nume „supt vremi” s-a tot schimbat în aceşti ani, fără să devină unul de referinţă în ale literelor naţionale, premiu acordat în dauna unor scriitori de primă mână cum ar fi poeta Marcela Benea sau eseistul Mircea V. Ciobanu. (Nu pot să nu mă întreb, în paranteză, cum va înghiţi distinsul critic şi poet Andrei Ţurcanu, şi el laureat 2016, afrontul de a lua ex aequo et bono acelaşi premiu. Trec peste jalnicele dezminţiri ale proaspătului laureat-plagiator, care continuă să trişeze – nu-i vorba de o singură poezie, ci de un ciclu de poeme, publicat în nr. 4/1988 al revistei Orizontul. Curios, şi pe autoarea poemelor, Doina Uricariu, va încerca s-o convingă că „a fost lucrat” de kaghebişti?!”, scrie poetul.
Emilian Galaicu-Păun mai spune că este uimit de tăcerea preşedintelui Uniunii Scriitorilor, Arcadie Suceveanu, membru al Comisiei de Acordare a Premiului Naţional, „care ar fi trebuit să se sesizeze primul, încă din faza admiterii dosarelor”.
„Toată lumea literară de la Chişinău cunoaşte povestea încă din anii ’90, nefiind nici primul, şi nici ultimul caz de plagiat. (Ce păţesc plagiatorii de rang înalt în România, dar şi în Germania, Ungarie şi alte ţări europene, s-a văzut – doar că-n ţara furtului miliardului, cui îi mai pasă de proprietatea intelectuală?!…)”, continuă poetul.
„Nu faptul în sine că a fost răsplătit – adevărat, din fonduri publice, cu Cel Mai Important Premiu al RM –, pentru servicii extraliterare (insul e unul dintre bloggerii lui Plahotniuc, şi cu asta s-a spus totul!), un ordinar hoţ intelectual, ci monumentala gafă a Guvernului Pavel Filip de a dărâma un sistem valoric de bine de rău constituit în aceşti ani, inclusiv cu aportul Ministerului Culturii (graţie Programului de Editare a Cărţii Naţionale), în chiar preajma jubileului de 25 de ani ai ţării, mă face să cred că cireaşa de pe tortul Independenţei de fapt e bomboana de pe coliva mortului”, conchide Emilian Galaicu-Păun.
Precizăm că Traian Vasilcău este unul dintre laureaţii Premiului Naţional din acest an. Desemnarea acestuia a scandalizat opinia publică, iar scriitorul Gheorghe Erizanu l-a învinuit public de plagiat. Potrivit lui Erizanu, bloggerul Traian Vasilcău a publicat în 1988 poezia „O fărâmă de bine”, care ar face parte din volumul „Ochiul Atroce” semnat de Doina Uricariu şi publicat în 1985. De cealaltă parte, Vasilcău a spus că aceasta este o făcătură kgb-istă. De menţionat că Traian Vasilcău este cunoscut pentru textele sale în susţinerea Partidului Democrat din Moldova şi pentru materialele în care critică dur opoziţia.
Premiul Naţional se decernează atât individual, cât şi colectivelor de autori, pentru realizări remarcabile, care au contribuit la promovarea imaginii ţării pe plan internaţional şi au avut un impact considerabil asupra progresului tehnico-ştiinţific şi socio-economic, asupra culturii naţionale şi mondiale. Premiul a fost instituit cu scopul de a recunoaşte şi a încuraja activităţi de cercetare, dezvoltare ştiinţifică şi tehnologică şi de stimulare a performanţelor artistice şi sportive. Valoarea Premiului Naţional este de 100 de mii de lei.
Sursa:jurnal.md
Nu va fi o postare optimistă, din păcate.
Am avut ocazia să spun ce cred despre aceşti 25 de ani ce au trecut, despre prezentul ţării noastre şi despre viitorul ei. Viitorul acestei ţări nu e „scris” undeva. El depinde doar de noi şi ce vom face, cât de mult ne vom împăca cu situaţia actuală.
Vreau doar să spun că oamenii care acum pretind că reprezintă statul, nu ne reprezintă. Fie statul nu mai este al nostru, fie ei ocupă locurile pe care le ocupă împotriva voinţei oamenilor. Deşi îşi imaginează cine ştie ce, totuşi nu este ţara lor. De aceea tot repet că ei sunt pur şi simplu nişte escroci ce au ajuns unde au ajuns împotriva voinţei oamenilor. Ei uzează fără voie automobilele plătite de noi, ocupă fără voie cabinetele plătite de noi, rod fără voie fotoliile plătite de noi. Plus la asta, mai şi fură tot din banii noştri.
