bf410f4b018acb99cde597c085abfdb8Pentru solicitarea ambulanței, pompierilor, poliției, intervențiilor medicale sau în cazul avariilor rețelei de gaz, formați 112. Conceptul Sistemului naţional unic pentru preluarea apelurilor de urgenţă în R. Moldova a fost lansat astăzi de Ministerul  Tehnologiei Informaţiei şi Comunicaţiilor.

Potrivit viceministrului TIC, Vitalie Tarlev, crearea acestui serviciu va permite creşterea nivelului de protecţie a populaţiei, dar şi gestionarea mai eficientă a apelurilor de urgenţă. Modelul propus de MTIC este conceput în baza documentelor europene și vine să respecte principiile de utilizare a rețelelor publice de telecomunicații, drepturile furnizorilor şi utilizatorilor de servicii de telecomunicații.

Serviciul 112  va permite preluarea apelurilor de urgenţă, analizarea informaţiei primită, localizarea abonatului, precum şi redirecţionarea imediată a datelor obţinute către serviciul competent în situaţia dată.

Se vor instala trei Centre pe teritoriul țării, pentru preluarea apelurilor. Acesta vor fi în Chișinău, Bălți și Cahul. Numărul unic de urgență poate fi apelat gratuit de pe telefonul fix sau mobil.

 

(243 accesari)