Locuitorii din Puhăceni îşi caută dreptatea după ce câteva întreprinderi au redeschis carierele vechi de nisip din sat; Primarul satului, ales pe listele PD, acuzat de complicitate

Imagine implicită

Locuitorii din Puhăceni, raionul Anenii Noi, nu-şi pot găsi dreptatea. Asta după ce câteva întreprinderi au redeschis carierele vechi de nisip din sat, ceea ce, potrivit localnicilor, duce la distrugerea totală a drumurilor din cauza camioanelor de mare tonaj şi provoacă probleme de ordin ecologic, precum pierderea păşunilor şi a terenurilor agricole.

Oamenii spun că primarul satului, Denis Plămădeală, ales pe listele Partidului Democrat, dar şi consilierii care au format o coaliţie în jurul acestei formaţiuni ar acţiona în complicitate cu firmele respective.

Sătenii nemulţumiţi s-au adunat duminică în faţa primăriei, unde au denunţat faptul că aleşii locali au mai schimbat destinaţia altor câteva loturi de pământ pentru două cariere de nisip, pe lângă cea care a fost deschisă anul trecut. Una dintre firmele care activează în zonă a şi început decopertarea pământului în această vară, atunci când consilierii încă nu votaseră pentru schimbarea destinaţiei terenului, spun localnicii. Aceste acţiuni au fost denunţate la Procuratura Generală, care a confirmat în luna octombrie că întreprinderea activa ilegal. Totuşi, pe 6 noiembrie, aleşii din Puhăceni au votat pentru schimbarea destinaţiei acestui teren. Veaceslav Plămădeală, preşedintele grupului de lucru format de localnicii revoltaţi, spune că ambulanţele şi pompierii vin cu întârziere în sat din cauza drumurilor dezastroase.

Veaceslav Plămădeală mai spune că, în vara lui 2016, premierul Pavel Filip a întreprins o vizită în zonă, în cadrul căreia a promis că problema drumurilor impracticabile va fi rezolvată.

Unul dintre aleşii din opoziţie a spus că la cea mai recentă şedinţă a Consiliului local, reprezentantul unei firme de extracţie a nisipului ar fi recunoscut că a cumpărat deja 14 hectare de la mai mulţi proprietari de pământ pentru exploatarea ulterioară a acestora.

Oamenii s-au arătat revoltaţi şi de faptul că primarul şi un grup de consilieri au depus o plângere la CSM precum că judecătorul Gheorghe Balan, care sprijină grupul de lucru cu sfaturi de ordin juridic, le-ar încurcă să-şi desfăşoare activitatea şi au solicitat sancţionarea disciplinară a acestuia.

Judecătorul Gheorghe Balan spune că plângerea împotriva sa ar fi fost ticluită de către fostul preşedinte al Curţii Constituţionale Alexandru Tănase, care acum ar fi avocatul uneia dintre firmele implicate în extragerea nisipului.

Grupul de lucru a depus o cerere pentru convocarea unei şedinţe extraordinare a Consiliului local, la care să fie anulată decizia privind schimbarea destinaţiei terenurilor agricole. Membrii grupului spun că vor acţiona în judecată Consiliul sătesc dacă cererile lor nu vor fi îndeplinite. La sfârşitul adunării, ei au votat şi o rezoluţie prin care au cerut implicarea Guvernului în remedierea problemelor legate de carierele de nisip şi de distrugerea continuă a drumurilor. Contactat telefonic de Jurnal TV, primarul Denis Plămădeală a respins orice acuzaţii din partea localnicilor şi a spus că nu favorizează pe nimeni în activitatea sa. La rândul ei, preşedinta celei mai recente şedinţe a Consiliului local, Maria Domentean, a declarat că aleşii s-au ghidat de faptul că firmele de extragere a nisipului aduc bani în bugetul satului. Iar fostul preşedinte al Curţii Constituţionale Alexandru Tănase n-a fost de găsit la telefon.

Sursa:jurnal.md