Eu cred, în special de această sărbătoare, că ei nu merită să stea pe scenă şi să ne felicite. Ei sunt motivul din care ţara asta nu este într-adevăr, independentă. Pentru că un stat independent nu se supune unei forţe externe, fie asta un stat străin, fie asta un grup de oameni dinafara instituţiilor statului. Un stat independent se supune doar legilor şi oamenilor acelui stat. Ei bine, nu este cazul Moldovei. Din cauza celor ce acum se numesc „guvernare” şi în special al şefului lor dinafara statului.
De aceea, eu voi merge în piaţă. Şi îi îndemn pe toţi să meargă. Pentru că e sărbătoarea mea, a noastră, nu a lor.
Şi de va ieşi Candu pe scenă, voi striga „La puşcărie” şi voi spera să mă susţină oameni din jurul meu.
Şi de va ieşi Filip pe scenă, voi striga „Demisia”, pentru că nu este prim-ministru ci este un escroc votat de un Parlament cumpărat.
Şi de vor ieşi oricine ce reprezintă această aşa-zisă „guvernare”, le voi striga pe ambele, pentru că nu au câştigat alegeri să se numească „guvernare” şi pentru că nici nu vor câştiga alegeri niciodată. Nu sunt capabili.
Iar principalul motiv din care voi ieşi în piaţă este ca să mă asigur că persoana pe nume Vladimir Plahotniuc să înţeleagă că nu are ce căuta în piaţă. Dacă vom ieşi noi, el va trebui să stea acasă.
Foarte mult aş vrea să am gânduri mai luminoase pentru ziua în care ţara pe care o iubesc împlineşte un sfert de secol. Nu am de unde. Un singur lucru îi doresc acestei ţări – ca la 30 de ani să avem o cu totul altă ţară, unde oamenii au speranţă şi au încredere în ziua de mâine. O ţară, unde nu e uşor (pentru că nu vom fi Elveţia în cinci ani), însă unde pur şi simplu ştii că mâine va fi ceva mai bine. O ţară, în care ştii că eşti protejat de lege. Cei ce pretind că ne reprezintă nu sunt capabili să ne dea anume aceste sentimente. Ne-au otrăvit această aniversare. Pentru că au furat şi au minţit prea mult. Pentru că ne-au înjosit şi ne-au făcut de ruşine în toată lumea. Pentru că încrederea nu se „restabileşte” – ea nu se iroseşte aşa cum au făcut-o ei.
Pentru că e ţara mea, pe 27 august o să ies în piaţă.
Sursa:jurnal.md
Ministrul de Interne Alexandru Jizdan a ajuns general. Gradul i-a fost oferit printr-un decret semnat ieri de şeful statului, la propunerea premierului Filip.
Jizdan, care face parte din anturajul apropiat al oligarhului Vladimir Plahotniuc, a fost numit ministru de Interne la începutul acestui an, pe fondul protestelor antiguvernamentale de amploare. Noul şef de la Interne a fost învestit la miez de noapte, pe ascuns, de rând cu toţi membrii Guvernului Filip, pe 20 ianuarie, în timp ce zeci de mii de oameni protestau în stradă.
Înainte de a ajunge ministru, Jizdan a deţinut funcţia de director adjunct al Serviciului de Informaţii şi Securitate (2015-2016). Anterior, acesta fusese demis din cadrul Ministerului de Interne pe fondul scandalului „Pădurea Domnească”.
Anterior, RISE Moldova a publicat un set de înregistrări audio în care politicianul prorus Renato Usatîi descria în detalii relaţia sa pe bani cu ofiţerii Alexandru Jizdan şi Alexandru Pânzari. Cel din urmă a fost adjunctul lui Jizdan la DSO. Renato Usatîi povestea că poliţiştii Jizdan şi Pânzari îi prestează servicii contra cost. Afirmaţiile lui Usatîi au fost susţinute şi de mesajele electronice prin care cei doi ofiţeri îi trimiteau informaţii operative şi administrative din Ministerul Afacerilor Interne.
Numele lui Jizdan a figurat, în mod repetat, într-o notă informativă, potrivit căreia acesta, alături de alţi angajaţi ai MAI şi procurori, estorcau bani de la deţinuţi în cadrul acţiunilor de urmărire penală în dosarul penal Makena. Anterior, Jizdan a fost sancţionat disciplinar pentru obstrucţionarea unui alt dosar grav de corupţie – cazul Gemenii-Maidan.
