Prin amânarea finanţării de 100 de milioane de euro, Uniunea Europeană nu vrea să pedepsească cetăţenii Republicii Moldova, ci să se asigure că aceşti bani nu se scurg prin filiere tenebre. „Nu vrem să fim complicii corupţiei”, spune tranşant europarlamentarul german Rebecca Harms.

Într-un interviu pentru NewsMaker, deputata din Parlamentul European a vorbit despre situaţia politică din RM, despre intenţia PD-PSRM de a modifica sistemul electoral indiferent de avizul comisiei de la Veneţia, dar şi despre acuzaţiile halucinante ale PD, care a dat vina pe opoziţia antioligarhică proeuropeană pentru amânarea asistenţei din partea UE şi asta deoarece liderii opoziţiei au discuţii şi întrevederi cu oficiali europeni pe care îi informează despre starea reală a lucrurilor din RM.

„În primul rând, vreau să subliniez că Parlamentul European nu vrea să pedepsească cetăţenii Moldovei prin amânarea finanţării. Vrem doar să ne asigurăm că banii europeni nu dispar prin filiere tenebre. Preşedintele Igor Dodon a spus într-un interviu pe care l-am citit într-un ziar german că jumătate din banii din programul de asistenţă macro-financiară europeană pentru Moldova „a dispărut în întuneric”. Nu putem continua plăţile din bugetul european până când nu vom verifica aceste afirmaţii. Noi nu vrem să fim complici la corupţie.

În Parlamentul European există o comisie care controlează strict bugetul şi investighează acum aceste acuzaţii. Au avut loc deja audieri pe această temă şi intenţionăm să continuăm ancheta. Ne-ar fi de mare ajutor dacă preşedintele Dodon ar prezenta detalii. Politicienii europeni nu vor fi în măsură să explice cetăţenilor UE de ce se continuă alocarea fondurilor fără să fie investigate acuzaţiile legate de corupţie, mai ales când aceste acuzaţii parvin de la preşedintele ţării”, spune Rebecca Harms.

Întrebată „cine este oligarhul Vladimir Plahotniuc pentru Uniunea Europeană”, în situaţia în care numele acestuia figurează mereu în timpul dezbaterilor din Parlamentul European cu privire la situaţia din RM, europarlamentara a declarat că este foarte important ca un politician care deţine atâta putere să fie transparent.

„Nu-l cunosc, ştiu că este foarte bogat şi influent. De asemenea, ştiu că a devenit acum liderul unui partid politic. Să vedem cum va ajuta acest lucru la limitarea puterii oligarhilor şi influenţa acestora asupra politicii. Eu sunt pentru aceea ca aceste două lumi să fie separate – politica şi businessul mare”, a menţionat Harms.

Eurodeputata s-a referit şi la aşa-zisa luptă cu corupţia, cu care se laudă autorităţile, în situaţia în care în ultimele două săptămâni au avut loc mai multe percheziţii şi reţineri.

„Lupta împotriva corupţiei este o provocare serioasă şi cetăţenii ţărilor-membre UE, precum şi cei din afara acesteia, aşteaptă ca UE să sprijine această luptă, contribuind la consolidarea legislaţiei şi la implementarea reformelor. Pentru Moldova, după ce a fost furat un miliard de dolari din sistemul financiar-bancar, aceste aşteptări sunt prea mari. Din experienţa mea pot să spun că trebuie să fie create instituţii independente, cu procurori independenţi şi calificaţi.  România este un exemplu bun. În Ucraina, de exemplu, suntem doar la etapa iniţială a unei lupte cu succes împotriva corupţiei”, a menţionat europarlamentara.

Sursa:jurnal.md

(13 accesari)