1 decembrie 2017 – Românii de pretutindeni sărbătoresc astăzi Ziua Naţională a României

Imagine implicită

Astăzi, 1 decembrie 2017, românii de pretutindeni sărbătoresc Ziua Naţională a României. Data de 1 decembrie 2017 marchează împlinirea a 99 de ani de la Unirea principatelor Transilvaniei, Banatului, Crişanei şi Maramureşului cu Români, eveniment care a avut loc la 1 decembrie 1918.

1 decembrie a fost declarată Ziua Naţională a României în anul 1990 şi are o însemnătate aparte în istoria României. În fiecare an, la această dată se organizează parade militare la Bucureşti, Alba-Iulia sau Timişoara, la care sunt aşteptaţi mii de oameni.

1 decembrie, Ziua Naţională a României – istoric

La 1 decembrie 1918, Marea Adunare de la Alba-Iulia, la care au participat 1.228 de delegaţi (deputaţi) aleşi, a votat unirea Transilvaniei cu România şi a cerut organizarea sub forma unui singur stat naţional. Vasile Goldiş rosteşte cuvântarea solemnă, încheiată cu un proiect de rezoluţie, care începe cu cuvintele: „Adunarea Naţională a tuturor românilor din Transilvania, Banat şi Ţara Ungurească, adunaţi prin reprezentanţii lor îndreptăţiţi la Alba Iulia în ziua de 1 decembrie 1918, decretează unirea acelor români şi a tuturor teritoriilor locuite de dânşii cu România”. Rezoluţia a fost adoptată atunci cu ovaţii prelungite.

La Marea Adunare Naţională de la Alba-Iulia au asistat peste 100.000 de participanţi, care au primit cu entuziasm şi aplauze hotărârea de unire a Transilvaniei cu România.

Legea Unirii a fost ratificată prin decret de lege, pe data de 11 decembrie 1918 de către regele Ferdinand. Legea a fost votată apoi de către Adunarea Deputaţilor, în şedinta din 29 decembrie 1919.

Când a mai fost sărbătorită Ziua Naţională a României

Ziua Naţională a României nu a fost sărbătorită mereu pe data de 1 decembrie. Între anii 1866-1947, România celebra Ziua Naţională pe data de 10 mai, ziua în care Prinţul Carol de Hohenzollern-Sigmaringen a depus jurământul în faţa adunării reprezentative a Principatelor Române Unite, în anul 1866.

Între anii 1948-1989, ziua de 23 august era considerată sărbătoarea naţională. După căderea comunismului, preşedintele de atunci, Ion Iliescu, a promulgat legea nr.10 din 31 iulie 1990 potrivit căreia ziua de 1 decembrie era declarată zi naţională şi sărbătoare publică. Ulterior, această dată a fost inclusă şi în Consituţia României din 1991, la articolul 12, alineatul 2.

Cum este sărbătorită Ziua Naţională a României în 2017

Manifestaţiile de 1 decembrie 2017 vor pregăti, cu un an în avans, desfăşurarea masivă de forţe care va avea loc în 2018, când România va sărbători Centenarul, împlinirea a 100 de ani de la Marea Unire. Vor fi organizate evenimente şi parade de 1 decembrie în mai multe oraşe din România, la care vor participa mii de soldaţi şi echipamente de luptă.

Aproximativ 3.500 de militari şi specialişti din Ministerul Apărării Naţionale, Ministerul Afacerilor Interne şi Serviciul Român de Informaţii, cu peste 350 de mijloace tehnice, din care circa 50 de aeronave, şi militari din mai multe ţări aliate sau partenere vor participa vineri, 1 Decembrie, începând cu ora 11.00, la Parada militară organizată cu ocazia Zilei Naţionale a României, în Piaţa Arcul de Triumf din Bucureşti.

Mai mult de 300 de militari străini din ţări precum Republica Moldova, Turcia, SUA, Marea Britanie, Ucraina, Slovacia, Portugalia, Polonia, Italia, Germania, Grecia, Franţa, Canada şi Bulgaria vor lua parte la parada de Ziua Naţională a României.

Tot în Bucureşti va avea loc vineri, 1 Decembrie, începând cu ora 8.00, o ceremonie militară şi religioasă de depuneri de coroane şi jerbe de flori la Mormântul Ostaşului Necunoscut din Parcul Carol I.

Ziua Naţională a României va fi sărbătorită în toate instituţiile militare din ţară, care vor arbora Drapelul Naţional, în timp ce la bordul navelor maritime şi fluviale va fi ridicat Marele Pavoaz.

O paradă militară de mare amploare va fi organizată şi la Alba-Iulia de 1 decembrie. Parada de la Alba-Iulia de 1 decembrie va fi o defilare militară a peste 1.500 de soldaţi şi echipamente de tehnică militară, printre care tancuri, avioane MIG şi elicoptere.

Sursa:jurnal.md