Totodată, omg.md a publicat astăzi un ordin al ministrului de Interne, din octombrie 2004, în care se vorbeşte despre activităţile ilegale a trei ofiţeri MAI, printre care şi Jizdan.
Potrivit documentelor, în octombrie 2004, în urma unor operaţiuni speciale, în vizorul organelor MAI au ajuns trei ofiţeri din cadrul Direcţiei de combatere a crimei organizate – Alexandru Jizdan, Ion Ţurcan (actualul viceministru de Interne) şi Oleg Ţurcan, toţi fiind acuzaţi de patronajul în contrabanda adusă din Ucraina în Moldova, prin Transnistria.
În 2004, pentru a muşamaliza scandalul, Alexandru Jizdan şi Oleg Ţurcan au plecat din minister, în timp ce Ion Ţurcan a fost trimis în rezervă. Mai târziu, Jizdan a revenit la MAI, sub tutela viceministrului de Interne din acea perioadă, Valentin Zubic. După 2009, Zubic a plecat de la MAI în fruntea structurii paramilitare a oligarhului Vladimir Plahotniuc. Potrivit unor surse, anume Zubic i-a propus lui Plahotniuc să-l pună pe Jizdan la cârma Ministerului de Interne. Acesta din urmă şi-a dovedit loialitatea prin instituirea protecţiei speciale din partea MAI a casei şi oficiului oligarhului Plahotniuc.
Prim-ministrul român, Dacian Cioloş, care se află în prima vizită oficială în Moldova de la preluarea mandatului de premier, a avut la Chişinău o întrevedere şi cu liderii partidelor de opoziţie.
După întâlnirea cu oficialul român, liderul Platformei Demnitate şi Adevăr, Andrei Năstase, şi preşedinta Partidului Acţiune şi Solidaritate, Maia Sandu, au declarat că discuţiile s-au axat pe situaţia din Republica Moldova, riscul fraudării alegerilor prezidenţiale din toamnă, precum şi pe îngrijorările că banii oferiţi cu împrumut de România ar putea ajunge în buzunarul Partidului Democrat.
„Ne-am exprimat îngrijorarea că aceste alegeri pot fi fraudate şi ne-am exprimat îngrijorarea că aceşti bani oferiţi de România ar putea să fie folosiţi de către partidul de la guvernare şi mă refer aici la Partidul Democrat. Personal, mi-am exprimat regretul că împreună cu aceşti bani n-a venit şi DNA-ul, să vadă ce se va întâmpla cu aceşti bani şi ce s-a întâmplat şi cu alţi bani care au venit din UE şi SUA”, a precizat Andrei Năstase, menţionând că „îngrijorările au fost văzute ca fiind reale”.
„Am discutat despre situaţia din Republica Moldova. Am vorbit despre cum se văd lucrurile de la Chişinău şi dacă există anumite diferenţe faţă de cum se vede situaţia de la Bucureşti. Ne-am exprimat anumite îngrijorări în raport cu modul în care se pregăteşte şi această campanie electorală, pentru că sunt mai multe lucruri care indică asupra faptului că această guvernare nu-şi doreşte organizarea în mod corect a alegerilor. Şi am vorbit despre importanţa unor relaţii foarte bune între Republica Moldova şi România şi cum poate fi îmbunătăţită conlucrarea”, a declarat liderul PAS, Maia Sandu.
În cadrul întrevederii, s-a discutat şi despre propaganda mediatică, „susţinută de cei care pretind că fac integrare europeană”, a spus Andrei Năstase. Totodată, a precizat liderul Platformei DA, oficialităţile de la Bucureşti au dat asigurări că vor urmări ce se întâmplă cu banii veniţi de la contribuabilii români.
„Am făcut un apel către prim-ministru şi cei care îl însoţeau, că ar trebui să se facă investiţii în domenii importante în RM, ar fi bine ca mai multă presă din România să fie prezentă aici, ca presa de investigaţie, care nu mai este luată în seamă de guvernarea RM, să fie ajutată şi stimulată. Care vor fi reacţiile, vom vedea pe viitor”, a mai spus Năstase.
„Cât priveşte candidatul unic, decizia noastră de a participa la alegerile din această toamnă cu un candidat comun a fost salutată de prim-ministrul Cioloş”, a punctat liderul Platformei Demnitate şi Adevăr.
Sursa:jurnal.md