Lupta pentru funcțiile de top din Comisia Europeană: Ce urmează după alegerile din iunie?

Imagine postare

Funcțiile de top din Comisia Europeană vor fi din nou puse în joc după alegerile europene de luna viitoare.

Care țară va obține puternica funcție de comisar pentru comerț și va supraveghea iminenta război comercial al UE cu China? Vor reuși polonezii să obțină un portofoliu nou creat pentru apărare pentru a se confrunta cu rivalii lor de moarte, rușii? Și cine va avea responsabilitatea de a monitoriza giganții tehnologici americani precum Apple și Google în calitate de noul comisar pentru concurență al Europei?

Chiar înainte de alegerile din 6-9 iunie, se fac deja manevre pentru a obține funcțiile de prestigiu. Fiecare dintre cele 27 de țări ale UE primește o funcție de comisar în împărțirea post-electorală extrem de politică, dar există o luptă acerbă pentru a determina cine obține ce post. Comerțul și concurența sunt portofoliile de prestigiu cu putere reală; cele care implică sport, educație și multilingvism sunt considerate mai puțin importante.

La ultima repartizare, președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a cerut fiecărei țări să prezinte doi candidați – un bărbat și o femeie. Dacă ea va reveni pentru un al doilea mandat, ne putem aștepta la același proces.

Aceste alegeri și numirile ulterioare vor avea un impact semnificativ asupra politicii europene, iar cititorii moldoveni vor fi cu siguranță interesați să urmărească evoluțiile din această arenă politică dinamică.

Sursa: POLITICO